Onderzoekend leren: verschil tussen versies

Uit Wikibooks
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Regel 2: Regel 2:


== Methode ==
== Methode ==
Bij onderzoekend leren gaat het om een manier van kijken naar en benaderen van de wereld. De wetenschappelijke houding van iets willen weten, begrijpen , bedenken, delen, bereiken of ergens kritisch op willen zijn<ref>Rijst, R.M. van der, Driel, J.H. van, Kijne, J.W., & Verloop, N. (2007, August). Scientific research dispositions in research, teaching and learning. In J.H. van Driel (chair), University teachers' conceptions of relations between teaching and disciplinary research. Symposium conducted at the biennial meeting of the European Association of Research in Learning and Instruction, Budapest, Hungary.</ref>. Het gaat niet om uitroeptekens - zoals gebruikelijk in het reguliere onderwijs - maar om vraagtekens bij alles te stellen; een wetenschappelijke houding. Het gaat om zelf betekenis te geven aan eigen ontdekkingen. Dit gaat vanuit de natuurlijke verwondering en nieuwsgierigheid van kinderen, of eigenlijk bij alle mensen als dat niet inmiddels door onderwijs is afgeleerd. Het sluit aan bij de fantasie-wereld waarin ze leven en die de basis is voor creatie en productie. Innovatief zijn is waar kunstmatige intelligentie mensen niet spoedig zal overtreffen en daarom zo van waarde is voor jonge mensen om een plek te bemachtigen in de toekomstige samenleving. Omdat ieder mens uniek is, betekent creatief zijn vooral jezelf leren kennen op persoonlijk vlak en wat je wilt betekenen voor de ander.
Bij onderzoekend leren gaat het om een manier van kijken naar en benaderen van de wereld. De wetenschappelijke houding van iets willen weten, begrijpen , bedenken, delen, bereiken of ergens kritisch op willen zijn<ref>Rijst, R.M. van der, Driel, J.H. van, Kijne, J.W., & Verloop, N. (2007, August). Scientific research dispositions in research, teaching and learning. In J.H. van Driel (chair), University teachers' conceptions of relations between teaching and disciplinary research. Symposium conducted at the biennial meeting of the European Association of Research in Learning and Instruction, Budapest, Hungary.</ref>. Het gaat niet om uitroeptekens - zoals gebruikelijk in het reguliere onderwijs - maar om vraagtekens bij alles te stellen; een wetenschappelijke houding. Het gaat om zelf betekenis te geven aan eigen ontdekkingen. Vanuit de natuurlijke verwondering en nieuwsgierigheid van kinderen, of eigenlijk bij alle mensen als dat niet inmiddels door onderwijs is afgeleerd, de wereld verkennen. Onderzoekend leren sluit aan bij de fantasie-wereld waarin kinderen leven en die de basis is voor creatie en productie. Innovatief zijn is waar kunstmatige intelligentie mensen niet spoedig zal overtreffen en daarom zo van waarde is voor jonge mensen om een plek te bemachtigen in de toekomstige samenleving. Omdat ieder mens uniek is, betekent creatief zijn vooral jezelf leren kennen op persoonlijk vlak en wat je wilt betekenen voor de ander.


== Ontwerpend ==
== Ontwerpend ==

Versie van 10 feb 2021 11:50

Onderzoekend leren is jezelf ontwikkelen door vragen over iets te formuleren en die trachten te beantwoorden volgens de criteria van wetenschap. De lerende zet daartoe onderzoekende leeractiviteiten als analyseren, beoordelen, experimenteren, exploreren, inspecteren, interpreteren, observeren, testen en vaststellen in.

Methode

Bij onderzoekend leren gaat het om een manier van kijken naar en benaderen van de wereld. De wetenschappelijke houding van iets willen weten, begrijpen , bedenken, delen, bereiken of ergens kritisch op willen zijn[1]. Het gaat niet om uitroeptekens - zoals gebruikelijk in het reguliere onderwijs - maar om vraagtekens bij alles te stellen; een wetenschappelijke houding. Het gaat om zelf betekenis te geven aan eigen ontdekkingen. Vanuit de natuurlijke verwondering en nieuwsgierigheid van kinderen, of eigenlijk bij alle mensen als dat niet inmiddels door onderwijs is afgeleerd, de wereld verkennen. Onderzoekend leren sluit aan bij de fantasie-wereld waarin kinderen leven en die de basis is voor creatie en productie. Innovatief zijn is waar kunstmatige intelligentie mensen niet spoedig zal overtreffen en daarom zo van waarde is voor jonge mensen om een plek te bemachtigen in de toekomstige samenleving. Omdat ieder mens uniek is, betekent creatief zijn vooral jezelf leren kennen op persoonlijk vlak en wat je wilt betekenen voor de ander.

Ontwerpend

Onderzoekend leren wordt vaak gecombineerd met ontwerpend leren, waardoor deze stijl van leren als productief kan worden gezien. Ontwerpend leren impliceert dat de lerende zelf een oplossing voor de eigen vragen en uitdagingen ontwerpt of maakt. En als het vragen stellen leidt tot een eigen (kennis)creatie die aan de samenleving wordt toegevoegd (innovatie), dan is er sprake van ondernemend leren. Onderzoekend leren ontwikkelt en vraagt abstract denken en metacognitieve vaardigheden. Ontwerpend leren doet een beroep op praktische vaardigheden.

Technologie

Een combinatie die populair is in het basisonderwijs is "wetenschap en technologie" wat verwarrend is omdat de titel suggereert dat men wetenschap en technologie als onderwerp heeft, maar in de werkelijkheid bedoeld men een onderzoekende en ondernemende houding te stimuleren om daarmee technologische vaardigheden te ontwikkelen. Men zou beter kunnen spreken van onderzoekend leren door technologie. De combinatie komt voort uit de maatschappelijke wens om interesse voor en beheersing van (natuur)wetenschappelijke kernbegrippen te kweken bij kinderen. Technologie lijkt er wat bij geraapt te zijn, maar geeft in populaire woorden aan dat men uiteindelijk innovatie nastreeft. In dit boek zien we onderzoeken en ontwerpen als generieke werkwijzen die zich niet tot natuurwetenschappen en technologie beperkt, maar daar wel goed kunnen worden toegepast, bijvoorbeeld als pilot op eens school. Zo zien we in het voortgezet onderwijs deze combinatie terug in het technasium.

Vrijheid

Onderzoekend leren geeft de lerende een bepaalde mate van regie. De gegeven vrijheid wordt mede bepaald of de leraar een thema aanreikt of de leerling zijn eigen natuurlijke verwondering kan volgen. Omdat het eerste vaak in de dagelijkse praktijk het startpunt is, kan onderzoekend leren in de meeste toepassingen niet worden gezien als vrij leren.

Zelfonderzoek

Zelfonderzoek geeft stimulans aan de persoonlijke ontwikkeling; de wetenschap over jezelf! Als er ruimte in het onderwijs is voor jezelf leren kennen en daar op aansluiten als het gaat om leren, dan kan deze toepassing van onderzoekend leren wel worden gezien als een vorm van vrij leren. Het vraagt van de docerende om kundig te zijn in het ondersteunen van de lerende bij het reflecteren en het ontwikkelen van metacognitieve vaardigheden.

Toetsen

Het onderzoekend leren vraagt een ander wijze van teste, feedback en toetsen dan in het regulier onderwijs gangbaar is. Men kan observaties[2], portfolio's of rubrics[3].

Referenties

  1. Rijst, R.M. van der, Driel, J.H. van, Kijne, J.W., & Verloop, N. (2007, August). Scientific research dispositions in research, teaching and learning. In J.H. van Driel (chair), University teachers' conceptions of relations between teaching and disciplinary research. Symposium conducted at the biennial meeting of the European Association of Research in Learning and Instruction, Budapest, Hungary.
  2. Kemmers, P., Klein Tank, M., & Graft, M. van. (2007). Onderzoekend en Ontwerpend Leren bij Natuur en Techniek. Evalueren van de brede ontwikkeling van leerlingen in open onderwijsvormen. Enschede: SLO.
  3. Kerkhoffs, J., Stark, E., & Zeelenberg, T. (2006). Rubrics als beoordelingsinstrument voor vaardigheden. Enschede: SLO.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.