Programmeren in COBOL/Velden/Groepsvelden en conditie met voorwaardenaam: verschil tussen versies

Uit Wikibooks
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Sephiroth (overleg | bijdragen)
Pagina aangemaakt: "In dit hoofdstuk leer je over groepsvelden en condities met voorwaardenaam. Dit gaat een beetje dieper in op variabelen. ==Groepsv..."
 
Sephiroth (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 46: Regel 46:
STOP RUN.
STOP RUN.
</pre>
</pre>
Heel simpel dus je leest apart de variabelen ''voornaam'' en ''achternaam''. Omdat die bij groepsveld ''naam'' horen kun je ze via ''display'' beide in één keer tonen op het scherm. Maar wat al je voornaam exact 10 letters lang is? Dan wordt de voornaam en achternaam aan elkaar geschreven. Hiervoor bestaat ''filler''.
Heel simpel dus je leest apart de variabelen ''voornaam'' en ''achternaam''. Omdat die bij groepsveld ''naam'' horen kun je ze via ''display'' beide in één keer tonen op het scherm. Maar wat al je voornaam exact 10 letters lang is? Dan wordt de voornaam en achternaam aan elkaar geschreven. Hiervoor bestaat de ''filler''.
===Filler===
===Filler===
Een ''filler'' kan voor twee zaken worden gebruikt. Het eerste werd in het vorige stuk al aangehaald. Stel je hebt 2 variabelen in een groepsveld en de inhoud van die beide variabelen gebruiken de totale lengte dat die variabele aankan. Dan is het goed moest je nog een extra variabele, de ''filler'', tussen die 2 hebben die ervoor zorgt dat wanneer je het groepsveld toont er de twee variabelen niet aan elkaar worden getoond.
<pre>
DATA DIVISION.
WORKING-STORAGE SECTION.
01 naam.
02 voornaam pic x(10).
02 pic x value " ".
02 achternaam pic x(10).

PROCEDURE DIVISION.
HOOFD.
DISPLAY "geef uw voornaam:"
ACCEPT voornaam
ACCEPT achternaam
DISPLAY "-----"
DISPLAY naam
STOP RUN.
</pre>
Hier is tussen die variabelen ''voornaam'' en ''achternaam'' nog een derde geplaatst. "02 pic x value " "" omdat je de filler toch niet gebruikt moet je het geen naam geven. Tussen ''achternaam'' en ''voornaam'' zal nu een spatie komen wanneer je het groepsveld ''naam'' toont. Je kunt natuurlijk naast een spatie ook alle andere tekens gebruiken -, +, *, /,... Let wel op! als je een filler gebruikt lees dan nooit het hele groepsveld in, in dit geval ''naam'', doe je dat wel overschrijf je de ''filler''. Dus nooit "accept naam".

De ''filler'' kun je ook op een andere manier gebruiken. Wanneer je gegevens inleest kan het zijn dat je uiteindelijk bepaalde informatie niet nodig hebt. Je leest bijvoorbeeld namen in en je weet dat de eerste 10 tekens de voornaam is, maar die wil je niet. Dan kun je ook een ''filler'' gebruiken.
<pre>
01 naam.
02 pic x(10).
02 achternaam pic x(10).
</pre>
Als je dan ''naam'' inleest zal de voornaam worden opgeslagen in de ''filler''. Maar omdat je die toch niet nodig hebt geef je de ''filler'' geen naam. De gegevens gaan wel echter niet verloren, als je het groepsveld ''naam'' toont krijg je nogsteeds de voornaam te zien. Het is gewoon een simple truc om minder variabelnamen te hebben bij grote programmas.

Versie van 14 jun 2007 21:47

In dit hoofdstuk leer je over groepsvelden en condities met voorwaardenaam. Dit gaat een beetje dieper in op variabelen.

Groepsvelden

Een groepsveld kan gebruikt worden om via één accept data te geven aan meerdere variabelen.

       DATA DIVISION.
       WORKING-STORAGE SECTION.
       01 getal.
         02 a pic 9.
         02 b pic 99.

       PROCEDURE DIVISION.
       HOOFD.
           DISPLAY “geef een getal: “
           ACCEPT getal NO BEEP
           DISPLAY “-----”
           DISPLAY a
           DISPLAY b
           STOP RUN.

In dit programma wordt een getal gelezen en dat getal zal worden opgesplits in 2 getallen. In tegenstelling tot een gewone variabel, waar "77" wordt gebruikt bij het declareren, moet je voor een groepsveld "01" gebruiken dus "01 getal.". Getal zal dan de naam zijn van het groepsveld. Bij de naam van een groepsveld wordt geen pic gebruikt. Het groepsveld wordt onderverdeeld in andere variabelen. In dit geval is dat a en b. Bij deze variabelen moet wel een pic worden gebruikt en dit is hetzelfde als bij andere variabelen. De lengte van het groepsveld getal hangt af van de som van de lengest van variabelen die bij het groepsveld horen. Hier is dit dus 3 tekens lang(a heeft er 1 en b heeft er 2). Als je dus een getal leest met het groepsveld getal zal die worden opgesplits. Hier een voorbeeld.

Scherm:
geef een getal:
193
-----
1
93

Om van de variabelen van een groepsveld apart op het scherm te tonen hoef je dus alleen maar display te gebruiken gevolgd door de naam van de variabel. Het omgekeerde is ook waar. Stel je vraagt eerst de voornaam van de gebruiker en daarna de achternaam en je wilt die heel makkelijk het op het scherm opnieuw tonen.

       DATA DIVISION.
       WORKING-STORAGE SECTION.
       01 naam.
         02 voornaam pic x(10).
         02 achternaam pic x(10).

       PROCEDURE DIVISION.
       HOOFD.
           DISPLAY "geef uw voornaam:"
           ACCEPT voornaam NO BEEP
           DISPLAY "geef uw achternaam:"
           ACCEPT achternaam NO BEEP

           DISPLAY "-----"
           DISPLAY naam
           STOP RUN.

Heel simpel dus je leest apart de variabelen voornaam en achternaam. Omdat die bij groepsveld naam horen kun je ze via display beide in één keer tonen op het scherm. Maar wat al je voornaam exact 10 letters lang is? Dan wordt de voornaam en achternaam aan elkaar geschreven. Hiervoor bestaat de filler.

Filler

Een filler kan voor twee zaken worden gebruikt. Het eerste werd in het vorige stuk al aangehaald. Stel je hebt 2 variabelen in een groepsveld en de inhoud van die beide variabelen gebruiken de totale lengte dat die variabele aankan. Dan is het goed moest je nog een extra variabele, de filler, tussen die 2 hebben die ervoor zorgt dat wanneer je het groepsveld toont er de twee variabelen niet aan elkaar worden getoond.

       DATA DIVISION.
       WORKING-STORAGE SECTION.
       01 naam.
         02 voornaam pic x(10).
         02 pic x value " ".
         02 achternaam pic x(10).

       PROCEDURE DIVISION.
       HOOFD.
           DISPLAY "geef uw voornaam:"
           ACCEPT voornaam
           ACCEPT achternaam
           DISPLAY "-----"
           DISPLAY naam
           STOP RUN.

Hier is tussen die variabelen voornaam en achternaam nog een derde geplaatst. "02 pic x value " "" omdat je de filler toch niet gebruikt moet je het geen naam geven. Tussen achternaam en voornaam zal nu een spatie komen wanneer je het groepsveld naam toont. Je kunt natuurlijk naast een spatie ook alle andere tekens gebruiken -, +, *, /,... Let wel op! als je een filler gebruikt lees dan nooit het hele groepsveld in, in dit geval naam, doe je dat wel overschrijf je de filler. Dus nooit "accept naam".

De filler kun je ook op een andere manier gebruiken. Wanneer je gegevens inleest kan het zijn dat je uiteindelijk bepaalde informatie niet nodig hebt. Je leest bijvoorbeeld namen in en je weet dat de eerste 10 tekens de voornaam is, maar die wil je niet. Dan kun je ook een filler gebruiken.

       01 naam.
         02 pic x(10).
         02 achternaam pic x(10).

Als je dan naam inleest zal de voornaam worden opgeslagen in de filler. Maar omdat je die toch niet nodig hebt geef je de filler geen naam. De gegevens gaan wel echter niet verloren, als je het groepsveld naam toont krijg je nogsteeds de voornaam te zien. Het is gewoon een simple truc om minder variabelnamen te hebben bij grote programmas.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.