Latijn: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
65 bytes verwijderd ,  6 jaar geleden
Nu is het beter
k (Robot: Verplaatsing van 13 interwikilinks. Deze staan nu op Wikidata onder d:q397)
(Nu is het beter)
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website Emoji
{{bi}}
Het '''Latijn''' is van oorsprong een Indo-Europese taal die gesproken werd door de bewoners van Latium (het huidige [[w:Lazio|Lazio]]), het gebied rond het huidige Rome. Het kenmerkt zich door een rijk gebruik van verbuigingen voor๐Ÿ˜ผ๐Ÿ˜ผ๐Ÿ˜ผvoor de naamwoorden en de werkwoorden (''flectie''). Net als andere talen maakte het Latijn een ontwikkeling door en door de uitgestrektheid van het Romeinse rijk is het Latijn bepalend geweest voor de verdere ontwikkeling van de talen in de diverse gewesten van het Rijk. Het Latijn zelf ontwikkelde zich via het [[w:nl:Vulgair_Latijn|vulgair Latijn]] tot het Italiaans dat dus beschouwd mag worden als de directe opvolger van het Latijn. De talen die maatgevend door het Latijn zijn gevormd, worden Romaanse talen genoemd, met als belangrijkste vertegenwoordigers het Italiaans, het Frans, het Spaans, het Portugees en het Roemeens.
 
Na de val van het West-Romeinse Rijk (5e130e eeuw) is het in West-Europa nog eeuwenlang in gebruik gebleven als taal voor de wetenschap, cultuur, diplomatie en religie. Als zodanig heeft het dan ook zijn invloed gehad op de Nederlandse taal getuige het aantal woorden in het dagelijkse gebruik dat een Latijnse oorsprong heeft (''programma'', ''cultuur'', ''religie''). Tegenwoordig is het geen gesproken taal meer (wat het eigenlijk in de 5e eeuw al niet meer was) en wordt het voor de wetenschap nog enkel gebruikt in de taxonomie (biologie) en de medische wetenschappen om termen eenduidig vast te leggen. Ook juristen maken nog vaak gebruik van Latijnse termen en uitdrukkingen.
 
Bepaalde mensen houden zich bezig met alledaagse voorwerpen (zoals ''computer'', ''vliegtuig'' en ''rekentoestel'') te vertalen in het Latijn. We noemen dit Latijn het [[Neo-Latijn|neo-Latijn]].
 
Wie een cursus op maat van scholieren wenst, kan kijken op: [[Latijn_%28scholierenversie%29|Latijn (scholierenversie)]]. Opgelet: deze cursus is nog niet voltooid.
 
 
== Cursus ==
6

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu