Magie/Waarzeggerij: verschil tussen versies

Uit Wikibooks
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
→‎Geomantiek: opmaak 'puntjes'
Regel 38: Regel 38:
::::1) Je denkt aan een vraag en begint zonder tellen vier rijen stipjes te zetten:
::::1) Je denkt aan een vraag en begint zonder tellen vier rijen stipjes te zetten:
:::: (voorbeeld)
:::: (voorbeeld)
::::........................
::::'''. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .'''
::::..................................
::::'''. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .'''
::::.........................................
::::'''. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .'''
::::.............
::::'''. . . . . . . . . . . . .'''
::::2) Als je klaar bent, tel je de stippen en noteert de even en oneven rijen:
::::2) Als je klaar bent, tel je de stippen en noteert de even en oneven rijen:
:::::::[[Image:Geomantic fortunamajor.svg|40px|left]]
:::::::[[Image:Geomantic fortunamajor.svg|40px|left]]

Versie van 1 sep 2016 21:13

Magie

Het maken van voorspellingen is een praktijk die wordt aangetroffen in culturen van over de hele wereld.

Een overzicht van de tien bekendste methoden van waarzeggerij volgt hierna, met verwijzingen naar bestaande wikibooks.

Astrologie

Astrologie is de studie van de bewegingen en de posities van hemellichamen als voorspellende methode voor menselijke zaken en aardse gebeurtenissen. Een analyse van een geboortehoroscoop levert volgens astrologen informatie op over ontwikkelingen en gebeurtenissen die een persoon te wachten staan.

De voorspellende astrologie maakt gebruik van een heel gamma technieken:

  • bij transits gaat het om de actuele planeten die een verbinding maken met elementen uit een geboortehoroscoop van een mens of van een gebeurtenis. Gaat het om een 'snelle' actuele planeet zoals Maan en Mercurius,[1] dan zijn het snel voorbijgaande trends. Bij de langzame planeten vanaf Jupiter kunnen transits langer doorwerken, zelfs tot een jaar.
  • bij sommige andere progressies worden de planeten van de geboortehoroscoop volgens een sleutel vooruit geschoven. Bijvoorbeeld: een graad voor elk jaar. Dan wordt gekeken of die vooruitgeschoven planeten verbindingen (conjunctie, vierkant,driehoek,...) maken met de geboorteplaneten.
  • een solaarhoroscoop is een horoscoop die getrokken wordt voor het precieze moment waarop de Zon terugkeert op exact dezelfde positie die zij innam tijdens iemands geboorte en voorspelt vanaf zijn verjaardag gebeurtenissen en trends voor het komende jaar.
  • een uurhoekhoroscoop is een horoscoop die opgesteld wordt voor het beantwoorden van een vraag en wordt gemaakt voor het precieze moment waarop iemand die vraag stelt.
  • een mundaanhoroscoop tracht grote tendenzen te voorspellen, zoals de beurs, de toekomst van een land e.d.
  • zo zijn er nog heel wat technieken, waaronder primaire en secundaire directies, die dan weer volgens het ene of het andere huizensysteem (Placidus, Regiomantanus, Koch enz.) worden toegepast.

Zie verder het wikibook "Westerse astrologie".


  1. Maan en Zon, de Lichten, worden in de astrologie ook als 'planeet' beschouwd

Geomantiek

De zestien geomantische figuren.
Puer ("Jongen": onbezonnenheid; Fortuna Major ("Groot geluk"); Acquisitio (winst en voordeel); Cauda Draconis ("drakenstaart", weggaan, minder geluk); Amissio ("verlies"); Conjunctio ("samenkomen"); Carcer ("kerker", gevangenis); Caput Draconis ("drakenkop", het hogere, uiterst positief); Albus ("wit", wijsheid, inzicht); Rubeus ("rood", passie, geweld); Tristitia ("verdriet", zorgen); Fortuna Minor ("klein geluk", weinig geluk of hulp); Populus ("volk", mensen); Puella ("meisje", prettige relaties); Laetitia ("vreugde"); Via ("weg", een andere weg, verandering, reizen)

Geomantiek of geomantie is mogelijk de oudste voorspelmethode. In sommige Afrikaanse culturen wordt het werpen van stenen en het tekenen van willekeurige figuren in het zand al eeuwenlang als orakelmethode gebruikt. De zo ontstane figuren worden dan volgens een bepaalde methode geïnterpreteerd. In het westen is Karen Hamaker een autoriteit op gebied van het oude Europese orakel. Dankzij haar werk weten we dat de eenvoudige orakelmethode van de geomantie(k) in de middeleeuwen bijzonder populair was en hoe de verschillende figuren toen werden geïnterpreteerd.

Praktijk

Dat 'putjes prikken in het zand kun je natuurlijk ook doen met potlood en papier. Je zet daarbij zonder bewust te tellen een aantal stippen op een rij, en maakt zo vier rijen. Elke rij bestaat uit een even of oneven aantal puntjes (of putjes) en dat noteer je op deze manier:

O O voor even
O voor oneven

Dit herhaal je tot je vier rijen hebt. Als je klaar bent, heb je een figuur gevormd, die een antwoord op je vraag oplevert volgens de regels van de geomantiek.

voorbeeld:
1) Je denkt aan een vraag en begint zonder tellen vier rijen stipjes te zetten:
(voorbeeld)
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . . . . .
2) Als je klaar bent, tel je de stippen en noteert de even en oneven rijen:
Zoek deze figuur op.
In dit geval levert het de figuur "Fortuna Major" op, wat groot geluk, veel succes betekent in wat je onderneemt.
Combinatie met astrologie

Geomantie noemt men ook "de astrologie van de aarde", als tegenhanger van de astrologie van de hemel. In de middeleeuwen poogde men de twee systemen te verbinden: de geomantische tetragrammen met de symbolen en duidingselementen (vnl. planeten en huizen) van de westerse astrologie. Om te beginnen trachtte men elk tetragram (de figuur met de 4 lijnen) te koppelen aan een planeet(bijvoorbeeld Fortuna Major aan Zon), en te werken met de posities van de tetragrammen in de astrologische huizen. Het leverde een verfijnder systeem op, maar het is nooit echt tot een algemeen aanvaard systeem met dezelfde astrologische toewijzigingen gekomen.

Grafologie

De wetenschappelijke basis voor grafologische interpretaties van de persoonlijkheid was lange tijd twijfelachtig, maar nu wordt het eerder als pseudowetenschap geklasseerd. Het is een voorspellende methode die ervan uitgaat dat iemands geschrift informatie kan opleveren over zijn of haar persoonlijkheid.

Grafologen houden bij hun analyse rekening met de grootte, regelmaat en richting van het geschrift, de vorm van de letters, nadruk op bovenste of onderste halen, druk, netheid enz. Zo zou een naar rechts overhellend schrift aantonen dat de schrijver energiek en enthousiast is, assertief en vol zelfvertrouwen. Een recht of naar links hellend schrift hoort dan weer bij mensen die hun emoties verbergen of onder controle houden.

Handlezen

I Tjing

Kristalkijken

Numerologie

Pendelen

Runen

Tarot

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.