Wikijunior:Schaken voor beginners/Dame tegen Koning: verschil tussen versies

Uit Wikibooks
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
QZanden (overleg | bijdragen)
Nieuwe pagina aangemaakt met 'Natuurlijk heeft wit hier ook nog een koning, maar dat is een beetje overbodig om te melden. Wit zal gaan winnen omdat hij de dame heeft, maar pas wel op, het kan...'
(geen verschil)

Versie van 13 jul 2016 12:37

Natuurlijk heeft wit hier ook nog een koning, maar dat is een beetje overbodig om te melden. Wit zal gaan winnen omdat hij de dame heeft, maar pas wel op, het kan zomaar pat worden.

8
7 kd
6
5
4 ql
3
2 kl
1
a b c d e f g h

Hoe moet je dan spelen om toch te winnen? Stel dat de stelling er zo uit ziet als hiernaast. Als eerste wil je de koning in een zo klein mogelijke ruimte opsluiten. Je denkt daarbij misschien aan Dc5+, maar dan kan de koning naar d7 gaan en heeft hij meer ruimte. Wat je dus moet doen is zo weinig mogelijk rijen of kolommen aan de koning geven door bijvoorbeeld te spelen: 1. Df6. De zwarte koning heeft nu nog maar twee rijen om te lopen. Zodra de koning naar de achterste rij gaat, gaat de dame naar de zevende rij. Nu is het een kwestie van geduld. De zwarte koning wil zo dicht mogelijk in de buurt van de dame blijven om zoveel mogelijk de dame de weg af te snijden en speelt dus 1. ... Kd7. De witte koning moet nu dus dichterbij komen: 2. Kf3. De zwarte koning wil ook dichterbij komen en zo zijn de volgende zetten: 2. ... Kc7 3. Ke4 Kd7. De zwarte koning blijft nu tussen c7 en d7 wisselen totdat wit hem die plaatsen afneemt. 4. Ke5 Kc7 5. Kd5 Kd7. De zwarte koning staat nu tegenover de witte koning met wit aan zet. Wit heeft nu twee mogelijkheden: Of hij speelt Dd6+ of hij speelt Df7+. Op Dd6+ speelt zwart Ke8 (mat in 4, Kc8 is mat in 3) en speelt wit Dc7 om zwart een rij minder de ruimte te geven. Op 6. Df7+ speelt zwart 7. ... Kc8(Kd8 is mat in 2) met als vervolg: 8. Kc6 Kb8 9. Db7#.

Zorg er dus voor dat de koning zo min mogelijk rijen tot zijn beschikking heeft. Daarna is het de taak om ervoor te zorgen dat de koningen tegenover elkaar komen te staan met wit aan zet. Dan zet je de dame tussen de koningen in of je zet de dame een rij naar achter.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.