Basiskennis informatica/Primair geheugen: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen verandering in de grootte ,  15 jaar geleden
sp
(sp)
== Basiseenheid voor verwerking - Bit ==
 
De basiseenheid van verwerking is een binaire digit (afgekort: bit). Een bit heeft twee toestanden: een 0 of een 1. Deze twee toestanden kunenkunnen voorgesteld worden in andere (fysische) grootheden zoals spanning, stroom, licht...
 
Een voorstelling van een decimaal getal met bits kan via de BCD-notatie. (Binary Coded Decimal).
 
=== Level 2 ===
Dit is een stukje snel geheugen wat zich tussen L1 cache en het "hoofd" geheugen van de computer. Vaak is dit groter als de L1 cache. L1 cache spreekt eerst L2 cache aan voordat het hoofd-geheugenhoofdgeheugen van de computer aangesproken wordt. Over het algemeen buffert L2 cache hetzelfde als L1 cache.
 
=== Level 3 ===
'''Dual Inline Memory Modules''' (DIMM) zijn RAM-modules die het eigenlijke werkgeheugen van een computer vormen. DIMM's zijn de modernere versies van het verouderende SIMM-systeem. Ze heten "Dual" omdat ze in tegenstelling tot SIMM's aan beide kanten van het 'reepje' een printplaat en aansluitcontactpunten hebben zitten. DIMM's zijn verkrijgbaar in verschillende versies, o.a. 5 volt en 3 volt, gebufferd of ongebufferd, SDR SDRAM (168 aansluitingen) of DDR SDRAM (184 aansluitingen). SDR staat voor Single Data Rate en DDR staat voor Dual Data Rate en slaat op het aantal bits dat het geheugen per kloktik kan verwerken. SDRAM staat voor Synchronous Dynamic RAM.
 
De oorspronkelijke SDR versie werden verkocht in de varianten PC66. PC100 en PC133, waar het getal de doorvoersnelheid van de geheugenbus in MHz aangeeft. Bij de modernere varianten wordt de doorvoorsnelheiddoorvoersnelheid in (Mega)bytes per seconde weergegeven, omdat de modules per keer 32 bits = 4 bytes kunnen transporteren zijn deze getallen een stuk hoger, bijvoorbeeld PC2100, PC2700 of PC3200 voor resp. een 533, 677 of 800 Mhz bus.
 
De meeste recente AMD en Pentium gebaseerde PC's gebruiken ofwel SDR SDRAM in de goedkopere versies of DDR SDRAM in de high-end modellen, beide op 3,3 volt. Deze laatsten hebben een doorvoersnelheid die twee keer zo hoog ligt als die van SDR SDRAM (vandaar de benaming DDR: Dual Data Rate).
84

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu