Griekse mythologie/Tantalos: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
17 bytes verwijderd ,  16 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
'''Tantalus''' was in de [[Griekse mythologie]] een rijke [[Lydië|Lydische]] koning. Hij was een gunsteling, maar misschien ook de zoon, van [[Zeus]]. Tantalus werd door Zeus uitgenodigd om bij de Olympische goden te komen eten, een grote eer, die hem echter zuur zou opbreken door zijn eigen fouten.
Tantalus verraadde geheimen die Zeus hem verteld had. Daarnaast stal hij nectar en ambrozijn, godenvoedsel dat het geheim van onsterfelijkheid zou bevatten, opdat zijn vrienden het konden proeven.hallo hoe gaat het?
 
Toen hij op een dag de goden had uitgenodigd voor een banket schotelde Tantalus hen zijn in stukken gesneden zoon [[Pelops]] voor. De goden ontdekten het direct en aten niets van het vlees. Alleen [[Demeter]], diediiiie nog met haar hoofd bij de roof van haar [[Persephone|dochter]] door [[Hades]] was, at gedachteloos een stuk van Pelops' schouder op. Zeus beval [[Hermes (mythologie)|Hermes]] de lichaamsdelen van Pelops te verzamelen en maakte er weer een lijf van; Demeter gaf een stukje [[ivoor]] om Pelops' schouder op te vullen. [[Rhea (godin)|Rhea]] wekte Pelops weer tot leven.
 
Zeus stuurde Tantalus naar de [[Onderwereld (mythologie)|Onderwereld]] om daar een marteling te doorstaan. Tantalus moest tot zijn kin in een poel water staan maar telkens als hij dorst had en zijn lippen naar het water bewoog zonk het weg in de aarde. Hongerig probeerde hij ook van de fruitbomen te plukken die juist naast hem hingen, tevergeefs: als hij bijna een stuk fruit had stak er juist een harde wind op die de takken buiten zijn bereik blies. Boven hem lag er een rotsblok dat elk moment kon vallen.
Anonieme gebruiker
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu