Basiskennis informatica/Primair geheugen: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
=== Geheugenchips ===
 
Van oudsher zijn er twee types geheugens aanwezig in computer. RAM geheugen en ROM geheugens. Hierbij zijn RAM (random access memory) geheugens geheugen waarin gelezen en geschreven kan worden (bijvoorbeeld een buffer om een tussenresultaat van een bewerking in op te slaan) en zijn ROM (read only memory) geheugens geheugens waaruit enkel gelezen kan worden (bijvoorbeeld om firmware in op te slaan). Maar daar niet iedereen hier even gelukkig mee is er nog een tussenoplossing van hybride oplossingen. Dit zijn geheugens waarin gewijzigd kan worden, maar waarin dit best niet heel vaak gebeurd (bijvoorbeeld om een firmware upgrade mogelijk te maken). Hieronder zullen we de meest voorkomende types van elke klasse bespreken:
Verklaar ROM, PROM, EPROM, EEPROM, flash, SRAM en DRAM
 
'''RAM'''
 
RAM bestaat uit twee families, uit DRAM (dynamisch) en uit SRAM (statisch). Het grote verschil tussen beide is de levensduur van de data. SRAM gaat een waarde die erin gestopt wordt behouden, dit komt omdat SRAM gebaseerd is op de flipflop als schakeling terwijl DRAM een waarde maar vluchtig gaat behouden, daar DRAM gebaseerd is op een transistor en een condensator als bouwsteen. Daar de condensator zich constant zal herladen is het nodig dat deze periodiek opnieuw geladen wordt anders zal de inhoud van het geheugen verloren gaan. Indien DRAM al dat herlaad gedoe met zich meebrengt, waarom blijft men het dan gebruiken ? Wel doordat een condensator en een transistor zeer weinig chipoppervlakte met zich meebrengen wordt dit zeer goedkoop en flipflop is een meer complexere bouwsteen die zowieso meer plaats op een chip zal innemen.
 
'''Hybride'''
 
Hybride geheugens zijn geheugens die wel gewijzigd kunnen worden maar waarbij dit redelijk ''traag'' gaat in vegelijking met een leesoperatie (en waar het herhaaldelijk schrijven nefast kan zijn voor de levensduur van de chip), wijzigingen hier zijn natuurlijk niet volatiel en worden bewaard, in tegenstelling tot RAM, na een stroomuitval. Veelvoorkomende types zijn hier EEPROM en Flash.
 
De huidige EEPROM (of Electrically Erasable Programmable Read-Only Memory) chips kunnen zo'n 100.000 wis/schrijf cycli aan waarbij gans de chip gewist en herschreven wordt.
 
Flash is te vergelijken met EEPROM, maar hier wordt herschreven in blokken ipv gans de chip, flash is goedkoper dan EEPROM maar zal sneller slijten, al na een 10.000 cycli. Maar doordat enkel blokken herschreven worden kan een aangepast bestandsysteem gebruikt worden (bvb jffs2, jffs) zodat het geheel overal evenredig slijt. Toepassingen hier zijn vooral draagbare muziek spelers, embedded routers en dergelijke.
 
'''ROM'''
 
Twee types ROM zullen hier besproken worden: PROM en EPROM:
 
PROM (Programmable Read Only Memory) is een ROM geheugen dat via een PROM programmer slechts eenmaal geschreven kan worden, dit gebeurt door het vernietigen (of bijmaken) van bepaalde connecties in de structuur van de chip (door wat vrije ruimte op verschillende plaatsen achter laten kan eventueel nog wat aan bugfxes gedaan worden, maar dit gebruik is toch wel redelijk beperkt). PROM chips worden bijvoorbeeld ook gebruikt in de cartridges van bepaalde spelconsoles.
 
EPROM (Erasable Programmable Read Only Memory) is een PROM type waarbij wissen van de chip mogelijk is onder invloed van UV licht (deze chips zijn typisch voorzien van een venster). Na een blootstelling aan UV licht kan de chip opnieuw geprogrammeerd worden, het geheel is dus natuurlijk niet herprogrammeerbaar in het circuit zelf.
 
=== SIMM ===
187

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu