Naar inhoud springen

Sociale geschiedenis van het Romeinse rijk/Keuken: verschil tussen versies

geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
Geen bewerkingssamenvatting
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
Regel 29:
De Romeinse keuken was zeer gekruid en kende veel zware en ingewikkelde sausen. De typische vissaus, ''garum'' of ''liquamen'' genoemd, was altijd een onmisbaar ingrediënt. De Romeinen gebruikten het als 'ketchup' bij iedere maaltijd. De artisanale bereiding van vissaus nam 2 tot 3 maanden in beslag. Als basis werden ingewanden en afval van makreel of tonijn gebruikt, waaraan heel veel zout werd toegevoegd, waarna het goedje in grote vaten ging gisten (en tot in de verre omgeving een afschuwelijke stank verspreidde). Maar de Romeinen waren er dol op. In de Byzantijnse tijd werd er ook wijn aan toegevoegd. De bovenste vloeibare laag van het eindproduct was het meest begeerd en dus het duurst.
 
Kanker kanker kanker kanker kanker
=== Installaties en keukengerei ===
Er zijn installaties voor vissaus gevonden in Ostia, de haven van Rome, en in Noord-Afrika (ver genoeg van huis?) en ook daar waren zij bij havens en dergelijke gelegen vanwege de geur. De installaties zijn gigantisch groot. Ook in Pompeï en Spanje stonden zulke installaties.
 
Peper werd enkel door de extreem rijken gebruikt, nadat het pas in de 1e eeuw vanuit India werd ingevoerd. Men gebruikte een ''piperatorium'', een pepermolen. In het British Museum is er één te bewonderen die uit 410 dateert en behoorde tot de Hoxen Treasure van Oost-Bretagne.
 
Amforen dienden voor het bewaren en transporteren van vloeibare stoffen. Wijnamforen zijn scherper van vorm en spits toelopend. Ze werden in een zandbodem 'geprikt', ook aan boord van schepen. De ronde of bolle amforen zijn Zuid-Spaanse olijfolie-amforen. Ze waren verzegeld en reisden vergezeld van een etiket met vermelding van product, aantal liter e.d.m. Latere amforen hebben ribbels, misschien omdat dit stevigheid levert.
 
Aides
 
Anonieme gebruiker
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.