Programmeren in Ruby/Over: verschil tussen versies

Uit Wikibooks
Medelezer (overleg | bijdragen)
kleine redactionele aanpassing
Medelezer (overleg | bijdragen)
k titel 'Programmeren in Ruby/Over' gewijzigd in 'Over de programmeertaal in Ruby': informatiever
(geen verschil)

Versie van 4 sep 2007 22:25

Programmeren in Ruby

  1. Beginner
  2. Starter
  3. Rekenproblemen

Ruby is een computer programmeertaal, die doorgaans wordt geïnterpreteerd. Het is ontworpen om snel en eenvoudig objectgeoriënteerd te kunnen programmeren. Het kent diverse mogelijkheden om tekstbestanden te verwerken en het kan ook systeemtaken aan.

Ruby is opensource software dat gratis geïmplementeerd kan worden.

De grammatica van Ruby is geïnspireerd door andere scripttalen, zoals Ada en Eiffel. Het combineert elementen van diverse andere scripttalen, wat programmeurs zullen herkennen.

Ruby wordt vaak vergeleken met de programmeertalen Python en Perl.

Geschiedenis

Ruby werd op 24 februari 1993 in het leven geroepen door Yukihiro Matsumoto, beter bekend als "Matz". De huidige (december 2005) stabiele versie is 1.8.4. Let wel: Ruby (Robijn?) is geen afkorting, het is een woordspeling op Perl (parel). De auteur verklaart dat hij Ruby ontworpen heeft om 'het principe van de minste verrassing' te volgen, waarmee hij bedoelt dat deze taal vrij zou moeten zijn van de vallen en onvolmaaktheden die andere talen teisteren.

Wikipedia
Deze pagina is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License (GFDL) en nog niet onder CC-BY-SA. Klik hier voor meer informatie.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.