Kookboek/Aardbei: verschil tussen versies

Uit Wikibooks
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Maywind (overleg | bijdragen)
beg
(geen verschil)

Versie van 23 feb 2007 00:09

Aardbei (Fragaria) is een geslacht bloeiende planten uit de rozenfamilie (Rosaceae), vooral bekend om zijn eetbare vrucht.

Minder bekend is hoe ook de bladeren perfect bruikbaar zijn in de keuken. Er zijn meer dan twintig soorten aardbeien.

Soorten

In Nederland en België komen de bosaardbei (Fragaria vesca) en de zeldzame grote bosaardbei (Fragaria moschata) in het wild voor.

In de winkel treft men vooral cultuuraardbeien (Fragaria x ananassa) die op hun beurt een Europese kruising zijn van de wilde Noord-Amerikaanse Virginia Stawberry (Fragaria virginiana) en de Chilean Strawberry (Fragaria chiloensis), die in het wild voorkomt langs de Amerikaanse Oostkust en op Hawaï.

Rassen

Het meest geteelde ras in Nederland en België is Elsanta. Zeer goed smakende rassen zijn Korona, Vima Zanta en Lambada. Het allervroegste ras is Karina, maar geeft weinig vruchten.
Doordragende rassen zijn onder andere Rapella, Evita, Everest, Selva, Koning Kim, Everglade en Ostara.

Consumptie

Verse aardbeien zijn gezond, rijk aan ijzer en vitamine A en C. Ze zijn licht laxerend. Echter bij baby's en zeer jonge kinderen kan het eten van verse aardbeien een allergische reactie veroorzaken.

Men dient aarbeien voor consumptie met water te spoelen. Dit gebeurt zonder eerst het kroontje te verwijderen, anders neemt de vrucht te makkelijk het spoelwater op.

Aardbeien worden puur gegeten, soms bestrooid met suiker. Daarnaast kan de vrucht verwerkt worden in fruitsalades, yoghurt, jam, stroop, sorbet, roomijs, kaas, taart, gebak en alcoholische dranken.

De bladeren van de bosaardbei en grote bosaardbei zijn geschikt voor toevoeging aan salade of thee. Bij voorkeur kiest men hiervoor rozenbottelthee, eveneens uit de familie van de Rosaceae en eveneens rijk aan Vitamine A, B1, B2 en C.

In andere talen

  • en: a strawberry
  • fr: une fraise
  • gl: un amorodo
  • de: eine Erdbeere
  • it: una fragola
  • es: una fresa
  • sv: en jordgubbe


Wikipedia
Dit artikel is een eerste opzet. U wordt uitgenodigd op bewerken te klikken om uw kennis aan dit artikel toe te voegen.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.