Gitaar/Inleiding & inhoud: verschil tussen versies

Uit Wikibooks
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Regel 16: Regel 16:


==[[Gitaar/Houding|Houding]]==
==[[Gitaar/Houding|Houding]]==
Een goede houding bij het spelen kan je veel spierpijn besparen!

==[[Gitaar/Aanslaan|Aanslaan]]==
==[[Gitaar/Aanslaan|Aanslaan]]==
==[[Gitaar/Basisakkoorden|Basisakkoorden]]==
==[[Gitaar/Basisakkoorden|Basisakkoorden]]==

Versie van 27 jul 2016 16:18

De gitaar is een snaarinstrument dat zowel in een akoestische als een elektrische variant te vinden is. Een standaardgitaar heeft zes snaren, maar er bestaan ook gitaren met zeven en twaalf snaren. Het doel van dit boek is om informatie te geven over de gitaar, en hoe dit muziekinstrument wordt bespeeld.

Soorten gitaren

Akoestische gitaar

De belangrijkste bron van het geluid in een akoestische gitaar is de snaar, die wordt geplukt of aangeslagen met de vinger of met een plectrum. De snaar trilt op een bepaalde frequentie, waarbij ook harmonische tonen worden gehoord. De frequenties die worden geproduceerd hangen af van de lengte, de dikte en de spanning van de snaar. De snaar laat het dunne bovenblad en de klankkast van de gitaar trillen, waardoor het geluid versterkt wordt. De kwaliteit van de klank bij een akoestische gitaar is, veel meer dan bij een elektrische gitaar, afhankelijk van de constructie en de gebruikte houtsoorten. Vooral het bovenblad is belangrijk, dat bij duurdere gitaren dan ook gemaakt is uit massief hout in plaats van uit 'plakhout' (fineer).

Elektrische gitaar

Elektrische gitaar: elektrische gitaren hebben een massieve kast en brengen nauwelijks geluid voort zonder versterker. Elektromagnetische opnemers ('elementen' of 'pickups') zetten de trilling van de stalen snaren om naar elektrische signalen die via een kabel of zender worden doorgegeven naar een versterker. Deze gitaar wordt veel gebruikt in de blues en de rock 'n' roll, en daarnaast in genres als metal, ska, punk, rock en hardrock. Rickenbacker nam de eerste elektrische gitaar in productie, deze was ontworpen door George Beauchamp.

Waar let ik op bij het kopen?

Leren gitaar spelen is leuk, en kan een hobby voor het leven worden. Mogelijk is het zelfs je eerste stap naar het meespelen in een band! De aankoop van een eerste gitaar is voor een beginnend gitarist erg belangrijk. Een slecht instrument ontneemt je al gauw de moed om verder te oefenen, en een duurdere gitaar is niet voor iedereen weggelegd. Niemand kan je echt raad geven, maar misschien heb je wel iets aan een soort stappenplan om je te helpen beslissen. De belangrijkste elementen die je beslissing kunnen beïnvloeden zijn: je budget, je keuze voor elektrisch of akoestisch, de stijl waarin je wil spelen, research en... je hart volgen!

Gitaarstemming

In dit hoofdstukje leer je meer over de manier waarop je een gitaar kunt stemmen, en kom je te weten wat standaard- en alternatieve stemmingen zijn.

Houding

Een goede houding bij het spelen kan je veel spierpijn besparen!

Aanslaan

Basisakkoorden

Eenvoudige melodietjes

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.