Microsoft Excel/Introductie: verschil tussen versies

Uit Wikibooks
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
CommonsDelinker (overleg | bijdragen)
Afbeelding:Excel_XFD1048576.jpg op Commons is verwijderd door Daphne Lantier (Copyright violation, see c:Commons:Licensing)
ErikvanB (overleg | bijdragen)
bevind zich > bevindt zich
Regel 8: Regel 8:




Wanneer een cel actief is, wordt deze omrand met een grijze rand. Het adres van de actieve cel kunt u ook lezen direct onder de knoppenbalk, linksboven. Naast de zogenaamde adresaanwijzer bevind zich de formulebalk, rechts naast het teken: ''fx''. Op het gebruik van de formulebalk komen we later terug.
Wanneer een cel actief is, wordt deze omrand met een grijze rand. Het adres van de actieve cel kunt u ook lezen direct onder de knoppenbalk, linksboven. Naast de zogenaamde adresaanwijzer bevindt zich de formulebalk, rechts naast het teken: ''fx''. Op het gebruik van de formulebalk komen we later terug.


Nu kunnen we in elke cel een waarde, dwz. een tekst, een getal, of een formule plaatsen. Dit gaat het eenvoudigst door op de cel te gaan staan (gewoon aanklikken met de muis) en te beginnen met typen. Daarna afsluiten met een {enter} en de waarde is ingevoerd.
Nu kunnen we in elke cel een waarde, dwz. een tekst, een getal, of een formule plaatsen. Dit gaat het eenvoudigst door op de cel te gaan staan (gewoon aanklikken met de muis) en te beginnen met typen. Daarna afsluiten met een {enter} en de waarde is ingevoerd.

Versie van 3 feb 2018 19:43

Microsoft Excel

Basis
  1. Introductie
  2. Het Excel-venster
  3. Kolommen, rijen en cellen
  4. Werken met gegevens
  5. Draaitabel (pivot table)
Opmaak
  1. Inleiding in opmaak
  2. Tekst opmaak
  3. Getal opmaak
  4. Voorwaardelijke opmaak
Afsluiting
  1. Eindtoets

Excel

Excel is een zgn. spreadsheetprogramma dat in eerste instantie bedoeld is als rekenblad. Ook kunnen grote hoeveelheden data statistisch verwerkt worden. Met Excel kunnen data overzichtelijk weergegeven worden in tabellen en grafieken. Daarnaast kunnen op die data tal van bewerkingen, zoals verticaal en horizontaal zoeken in tabellen en sortering op basis van als -> dan voorwaarden, verricht worden.

Het Excel-scherm

Bij starten van Excel valt behalve het uitrolmenu en de knoppenbalk de indeling in rijen en kolommen op. Links van elke rij staat een nummer en boven elke kolom een letter of een combinatie van letters. Elke cel (elk vakje) heeft op deze manier zijn eigen adres. Zo is het vak helemaal linksboven (onder de A, en rechts van de 1) het adres A1. Na Z gaat de reeks door naar AA Door met de schuifbalken rechts en onder het scherm tot het uiterste te schuiven kunt u ook cel XFD1048576 ontdekken.


Wanneer een cel actief is, wordt deze omrand met een grijze rand. Het adres van de actieve cel kunt u ook lezen direct onder de knoppenbalk, linksboven. Naast de zogenaamde adresaanwijzer bevindt zich de formulebalk, rechts naast het teken: fx. Op het gebruik van de formulebalk komen we later terug.

Nu kunnen we in elke cel een waarde, dwz. een tekst, een getal, of een formule plaatsen. Dit gaat het eenvoudigst door op de cel te gaan staan (gewoon aanklikken met de muis) en te beginnen met typen. Daarna afsluiten met een {enter} en de waarde is ingevoerd.

Het is voor de beginner van het grootste belang te voorkomen dat in de rekenformules waarden worden opgenomen. Elke waarde hoort thuis in zijn eigen cel en door middel van formules (reken en/of zoekopdrachten) wordt met deze waarden gewerkt. Desondanks beginnen we hier met twee berekeningen waarbij wel getallen in de formule worden verwerkt, om even het principe door te krijgen...

Een eenvoudige berekening uitvoeren...

Velen zullen het tegendeel beweren, maar Excel is uitstekend geschikt om snel een berekening uit te voeren.

  1. Klik in een cel
  2. Typ =
  3. Typ de berekening (bijvoorbeeld 10+20)
  4. Druk op enter
  5. Resultaat verschijnt in het kader

Een ingewikkelder berekening uitvoeren...

Af en toe komt het voor dat je ingewikkelde berekeningen moet uitvoeren. Sommige mensen lossen dit op door eerst tussenresultaten te berekenen, en daarna met die tussenresultaten verder te werken. Een tip: gebruik Excel.

Een voorbeeld.

2*7 - 3/8 + 1/4 kun je op de volgende manier berekenen:

  1. Klik in een cel
  2. Typ = 2*7
  3. Druk op enter
  4. Klik in een andere cel
  5. Typ = 3/8
  6. Druk op enter
  7. Klik in een andere cel
  8. Typ = 1/4
  9. Druk op enter

We hebben onze tussenresultaten berekend. Vervolgens breng je de tussenresultaten bij elkaar:

  1. Klik in de cel waar het resultaat moet komen
  2. Typ =
  3. Klik nu op de cel met het eerste tussenresultaat
  4. Typ –
  5. Klik op de cel met het tweede tussenresultaat
  6. Typ +
  7. Klik op de cel met het laatste tussenresultaat
  8. Druk op enter
  9. En in 17 eenvoudige stapjes heb je een ingewikkelde berekening uitgevoerd. Zoals bovenaan vermeld, kun je beter in de berekening geen waarden (getallen) opnemen. In plaats daarvan geef je eerst elke waarde waarmee je wilt rekenen (2, 7, 3, 8, 1 en 4) een eigen cel. De cel A1 de waarde 2, de cel A2 de waarde 7 enzovoort. Daarna begin je in een nieuwe cel met: typ = en klikt vervolgens op de eerste waarde waarmee je gaat rekenen; in de formule verschijnt dan de celverwijzing, in dit geval is dat: =A1
    Een rekenvoorbeeld in Excel

    Daarna geef je aan of je die waarde wilt delen(/) vermenigvuldigen(*) verminderen(-) of vermeerderen(+) met een waarde in een andere cel en plaatst ook hier de voorrangsberekeningen gewoon tussen haakjes. Bij het bovenstaande voorbeeld wordt het dus: =(A1*A2)-(A3/A4)+(A5/A6) Dan: <enter> en in de cel waar je deze formule hebt getypt, verschijnt het resultaat van je berekening. De kleuren die je hier ziet zijn ongeveer ook de kleuren die in Excel worden gebruikt. De kleuren worden gebruikt om de logica beter te snappen. Voordeel: Je kunt nu elke gebruikte waarde veranderen en het resultaat past zich vanzelf aan. De ingevoerde waarden kun je zelfs verplaatsen door knippen en plakken, waarbij het resultaat intact blijft. Een beetje rekenaar zal al snel doorhebben, dat een berekening 1/4 ook met de waarde: 0,25 kan worden weergegeven. Verdere stappen volgen binnenkort op deze site.

    De basisbewerkingen kennen we al, maar hoe bereken je sinussen, cosinussen, wortels,… Hiervoor heb je functies nodig.

    Vrijwel de meest bekende functie in Excel is SOM(), in het engels SUM().

    Alternatieven

    Wikipedia
    Deze pagina is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License (GFDL) en nog niet onder CC-BY-SA. Klik hier voor meer informatie.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.