Maatschappijleer/Verzorgingsstaat/De Nederlandse verzorgingsstaat vanaf WOII: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
Nederland bleef ook na de oorlog verzuild. Pogingen om de katholieke, protestantse, sociaaldemocratische of liberale achtergrond te verenigen. Maar de verzuiling zorgde voor een zekere mate van stabiliteit van de politieke cultuur.
 
==== Ontzuiling (1966-1989)====
 
Aanleiding/problemen = mensen kregen meer vrije tijd, meer financiële onafhankelijkheid, seculariteit, jongeren keren zich tegen de gezaghebeende elite. Hierdoor werd de politiek minder in staat om te besturen, ze verliezen de dm.
Tot 1958 werd in de politiek de dienst uitgemaakt door de katholieke en sociaaldemocratische zuilen. De verzuiling in de politieke cultuur was overheersend. Maar in de jaren zestig nam door ontkerkelijking, toegenomen welvaart en individualisering de invloed van de zuilen af.
Verandering = DM komt in handen van sociale partners ipv politiek.
 
Continuïteit = politieke structuur blijft onveranderd.
Door de toegenomen welvaart kregen mensen meer vrije tijd. Zij werden financieel onafhankelijker en de banden tussen de verschillende organisaties werden losser of verdwenen (Wilterdink & van Heerikhuizen, 2009). De verschillen tussen de zuilen werden minder scherp. Jongeren zetten zich af tegen het gevestigde bestuur. Gezag was niet meer vanzelfsprekend en de politiek was minder goed in staat om het land te besturen. Tegelijkertijd kregen de werknemers en werkgeversorganisaties meer invloed.
Gekozen oplossing = politiek en sociale partners gaan samenwerken, beleid van schikken en plooien, poldermodel.
 
GekozenOndanks oplossingdeze =culturele omslag bleef de politieke structuur onveranderd. De politiek en de sociale partners gaan samenwerken,: en beleid van schikken en plooien, poldermodel.
 
==== Val Berlijnse Muur ====
5.901

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu