Engelse literatuur/Geoffrey Chaucer: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
wikibooklinks
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'thumb|Pelgrim Chaucer in het Ellesmere Chaucer manuscript '''Geoffrey Chaucer''' (ca. 1343-1400), een Engels dichter die in het Mi...')
 
(wikibooklinks)
Tijdens de tweede ('Italiaanse') periode, die loopt tot ca. 1387, richt Chaucer zijn aandacht op werken van vooral Dante en Boccaccio. Belangrijke werken van de tweede periode zijn onder andere ''The House of Fame'', waarin de avonturen van Aeneas na de val van Troje worden verteld; ''Parliament of Fowls'', dat vertelt over de paarvorming van de vogels op Valentijnsdag (waarschijnlijk een verwijzing naar de verloving van Richard II met Anne van Bohemen); en een prozavertaling van Boethius' ''De consolatione philosophiae''.
 
Eveneens behorend tot de werken van deze periode zijn het onvoltooide ''[[Gedichten uit de wereldliteratuur/The Legend of Good Women|Legend of Good Women]]'', een poëtische vertelling over negen klassieke heldinnen waarin Chaucer het heroic couplet in de Engelse literatuur introduceerde; ''The Treatise on the Astrolabe'' (een astrologische verhandeling die hij voor zijn zoon Lewis schreef); en ''[[Gedichten uit de wereldliteratuur/Troilus and Criseyde|Troilus and Criseyde]]'' (op basis van Boccaccio's ''Filostrato''), een van de grote liefdesgedichten in het Engels.
 
Chaucers meesterwerk, [[w:The Canterbury Tales|''The Canterbury Tales'']], geschreven na 1387, behoort tot de derde periode. Dit onvoltooide gedicht, ongeveer 17000 versregels lang, introduceert een groep pelgrims die reizen van Londen naar het heiligdom van St. Thomas Becket in Canterbury. Om de tijd te doden besluiten ze elkaar verhalen te vertellen. Samen vertegenwoordigen de pelgrims en hun verhalen een brede dwarsdoorsnede van het 14e-eeuwse Engelse leven.
7.338

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu