Kookboek/Haute cuisine: verschil tussen versies

Uit Wikibooks
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Secar one (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Secar one (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
'''Haute cuisine''', is de benaming voor de gastronomisch zeer verfuinde recepten uit de [Kookboek/Franse keuken|Franse keuken]]. Eèn van de grondleggers die het koken tot ''culinaire kunst'' verheven was '''Carême''', en daarmee èèn van de grondleggers van de ''Haute Cuisine''.
'''Haute cuisine''', is de benaming voor de gastronomisch zeer verfuinde recepten uit de [Kookboek/Franse keuken|Franse keuken]]. Eèn van de grondleggers die het koken tot ''culinaire kunst'' verheven was '''Carême''', en daarmee èèn van de grondleggers van de ''Haute Cuisine''.


'''Marie-Antoine Carême''' ([[1784]][[12 januari]] [[1833]]) was een Franse chefkok en patissier, afgod van gastronomen en schrijver van bekende boeken op het gebied van de kookkunst. Zijn opvattingen resulteerden vaak in pompeuze stukken, "pièces montées", en andere culinaire presentaties die in die tijd thuis hoorden. Door zijn boeken, gewijd aan de kookkunst, banketbakkerij en de theorie van deze ambachten, heeft Carême een grote bijdrage aan de culinaire wereld geleverd. Velen erkennen hem als de grondlegger van de klassieke Franse keuken. Vanwege zijn diensten voor vele koningen en hertogen kreeg hij de bijnaam "Kok van koningen".
'''Marie-Antoine Carême''' (1784 – 12 januari 1833) was een Franse chefkok en patissier, afgod van gastronomen en schrijver van bekende boeken op het gebied van de kookkunst. Zijn opvattingen resulteerden vaak in pompeuze stukken, "pièces montées", en andere culinaire presentaties die in die tijd thuis hoorden. Door zijn boeken, gewijd aan de kookkunst, banketbakkerij en de theorie van deze ambachten, heeft Carême een grote bijdrage aan de culinaire wereld geleverd. Velen erkennen hem als de grondlegger van de klassieke Franse keuken. Vanwege zijn diensten voor vele koningen en hertogen kreeg hij de bijnaam "Kok van koningen".


==Bibliografie==
==Bibliografie==
* [[1815]] - Le Pâtissier Royal Parisien
* 1815 - Le Pâtissier Royal Parisien
* [[1825]] - Le Pâtissier pittoresque
* 1825 - Le Pâtissier pittoresque
* [[1828]] - Le Cuisinier Parisien
* 1828 - Le Cuisinier Parisien
* [[1833]] - L' art de la cuisine française au XIXe siècle
* 1833 - L' art de la cuisine française au XIXe siècle


==Recepten==
==Recepten==

Versie van 4 mrt 2007 14:04

Haute cuisine, is de benaming voor de gastronomisch zeer verfuinde recepten uit de [Kookboek/Franse keuken|Franse keuken]]. Eèn van de grondleggers die het koken tot culinaire kunst verheven was Carême, en daarmee èèn van de grondleggers van de Haute Cuisine.

Marie-Antoine Carême (1784 – 12 januari 1833) was een Franse chefkok en patissier, afgod van gastronomen en schrijver van bekende boeken op het gebied van de kookkunst. Zijn opvattingen resulteerden vaak in pompeuze stukken, "pièces montées", en andere culinaire presentaties die in die tijd thuis hoorden. Door zijn boeken, gewijd aan de kookkunst, banketbakkerij en de theorie van deze ambachten, heeft Carême een grote bijdrage aan de culinaire wereld geleverd. Velen erkennen hem als de grondlegger van de klassieke Franse keuken. Vanwege zijn diensten voor vele koningen en hertogen kreeg hij de bijnaam "Kok van koningen".

Bibliografie

  • 1815 - Le Pâtissier Royal Parisien
  • 1825 - Le Pâtissier pittoresque
  • 1828 - Le Cuisinier Parisien
  • 1833 - L' art de la cuisine française au XIXe siècle

Recepten

De volgende recepten zijn van zijn hand:

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.