Programmeren in Python/Conditionele statements: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
geen bewerkingssamenvatting
(Code was geschreven voor python 2, werkt niet meer met Python 3, heb het geupdate.)
kGeen bewerkingssamenvatting
Een beslissing treedt op wanneer de logica ('''flow''') een aantal verschillende paden kan volgen en de keuze van het pad afhangt van de waarde van een variabele. Hetzelfde gebeurt bij een verkeerslicht, wanneer het groen is mag men doorrijden. Bij rood en oranje moet men stoppen. Dit zijn mogelijke paden die afhangen van de waarde (kleur) van het verkeerslicht. Hetzelfde gebeurt in een Python programma en Python kent natuurlijke statements (in dit geval het <code>if</code> statement) die programmeurs toelaten om dergelijke beslissingen te programmeren.
 
=== If en else statement ===
Bij wijze van demonstratie een kort programma welke de absolute waarde van een getal teruggeeft:
 
Los hiervan kan elke Booleaanse expressie gebruikt worden in combinatie met een <code>if</code> statement.
 
==elif==
Naast <code>else</code> kan een <code>if</code> statement eveneens gevolgd worden door een <code>elif</code> statement. Dit is de verkorte notatie voor '''else if'''. Wanneer het <code>if</code> statement <code>False</code> is, wordt de expressie meegegeven aan het <code>elif</code> statement geëvalueerd. Indien dit geldig is, wordt het blok geïndenteerde statements uitgevoerd. Indien het <code>False</code> is wordt, indien aanwezig het volgende <code>elif</code> statement bekeken of wordt het <code>else</code> blok uitgevoerd, indien aanwezig. Een <code>if</code> statement kan optioneel gevolgd worden door nul of meerdere <code>elif</code> blokken welke gevolgd kunnen worden door één of geen else blok. Hiernaast kan een blok statements natuurlijk ook andere <code>if</code> blokken bevatten, dit zijn dan '''geneste''' <code>if</code>'s. Bijvoorbeeld:
{{Code|
Hier itereren we over alle getallen tussen 1 en 10 (inclusief). De uiterste <code>if</code> maakt het onderscheid tussen even getallen, het getal 1 en oneven getallen. Bij de even getallen vangen we 2 op als enige priemgetal. Bij de oneven getallen kleiner dan tien wordt 9 opgevangen als zijnde geen priemgetal. Bemerk dat er heel wat zinnigere methoden zijn om priemgetallen te bepalen en het gaat hier om een louter didactisch voorbeeld om het nesten van lussen te illustreren.
 
=== Switch ===
 
Een <code>switch</code> is een controle statement dat in de meeste programmeertalen aanwezig is en dit wordt gebruikt om een groot aantal <code>if-elif</code> combinaties compacter te maken. Python heeft echter geen standaard ondersteuning voor dit type structuur, maar door intelligent gebruik te maken van een array of een woordenboek kunnen we een switch simuleren.
1.071

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu