Wikijunior:Wereldwonderen/Hangende tuinen: verschil tussen versies

Uit Wikibooks
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
imported>Antisthenes
Geen bewerkingssamenvatting
imported>Palaemon
sp
Regel 1: Regel 1:
[[Afbeelding:Hanging Gardens of Babylon.jpg|thumb|300px|Een [[16e eeuw]]se interpretatie van de hangende tuinen van Babylon door de Nederlandse schilder [[Martin Heemskerck]]]]
[[Afbeelding:Hanging Gardens of Babylon.jpg|thumb|300px|Een [[16e eeuw]]se interpretatie van de hangende tuinen van Babylon door de Nederlandse schilder [[Martin Heemskerck]]]]


De '''hangende tuinen van Babylon''', gelegen nabij wat vandaag de dag [[Bagdad]] in [[Irak]] is, waren een botanisch en architectonisch kunstwerk dat algemeen wordt gerekend tot de [[De zeven wereldwonderen|zeven klassieke wereldwonderen]]. Ze werden in de [[6e eeuw v. Chr.]] gebouwd in opdracht van de [[Babylon|Babylonische]] koning [[Nebukadnezar]]. De werken duurden van 606 tot 562 v. Chr. Naar verluid liet Nebukadnezar de tuinen aanleggen om zijn teneergeslagen kersverse echtgenote, [[Amytes van Medië|Amytes]], op te vrolijken. Amytes was afkomstig uit bergachtige streken en was gewend veel groen om zich heen te hebben. De tuinen moesten haar helpen wennen aan het leven in het grote Babylon. Ook wordt de half-legendarische koningin [[Semiramis]] als bouwster genoemd.
De '''hangende tuinen van Babylon''', gelegen nabij wat vandaag de dag [[Bagdad]] in [[Irak]] is, waren een botanisch en architectonisch kunstwerk dat algemeen wordt gerekend tot de [[De zeven wereldwonderen|zeven klassieke wereldwonderen]]. Ze werden in de [[6e eeuw v. Chr.]] gebouwd in opdracht van de [[Babylon|Babylonische]] koning [[Nebukadnezar]]. De werken duurden van 606 tot 562 v. Chr. Naar verluidt liet Nebukadnezar de tuinen aanleggen om zijn terneergeslagen kersverse echtgenote, [[Amytes van Medië|Amytes]], op te vrolijken. Amytes was afkomstig uit bergachtige streken en was gewend veel groen om zich heen te hebben. De tuinen moesten haar helpen wennen aan het leven in het grote Babylon. Ook wordt de halflegendarische koningin [[Semiramis]] als bouwster genoemd.


Het bouwsel bestond uit een serie terrassen, omringd door muren met torens. Op die muren waren bomen, struiken en bloemen geplant. De tuinen 'hingen' als het ware boven de oevers van de rivier de [[Eufraat]]. Bijzonder was de irrigatiemethode: onderaardse kanalen zorgden voor de aanvoer van water.
Het bouwsel bestond uit een serie terrassen, omringd door muren met torens. Op die muren waren bomen, struiken en bloemen geplant. De tuinen 'hingen' als het ware boven de oevers van de rivier de [[Eufraat]]. Bijzonder was de irrigatiemethode: onderaardse kanalen zorgden voor de aanvoer van water.


De weelderige tuinen worden uitgebreid beschreven door griekse historici zoals [[Strabo]] en [[Diodorus Siculus]]. Buiten deze beschrijvingen zijn er weinig concrete bewijzen voor het daadwerkelijke bestaan van de tuinen bewaard gebleven. Er zijn geen Babylonische bronnen bekend die over de tuinen berichten. Wel zijn er wat indirecte aanwijzingen gevonden bij opgravingen van het paleis in Babylon, maar deze sluiten niet aan bij de soms zeer uitbundige beschrijvingen van de pracht en praal van de tuinen. Het is mogelijk dat in de loop der tijd de tuinen verward zijn met die van [[Nineveh]]. Babylonische bronnen in de vorm van kleitabletten beschrijven namelijk wel tuinen in Nineveh, inclusief een op een schroef van Archimedes gelijkend proces om water op de gewenste hoogte te krijgen.
De weelderige tuinen worden uitgebreid beschreven door Griekse historici zoals [[Strabo]] en [[Diodorus Siculus]]. Buiten deze beschrijvingen zijn er weinig concrete bewijzen voor het daadwerkelijke bestaan van de tuinen bewaard gebleven. Er zijn geen Babylonische bronnen bekend die over de tuinen berichten. Wel zijn er wat indirecte aanwijzingen gevonden bij opgravingen van het paleis in Babylon, maar deze sluiten niet aan bij de soms zeer uitbundige beschrijvingen van de pracht en praal van de tuinen. Het is mogelijk dat in de loop der tijd de tuinen verward zijn met die van [[Nineveh]]. Babylonische bronnen in de vorm van kleitabletten beschrijven namelijk wel tuinen in Nineveh, inclusief een op een schroef van Archimedes gelijkend proces om water op de gewenste hoogte te krijgen.


{{Navigatie Wereldwonderen}}
{{Navigatie Wereldwonderen}}
Regel 25: Regel 25:
[[es:Jardines colgantes de Babilonia]]
[[es:Jardines colgantes de Babilonia]]
[[et:Semiramise rippaiad]]
[[et:Semiramise rippaiad]]
[[fa:باغ‌های معلق بابل]]
[[fa:باغهای معلق بابل]]
[[fi:Babylonin riippuvat puutarhat]]
[[fi:Babylonin riippuvat puutarhat]]
[[fr:Jardins suspendus de Sémiramis]]
[[fr:Jardins suspendus de Sémiramis]]

Versie van 13 mei 2007 23:36

Een 16e eeuwse interpretatie van de hangende tuinen van Babylon door de Nederlandse schilder Martin Heemskerck

De hangende tuinen van Babylon, gelegen nabij wat vandaag de dag Bagdad in Irak is, waren een botanisch en architectonisch kunstwerk dat algemeen wordt gerekend tot de zeven klassieke wereldwonderen. Ze werden in de 6e eeuw v. Chr. gebouwd in opdracht van de Babylonische koning Nebukadnezar. De werken duurden van 606 tot 562 v. Chr. Naar verluidt liet Nebukadnezar de tuinen aanleggen om zijn terneergeslagen kersverse echtgenote, Amytes, op te vrolijken. Amytes was afkomstig uit bergachtige streken en was gewend veel groen om zich heen te hebben. De tuinen moesten haar helpen wennen aan het leven in het grote Babylon. Ook wordt de halflegendarische koningin Semiramis als bouwster genoemd.

Het bouwsel bestond uit een serie terrassen, omringd door muren met torens. Op die muren waren bomen, struiken en bloemen geplant. De tuinen 'hingen' als het ware boven de oevers van de rivier de Eufraat. Bijzonder was de irrigatiemethode: onderaardse kanalen zorgden voor de aanvoer van water.

De weelderige tuinen worden uitgebreid beschreven door Griekse historici zoals Strabo en Diodorus Siculus. Buiten deze beschrijvingen zijn er weinig concrete bewijzen voor het daadwerkelijke bestaan van de tuinen bewaard gebleven. Er zijn geen Babylonische bronnen bekend die over de tuinen berichten. Wel zijn er wat indirecte aanwijzingen gevonden bij opgravingen van het paleis in Babylon, maar deze sluiten niet aan bij de soms zeer uitbundige beschrijvingen van de pracht en praal van de tuinen. Het is mogelijk dat in de loop der tijd de tuinen verward zijn met die van Nineveh. Babylonische bronnen in de vorm van kleitabletten beschrijven namelijk wel tuinen in Nineveh, inclusief een op een schroef van Archimedes gelijkend proces om water op de gewenste hoogte te krijgen.

Sjabloon:Navigatie Wereldwonderen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.