Kookboek/Spekdik: verschil tussen versies

Uit Wikibooks
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Serassot (overleg | bijdragen)
k Titel van Spekdikken gewijzigd in Spekdik
Serassot (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
Spekdikken zijn een soort kleine pannekoeken. Als lokale specialiteit van [[Westerwolde]] ([[Groningen (provincie)|Groningen]]) en het [[Reiderland (landstreek)|Reiderland]] ([[Oost-Friesland]]) worden ze rond nieuwjaar gegeten.
Een '''spekdik''' of ''spekkendik'' is een soort kleine [[pannenkoek]], die als lokale specialiteit in [[Westerwolde]] ([[Groningen (provincie)|Groningen]]) en in het [[Reiderland (landstreek)|Reiderland]] ([[Oost-Friesland]]) rond [[nieuwjaar]] wordt gegeten.


De hoofdbestanddelen zijn Roggemeel, eieren en stroop. Ze worden gebakken in een knijpijzer. Ze worden spekdikken genoemd omdat de rogge en eieren erg dik worden als ze gebakken zijn. Er zit altijd een stukje spek en 2 á 4 stukjes [[droge worst|metworst]].
De hoofdbestanddelen zijn [[rogge]]meel, [[ei]]eren en [[stroop]]. Ze worden net als [[kniepertje]]s gebakken in een knijpijzer. Ze worden spekdikken genoemd omdat er een stukje [[spek]] of 2 à 4 stukjes [[droge worst]] worden meegepakken. Hierdoor zijn ze dikker dan de "gewone" nieuwjaarskoeken.


[[Categorie:Nederlands gerecht]]
[[Categorie:Nederlands gerecht]]

Versie van 6 apr 2006 17:53

Een spekdik of spekkendik is een soort kleine pannenkoek, die als lokale specialiteit in Westerwolde (Groningen) en in het Reiderland (Oost-Friesland) rond nieuwjaar wordt gegeten.

De hoofdbestanddelen zijn roggemeel, eieren en stroop. Ze worden net als kniepertjes gebakken in een knijpijzer. Ze worden spekdikken genoemd omdat er een stukje spek of 2 à 4 stukjes droge worst worden meegepakken. Hierdoor zijn ze dikker dan de "gewone" nieuwjaarskoeken.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.