Basiskennis informatica/Primair geheugen: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
== Cache geheugen ==
Een cache is een geheugen in een computer dat sneller toegankelijk is dan waar de gegevens eigenlijk opgeslagen zijn. Wanneer informatie wordt verkregen op een langzame manier dan kan het in een cache geplaatst worden zodat de computer wanneer die gegevens een volgende keer nodig zijn ze uit het cache kan halen in plaats van de langzame manier te herhalen. Dit principe heet een cache en het wordt op allerlei plaatsen gebruikt.
 
=== Level 1 ===
Dit is een klein stukje geheugen dat bijzonder snel is en zich op de CPU zelf bevindt. Normaal gesproken wordt het gebruikt om instructies vast te houden terwijl ze worden uitgevoerd. L1 cache zit fysiek tussen de registers van de CPU en de L2 cache.
 
=== Level 2 ===
Dit is een stukje snel geheugen wat zich tussen L1 cache en het "hoofd" geheugen van de computer. Vaak is dit groter als de L1 cache. L1 cache spreekt eerst L2 cache aan voordat het hoofd-geheugen van de computer aangesproken wordt. Over het algemeen buffert L2 cache hetzelfde als L1 cache.
 
=== Level 3 ===
Daar steeds meer CPU bouwers zowel L1 als L2 cache in de CPU gaan bouwen, is er L2 cache bedacht als extra cache tussen L2 en het "hoofd"-geheugen van de computer.
 
 
== Geheugentypen ==
8

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu