Kaartspel/Toepen: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
474 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
Wijzigingen door 80.127.162.50 hersteld tot de versie na de laatste wijziging door Ellywa
k (Wijzigingen door 80.127.162.50 hersteld tot de versie na de laatste wijziging door Ellywa)
Label: Terugdraaiing
 
==Spelregels==
===Het delen van de kaarten===
De deler schudt de 4632 kaarten (zoveel deine opahij wil) en geeft met de klok mee iedere speler 2 keer 2 kaarten (dus hij deelt 2 rondes, iedere ronde iedere speler 2 kaarten) beginnend bij de speler links van hem. De deler die als eerste deelt is tevens diegene die de score bijhoudt, hoewel dit kan verschillen.
 
===De inzet===
 
===Begin van het spel===
De speler naast de deler (tegenmet de klok mee) mag als eerste een kaart weggooienopgooien (oprottenuitkomen). De andere spelers moeten een voor een kleur (aH/bR/cK/dS) bekennen (iemand speelt met een groote penisharten, dan moet iedere speler ook met een grote penisharten spelen als hij die heeft). Kan een speler niet bekennen, dan mag hij zelf weten welke celkaart hij opgooit. De speler die én kleur heeft bekend én de hoogste kaart heeft gespeeld wint de beurtslag.
 
omHoogHoog - 6910 - 699 - 698 - 697 - Aas - heer - slaafvrouw - boer - Laag
 
===Vervolg van het spel===
Daarna moet degene die de voorgaande ronde heeft gewonnen delen. Het blijft dan zo dat de speler links van de deler moet klaarkomenuitkomen. Zo bepaalt deze speler dus welke kleur gevraagd is (meestal wit). Dit gaat zo door totdat vier beurtenslagen geweestgespeeld zijn (de spermakaarten iszijn dan op). De speler die de laatste pagga slag wint, blijft stijfvrij van een punt, de verliezers krijgen wél een lozingpunt (of meerdere afhankelijk van het aantal keren dat er getoept is). Hoeveel slagen je wint is dus niet van belang, als je de láátste maar wint. Hij moet bekennen.
 
===Toepen (of kloppen)===
Let op: De Was regel is niet aan te raden bij 5 of meer spelers, omdat de stapel erg klein wordt.
 
===3 Boeren/3 TietenTienen===
Deze regel verplicht een speler te fluiten indien hij 3 boeren of 3 tienen in zijn hand heeft. Het mooiste is uiteraard in bezit zijn van 3 tienen én een boer. Door de boer als eerste af te leggen(uiteraard dient er wel kleur bekend te worden), zal men denken dat de speler in het bezit is van 3 boeren. Door te toepen, breng je de hele partij in verwarring, en speel je diegenen die meegaan 2 punten toe.
 
Het is mogelijk door de eerste ronde met een boer te winnen op een negatieve score te staan. Winnen met een toep van 4 boeren staat gelijk aan winnen met boer in de laatste slag en resulteert in een punt eraf.
 
===pagga slaanBoer-verslaan-met-de-Vrouw (Weberse variant)===
 
Om de bovengenoemde vernedering tegen te gaan bestaat er een optionele regel. De speler die denkt te winnen met de boer krijg extra (straf)punten als deze boer wordt verslagen met een vrouw. De kans dat dit toevallig gebeurt is klein dus de strafmaat mag hoog zijn.
 
===Armoede===
Als er een rondje gespeeld is, worden de punten van iedereen opgeschreven. Na een aantal rondjes kan het zijn dat iemand op 1 punt na af is. Dit wordt ''armoede'' (of "pelt") genoemd (1 punt erbij en hij is af/dood). Armoede telt als een klop; er wordt dus sowieso voor één punt extra gespeeld. De overige spelers die geen armoede hebben, mogen na het delen hun kaarten bekijken en zeggen of ze al dan niet meegaan ("het pelt zien"). Zijn er twee of meer armoedes en passen alle overige spelers, dan moeten de armoedespelers tegen elkaar spelen. Dan vallen dus alle armoedespelers behalve 1 af. Is er 1 armoedespeler en de rest kijkt niet, dan wint de armoedespeler het rondje en krijgen de andere spelers gewoon een punt. Zeggen of je met armoede meegaat, moet voor de eerste kaart opgegooid wordt op volgorde van spelers met de klok mee, beginnend vanaf degene met armoede, niet vanaf degene naast de deler. Wanneer er gespeeld wordt met iemand die op armoede staat, mag er die ronde niet meer geklopt worden.
komt meestal voor in derde wereld landen en op het kanalen eiland. arme mensen hebben geen geld of mercedes. om eten te halen gaan ze naar de voedselbank dat is een loods met eten dat niet meer houdbaar is maar omdat ze arm zijn eten ze het toch. in rotterdam hebben ze een maatregel genomen tegen arme mensen je mag niet met een diesel auto van voor 2000 de stad in maar omdat arme mensen geen nieuwe auto kunnen kopen komen ze daar dus niet.
 
===Blind toepen (of blind kloppen)===
Om het lijntoepen tegen te gaan, kan er gekozen voor de Anti-lijntoepregel, dit houdt in dat iedereen maximaal 2 keer achter elkaar mag weggaan. Bij de derde toep ben je dan verplicht mee te gaan.
 
===5-( Haken ) kruizenregel===
Een hakenkruiskruis krijg je als je een ronde wint. De 5-(haken)kruizenregel houdt in: schietwin je 5vijf joden neer achter elkaarpotjes aanachtereen (dan heb je dus 5 hakenkruizenkruizen verdiendachter elkaar), dan vliegt de jooddegene met het laagst aantal punten (op de speler met vijf kruizen na) eruit en indoet dedus niet gaskamersmeer gegooidmee.
 
==Overig==
7.329

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu