Spinoza Ethica/Deel 4: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen verandering in de grootte ,  3 jaar geleden
k
(→‎Aanhangsel en Samenvatting: links naar ankers)
==Aanhangsel en Samenvatting==
Capita (Hoofdstukken):<!-- gekozen is voor de afkortingen 4c1, 4c2, 4c3 of moet dat Hoofstukken zijn (vertaling van Suchtelen, dan dus 4h1, 4h2, 4h3 enzovoorts -->
# {{Anker|4h1}} Heel ons streven en onze [[Spinoza_Ethica/Deel_2Deel_3#3g1|begeerten]] zijn een gevolg van onze aard. Ze kunnen daaruit als directe oorzaak begrepen worden of meer gedeeltelijk (niet [[Spinoza_Ethica/Deel_2#2d4|adequaat]]) omdat we een deel van de natuur zijn en er andere individuen (enkele dingen?) bij moeten betrokken moeten worden (?).
# {{Anker|4h2}} De begeerten (Latijn: ''Cupiditates'') die we alleen uit onze aard kunnen begrijpen, hebben te maken met dat deel van de geest (het bewustzijn, Latijn: ''Mens'') dat uit [[Spinoza_Ethica/Deel_2#2d4|adequate]] voorstellingen bestaat. De andere begeerten hebben te maken met de geest als die dingen inadequaat begrijpt, en de kracht van deze begeerten wordt bepaald door ons maar ook door zaken buiten ons. De eerstgenoemde begeerten heten daarom handelingen (Latijn: ''actiones''), want ze tonen onze kracht en de laatstgenoemde gemoedsaandoeningen (Latijn: ''passiones'') want ze tonen onze onmacht en gebrekkige kennis (Latijn: ''mutilata cognitio'').
# {{Anker|4h3}} Onze handelingen, dat is de begeerten bepaald door het vermogen van de mens of het verstand, zijn altijd goed, de andere begeerten kunnen zowel goed als slecht zijn.
2.791

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu