Naar inhoud springen

Alchemie/Prima materia: verschil tussen versies

47 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
1e alinea bij elkaar houden op smalle schermen
J.G.G. (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
1e alinea bij elkaar houden op smalle schermen
 
Regel 2:
 
[[Bestand:Michael Maier Atalanta Fugiens Emblem 43.jpeg|left|thumb|Michael Maier: embleem uit zijn 'Atlanta Fugiens' met uitbeelding van de prima materia]]
<span style="white-space: nowrap;">'''Prima materia'''</span> (Latijn: ''Eerste materie of stof'') is een begrip uit de [[alchemie]]. Het duidt geen materie in de gewone zin aan, maar eerder een potentieel tot materie. Het begrip is essentieel in de alchemie, om de theorie van transmutatietrans&shy;mutatie van gewone metalen in edele metalen te ondersteunen. De 'eerste materie' is ook in negatieve zin te begrijpen als dat wat rest nadat alles aan een object is ontnomen wat het aan karakteristieken bezat. Het begrip prima materia (materia prima) als 'materie zonder vorm' is mogelijk terug te voeren op een concept uit [[Filosofisch woordenboek#A|Aristoteles]]' [[Filosofisch woordenboek#M|metafysica]], al is dit niet onomstreden.
 
== Principe ==
Regel 19:
== Proces ==
De prima materia werd in het proces van de transmutatie ook al vroeg "mercurium" genoemd, niet het gewone mercurium (kwikzilver), maar het "mercurium der filosofen". Het zou dan het mercurium zijn, bevrijd van de 4 elementen van Aristoteles - vuur, aarde, lucht en water - of meer precies van de kwaliteiten die ze representeren. Wat de alchemist dus moest doen, was het gewone kwik ontdoen van zijn 'aardse' eigenschappen en zijn 'water'eigenschappen en het vastleggen door 'lucht' weg te nemen. De aldus bekomen prima materia moest dan nog met sulphur en soms met arsenicum behandeld worden om er de gewenste eigenschappen aan toe te voegen. De 'sulphur' was ook geen gewone sulphur, maar het daaruit afgeleide principe, waaruit dan de Steen der wijzen werd gevormd - wit voor zilver en geel of rood voor goud.
{{subSub}}
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.