Wereldreligies: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
103 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
beetje redactie, stijl
k (beetje redactie, stijl)
=== Bidden ===
 
In de kerk wordwordt gebeden. Dit gebeurt gezamenlijk. Maar bidden is tegelijk ook iets wat juist gewoon thuis gebeurt. Bijvoorbeeld voor en na het eten of voor het slapen gaan. Middels een gebed kun je God bedanken of om hulp vragen. Ook kun je om vergiffenis vragen als je iets hebt gedaan waar je spijt van hebt. TenslotteTen slotte kun je ook bidden voor iemand anders die hulp nodig heeft.
 
=== Kerst ===
 
Met kerst wordt de geboorte van Jezus gevierd. Jezus zou ongeveervolgens 200de jaaroverlevering geledenomstreeks inhet Betlehembegin van de christelijke jaartelling, dus ruim 2000 jaar geleden, geboren zijn. Ditin Betlehem, een ligtplaats in Israël. Tijdens kerst zijn er extra uitgebreide diensten in de kerk, welke vaak meer bezoekers trekken dan normaal. In de kerk wordt gezongen en het kerstverhaal wordt verteld.
 
De kerstboom werd trouwens al lang gebruikt voordat het christendom op kwam. De bomen werden versierd als offer aan de Romeinse goden. Nu staat de kerstboom symbool voor de boom uit het paradijsverhaal.
 
Tegenwoordig geven mensen elkaar ook cadeautjes met kerst. Maar dit is geen christelijke traditie.
[[File:Allah_logo.svg|thumb|right|alt=|'Allah' in het Arabisch]]
 
De islam is het geloof van moslims. Allah is hun God. enHet ditwoord ''al-lah'' betekent ook God in het Arabisch. Mohammed is God's profeet en brengt de boodschap van god. De moslims geloven ook in christelijke profeten zoals Adam, Mozes en Jezus. Alleen heten ze dan anders.
De islam is net als het christendom een wereldreligie en na het christendom de grootste.
 
== Wat geloven islamieten? ==
 
islamietenIslamieten geloven dat Mohammed de laatste profeet van God is. Als je je als een goed moslim gedraagt, kom je in het paradijs (Jannah). Een plek met gouden paleizen waar geen leed bestaat. Als je je misdraagt of geen moslim bent kom je in de hel, een vuur dat negenhonderd keer heter is dan het vuur op aarde. De toestand in het paradijs en de hel zijn een eeuwig durendeeuwigdurend.
 
=== De koran ===
De koran is het heilige boek van moslims en oorspronkelijk in het Arabisch geschreven. De engel Gabriel gaf boodschppenboodschappen door aan Mohammed die hij vervolgens aan zijn volgelingen doorgaf. Op basis hiervan zijn de teksten in de koran geschreven. De teksten beschrijven vooral hoe bijzonder Allah is en op wat voor manieren je hem kunt eren.
 
== Hoe leven islamieten? ==
[[File:Torah_and_jad.jpg|thumb|right|alt=|en thorarol met jad (aanwijsstokje)]]
 
Het heilige boek van de Joden is de TeNaCh en is geschrevvengeschreven in het Hebreeuws. HeHet woord ''TeNaCh'' is net als het boek zelf in drieën verdeeld. De Thora is het eerste deel. Dit zijn de boeken van Mozes; de verhalen over het Joodse volk en de belangrijkste leefregels. Het tweede deel, Nebiim, bevat de visioenen en lessen van de profeten. Het derde deel bestaat uit spreuken, gedichten, liederen en nog meer verhalen.: Dede Chetoebim.
 
== Hoe leven joden? ==
10.996

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu