Basiskennis informatica/Primair geheugen: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Problemen treden op wanneer Little Endian output terecht komt op een Big Endian machine en vice versa indien een van de beide machines daar niet aan aangepast is. Wanneer een protocol tussen twee machines gedefinieerd wordt (bijvoorbeeld een netwerk protocol) dient afgesproken te worden welke de endianess is die gebruikt zal worden voor de datatypes (meestal zal men geneigd zijn hier Big Endian te gebruiken, maar geen van beiden hebben een significant voordeel tegenover de andere). In het geval van een ipadres kan men zo 1.1.168.192 uitlezen in plaats van 192.168.1.1. Een goede oefening voor de lezer is na te gaan wat er gebeurd indien 0x00000001 hetzelfde lot ondergaat.
 
== Cache geheugenCachegeheugen ==
Het cachegeheugen is een geheugen in een computer dat sneller toegankelijk is dan het geheugen waar de gegevens eigenlijk opgeslagen zijn. Wanneer informatie wordt verkregen op een langzame manier dan, kan het in een cache(geheugen) geplaatst worden, zodat de computer wanneer die gegevens een volgende keer nodig zijn, ze uit hetde cache kan halen, in plaats van de langzame manier te herhalen. Cache-geheugenCachegeheugen kan op verschillende plaatsen toegepast worden.
 
=== Level 1 ===
Dit is een klein stukje geheugen dat bijzonder snel is en zich op de CPU zelf bevindt. Normaal gesproken wordt het gebruikt om instructies vast te houden terwijl ze worden uitgevoerd. L1 -cache zit fysiek tussen de registers van de CPU en de L2 -cache.
 
=== Level 2 ===
Dit is een stukje snel geheugen watdat zich tussen L1 -cache en het "hoofd" -geheugen van de computer bevindt. Vaak is dit groter alsdan de L1 -cache. L1 -cache spreekt eerst L2 -cache aan voordat het hoofdgeheugen van de computer aangesproken wordt. Over het algemeen buffert L2 -cache hetzelfde als L1 -cache.
 
=== Level 3 ===
Daar steeds meer CPU -bouwers zowel L1- als L2 -cache in de CPU gaan bouwen, is er L3 -cache bedacht als extra cache tussen L2-cache en het "hoofd"-geheugenhoofdgeheugen van de computer.
 
== Geheugentypen ==
2.408

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu