Jungiaans woordenboek/C: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
68 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
* '''Collectief onbewuste''' - Een onbewuste mentale 'basisstructuur' van de mens als soort, een opslagplaats van primitieve beelden die verwijzen naar het vroegste stadium van de [[Jungiaans woordenboek/P|psyche]]. Deze latente 'beelden' erfde de mens van zowel menselijke als dierlijke voorouders: ze zijn biologisch overgedragen door wat Jung geheugensporen in de cortex noemde. Zo zijn wij gepredisponeerd om angst voor slangen en duisternis te hebben, omdat onze primitieve voorouders deze angsten generaties lang hebben gekend. Het is met deze theorie dat Jung zich van Freud onderscheidt, die immers ook al begrippen als ''bewust'', ''onbewust'' en ''verdringing'' hanteert. De inhouden van het collectief onbewuste noemt Jung ''[[Jungiaans woordenboek/A|archetypen]].''
* '''Compensatie''' - Een proces, gericht op het nastreven en het bewaren van het evenwicht in de psyche (zelfregulering van de psyche.). De activiteit van het bewustzijn sluit alle inhoud uit die dreigt het evenwicht te verstoren, en die inhouden komen terecht in het [[Jungiaans woordenboek/O|onbewuste]]. Die eenzijdige gerichtheid en selectie van het bewustzijn heeft als gevolg dat verdrongen onbewuste inhouden kunnen doorbreken in de vorm van dromen en spontane beelden. De [[Jungiaans woordenboek/N|neurose]] is een psychische aandoening die het gevolg is van extreme eenzijdige keuzes die het bewustzijn soms maakt om dat kostbare evenwicht te bewaren. Het doel van analytische therapie is de realisatie en assimilatie van onbewuste inhoud.
* '''Complex''' - Bepaalde inhouden van het [[Jungiaans woordenboek/P|persoonlijk onbewuste]] kunnen zich verbinden tot "complexen". Jung kwam deze emotioneel geladen complexen op het spoor met woord-associatie-experimenten. Een voorbeeld dat Jung geeft is het [[Jungiaans woordenboek/M|moedercomplex]], waarbij iemand overdreven gevoelig is voor alles wat met zijn moeder te maken heeft. Complexen kunnen een mens in hun macht houden. De oorsprong van het complex is een trauma of een emotionele shock.
 
{{Woordenboek Index Jung}}
Anonieme gebruiker
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu