Sociale geschiedenis van het Romeinse rijk/Keuken: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lintfouten: Verouderde HTML-elementen
k (Wijzigingen door 194.171.91.251 hersteld tot de versie na de laatste wijziging door De Wikischim)
Label: Terugdraaiing
(Lintfouten: Verouderde HTML-elementen)
 
{{Sociale geschiedenis van het Romeinse rijk}}
 
<bigspan style="font-size: large;">'''16. Keuken'''</bigspan>
 
{{wrapperWrapper|links}}
| [[File:Sousse museum mosaic kitchen.jpg|thumb|200px|left|Romeins feestmaal]]
|-
|}
 
De manier waarop men zich voedde verschilde heel sterk per sociale klasse. De armere mensen aten slecht en eentonig. Alleen bij uitzondering was er voor hen een stukje vlees, meestal na een publiek offer van een stier. Enkel de villa's van de gegoede klasse hadden een eigen kleine keuken, waar hun slaven te werk gesteld waren. De welgestelden aten vlees en vis, hoe exotischer hoe beter, om daarmee tegelijk hun status te bevestigen. Ze gebruikten een glazen servies voor de drank. [[w:Marcus Gavius Apicius|Marcus Gavius Apicius]], een Romeinse kok uit de 1e1<sup>e</sup> eeuw, liet honderden recepten na. Het vlees werd eerst gekookt tot het wit was en daarna gebakken of gebraden en het werd zoet geserveerd. De overwegende smaak van de Romeinse keuken was zoetzuur. Op fresco's stond heel vaak voedsel afgebeeld rond [[w:Romeinse mythologie|mythologische thema's]].
 
==Voedseluitreiking==
Het brood werd dagelijks door bakkers gebakken. Uit opgravingen in [[w:Pompeï|Pompeï]] (waar een bakkerij met nog 80 broden in de oven werd gevonden) is gebleken dat zij een eigen stempel in hun brood aanbrachten. Het meest courante brood is grof met [[w:spelt|spelt]], maar er waren ook heel wat soorten fantasiebrood in allerlei vormen, rond, lang, gevlochten, groot, klein enz. De bakker woonde altijd boven zijn bakkerij, met beneden de oven en een kleine winkel met etalage.
 
In Rome kregen de mannelijke burgers van overheidswege 35 kg graan per maand. De gewone vrijen kregen dat niet. Dit graan was afkomstig uit Egypte en Sicilië. Aan het eind van de 3e3<sup>e</sup> eeuw kregen de burgers broden in plaats van graan.
 
=== Wijn ===
Er zijn installaties voor vissaus gevonden in Ostia, de haven van Rome, en in Noord-Afrika (ver genoeg van huis?) en ook daar waren zij bij havens en dergelijke gelegen vanwege de geur. De installaties zijn gigantisch groot. Ook in Pompeï en Spanje stonden zulke installaties.
 
Peper werd enkel door de extreem rijken gebruikt, nadat het pas in de 1e1<sup>e</sup> eeuw vanuit India werd ingevoerd. Men gebruikte een ''piperatorium'', een pepermolen. In het British Museum is er één te bewonderen die uit 410 dateert en behoorde tot de Hoxen Treasure van Oost-Bretagne.
 
Amforen dienden voor het bewaren en transporteren van vloeibare stoffen. Wijnamforen zijn scherper van vorm en spits toelopend. Ze werden in een zandbodem 'geprikt', ook aan boord van schepen. De ronde of bolle amforen zijn Zuid-Spaanse olijfolie-amforen. Ze waren verzegeld en reisden vergezeld van een etiket met vermelding van product, aantal liter e.d.m. Latere amforen hebben ribbels, misschien omdat dit stevigheid levert.
Er waren talrijke tavernen in Romeinse steden. Die waren voor de armen, die zich geen eigen keuken konden permitteren. Zij gingen dagelijks met een pot op stap om er eten en heet water te halen, of maakten wat eten op een vuurtje in de kamer. Bepaalde tavernen leverden ook nog andere diensten. Ze waren gelinkt aan de prostitutie. Gegoede Romeinen gingen er nooit naar toe, maar zij kenden andere plaatsen, die vaak met speciale symbolen waren aangeduid.
 
De [[w:Saturnalia|Saturnalia]] waren het belangrijkste heidens feest, dat aan de grondslag van ons kerstfeest ligt. Het duurde eerst maar een dag, maar in de 2e2<sup>e</sup> eeuw was dat een week en dan werd er natuurlijk uitgebreid gegeten.
 
=== Bibliografie ===
* {{Aut|Gardner, F.}}, 1995: ''Women in Roman Law and Society'', London
* {{Aut|Meiggs, R.}}, 1973: ''Roman Ostia'', Oxford
{{subSub}}
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu