Onderwijs in relatie tot P2P/Arbeid: verschil tussen versies

Uit Wikibooks
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
DMaarten (overleg | bijdragen)
k DMaarten heeft pagina Arbeid hernoemd naar Onderwijs in relatie tot P2P/Arbeid: Consequentie binnen boek
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
{{Navigatie
FICHE
|Boek=Onderwijs in relatie tot P2P/Kernconcepten
|vorige=Anticredentialisme
|tekstvorige=
|huidige=Arbeid
|volgende=Authority ranking
|tekstvolgende=
}}

'''Arbeid''' kan het beste gezien worden als inspanningen die je moet leveren en waarbij het lichaam van een persoon moet ‘werken’. Elke menselijke activiteit (met uitzondering van het slapen) kan beschouwd worden als arbeid. (Prieels, 2014)

In het boek van Michel Bauwens wordt vooral de focus gelegd op de economische arbeid.
Arbeid is alle geestelijke en lichamelijke inspanning van mensen ten diensten van de productie. Als beloning voor arbeid krijg je loon. (Bos, 2014 )

Arbeid in een kapitalistische samenleving :
Dit is de hedendaagse opvatting van arbeid waarbij personen ‘werken’ in functie van een organisatie. Ze leveren inspanningen voor die organisatie in ruil voor geld. Alvorens je bij een organisatie kan gaan werken moet je bepaalde referenties hebben of diploma’s. Dit is ook een hiërarchisch systeem waarbij controle wordt uitgevoerd op de kwaliteit of de aard van het werk. Je hebt toestemming nodig om een taak te kunnen uitvoeren of je voert ze uit op bevel. Enkele personen gaan dit controleren.

Arbeid in een peer to peer samenleving:
Mensen werken op vrijwillige basis mee aan een gemeenschappelijk project waarvoor ze interesse hebben. Het systeem is volledig transparant. Iedereen kan zien welke taken er reeds gedaan zijn en taken die nog moeten gebeuren. Doordat dit systeem transparant is kan de gemeenschap het werk dat geleverd wordt controleren. Je hebt geen referenties of diploma’s nodig hebt om een taak te mogen uitvoeren.


==Conceptnaam en P2P==

«Veel jongeren worden verdreven uit het systeem van arbeid en kapitaal, maar als kenniswerker blijven ze in het bezit van hun productiemiddel: computer, internet en je netwerken. Het is dus geen proletariaat dat zijn kracht moet halen uit zijn getal, uit zijn massa; het is een diverse en dynamische groep die zijn macht opbouwt door samen te werken. Dàt is hun revolutionaire kracht.» (Bauwens, 2014)

In het boek wordt verschillende keren verwezen naar het concept ‘arbeid’. Het hoofdstuk ‘De economie van peer to peer’ geeft aan hoe onze manier van arbeid leveren moet veranderen met de visie op een peer to peer samenleving. In de huidige kapitalistische samenleving spannen mensen zich in voor een privé- of publieke organisatie met als doel om geld in ruil te krijgen. Door de schaarste aan producten en de crisis is het noodzakelijk dat mensen zich in de toekomst gemeenschappelijk gaan inspannen voor bepaalde projecten. Internet speelt hier een heel belangrijke rol in.

«Jongeren zijn opgegroeid met de sociale media, met netwerken. En omdat ze minder en minder jobs vinden door de crisis zoeken ze naar alternatieven. En één van de alternatieven is peer-to-peer, samenwerken aan producten met een sociaal nut. » (Bauwens, 2014)


==Voorbeeld==

Arbeid in een kapitalistische samenleving:
De meeste arbeidsvormen die we de dag van vandaag kennen zijn fysieke arbeidsvormen. Bouwvakkers die werken aan een huis spannen zich fysiek in. Dit doen ze in ruil voor geld. Ook bijvoorbeeld boekhouders die de boekhouding bijhouden van een organisatie spannen zich fysiek in voor hun beroep. In ruil voor hun inspanningen krijgen ze geld.

Arbeid in een peer to peer samenleving:
Wikipedia is een internetencyclopedie waarbij je op vrijwillige basis iets kan schrijven over een bepaald onderwerp dat hem of haar interesseert. Als iets onjuist is kan dit verbeterd worden door de lezer. Hierdoor ontstaat er een validatie door de gemeenschap.


==Theoretische duiding==

Mensen hebben altijd al arbeid moeten leveren om te kunnen overleven. Zo moesten de voedselverzamelaars en jagers arbeid leveren door voedsel te zoeken om in leven te blijven en zich te kunnen voortplanten. Ze leefden in kleine gemeenschappen waarbij ieder lid zich moest inspannen om ervoor te zorgen dat de groep overleefde. Met de uitvinding van de landbouw zijn deze kleine gemeenschappen zich gaan vestigen op één woonplaats. De landbouw bracht ook overproductie met zich mee. De mensen hadden meer voedsel dan hun gemeenschap nodig had om te overleven. Er kwam een voorraad en overschot van voedsel. Zo konden enkele mensen zich veroorloven om op bepaalde momenten niet te moeten werken. De mensen van de gemeenschap kregen ook tijd om zich te kunnen specialiseren in één bepaalde soort arbeid. Zo ontstonden er beroepen zoals: pottenbakkers, timmermannen, wevers,… Goederen konden uitgewisseld worden en omgeruild worden tegen andere goederen. In een verdere fase gingen politieke en geestelijke elites een soort van dienstverlening eisen van de gewone burgers. Hierbij ontstonden de arbeidsvormen slavernij en loonarbeid. Mensen gingen werken voor elitepersonen tegen ‘betaling’ of bescherming. Dit kunnen we stellen als een extrinsieke motivatie om arbeid te leveren. De arbeid die we leveren in onze huidige kapitalistische samenleving is arbeid waarbij we verwachten dat we betaling krijgen in ruil voor onze diensten. Met het geld dat we krijgen voor onze diensten kunnen we goederen kopen die geproduceerd zijn door anderen. Die anderen hebben ook weer geld verdiend door voor dit product te werken. Vaak werken mensen ook met een aantal personen op één werkplaats voor een organisatie waarbij ze werken aan hetzelfde product. In een peer to peer samenleving zouden mensen werken vanuit een intrinsieke motivatie. Personen dragen individueel op vrijwillige basis bij aan een zelf gekozen project.


==Externe links==

Dit is een link naar een pagina op het blog van de p2p foundation. Op de pagina wordt het concept arbeid besproken binnen het kader van een p2p samenleving.
http://blognl.p2pfoundation.net/?cat=185

Voor meer informatie over hoe de economie kan binnen een peer to peer samenleving kan opgevat worden.
http://www.plan-c.eu/2013/06/14/wat-is-de-peer-to-peer-economie/

Voor meer informatie over de verschillende betekenissen van het begrip arbeid.
http://www.sociosite.net/labor/arbeid/

Deze linkinformatie over de overgang van een kapitalistische samenleving naar een peer to peer samenleving. Het verwijst ook naar het belang van het internet en de aanpassingen die we gaan moeten maken binnen onze huidige vorm van arbeid.
http://blognl.p2pfoundation.net/?tag=p2p


==Referenties==

Bauwens, M. en Lievens, J.(2013). De wereld redden. Antwerpen: Houtekiet.

Anne-Marie Prieels, (2014, 26 juni). Welke impact heeft een Basisinkomen op werk en uw eigen leven? Retrieved from : http://blognl.p2pfoundation.net/?cat=185

Lucassen. J.M.W.G. (2012, 6 juli). Een geschiedenis van de arbeid in grote lijnen. Retrieved from : http://socialhistory.org/sites/default/files/docs/publications/geschiedenis-arbeid-grote-lijnen_.pdf

Benschop (2014). Arbeid: een lastig en omstreden begrip.
Retrieved from: http://www.sociosite.net/labor/arbeid/

Leyssens, J. (2013, 14 juni). Wat is de peer to peer economie.
Retrieved from: http://www.plan-c.eu/2013/06/14/wat-is-de-peer-to-peer-economie/

Bos, S. (2014,3 september). Economische begrippen.
Retrieved from: http://www.economische-begrippen.nl/arbeid/



{{beg}}
{{beg}}

Versie van 20 nov 2014 23:56

← Anticredentialisme Onderwijs in relatie tot P2P Authority ranking →

Arbeid kan het beste gezien worden als inspanningen die je moet leveren en waarbij het lichaam van een persoon moet ‘werken’. Elke menselijke activiteit (met uitzondering van het slapen) kan beschouwd worden als arbeid. (Prieels, 2014)

In het boek van Michel Bauwens wordt vooral de focus gelegd op de economische arbeid. Arbeid is alle geestelijke en lichamelijke inspanning van mensen ten diensten van de productie. Als beloning voor arbeid krijg je loon. (Bos, 2014 )

Arbeid in een kapitalistische samenleving : Dit is de hedendaagse opvatting van arbeid waarbij personen ‘werken’ in functie van een organisatie. Ze leveren inspanningen voor die organisatie in ruil voor geld. Alvorens je bij een organisatie kan gaan werken moet je bepaalde referenties hebben of diploma’s. Dit is ook een hiërarchisch systeem waarbij controle wordt uitgevoerd op de kwaliteit of de aard van het werk. Je hebt toestemming nodig om een taak te kunnen uitvoeren of je voert ze uit op bevel. Enkele personen gaan dit controleren.

Arbeid in een peer to peer samenleving: Mensen werken op vrijwillige basis mee aan een gemeenschappelijk project waarvoor ze interesse hebben. Het systeem is volledig transparant. Iedereen kan zien welke taken er reeds gedaan zijn en taken die nog moeten gebeuren. Doordat dit systeem transparant is kan de gemeenschap het werk dat geleverd wordt controleren. Je hebt geen referenties of diploma’s nodig hebt om een taak te mogen uitvoeren.


Conceptnaam en P2P

«Veel jongeren worden verdreven uit het systeem van arbeid en kapitaal, maar als kenniswerker blijven ze in het bezit van hun productiemiddel: computer, internet en je netwerken. Het is dus geen proletariaat dat zijn kracht moet halen uit zijn getal, uit zijn massa; het is een diverse en dynamische groep die zijn macht opbouwt door samen te werken. Dàt is hun revolutionaire kracht.» (Bauwens, 2014)

In het boek wordt verschillende keren verwezen naar het concept ‘arbeid’. Het hoofdstuk ‘De economie van peer to peer’ geeft aan hoe onze manier van arbeid leveren moet veranderen met de visie op een peer to peer samenleving. In de huidige kapitalistische samenleving spannen mensen zich in voor een privé- of publieke organisatie met als doel om geld in ruil te krijgen. Door de schaarste aan producten en de crisis is het noodzakelijk dat mensen zich in de toekomst gemeenschappelijk gaan inspannen voor bepaalde projecten. Internet speelt hier een heel belangrijke rol in.

«Jongeren zijn opgegroeid met de sociale media, met netwerken. En omdat ze minder en minder jobs vinden door de crisis zoeken ze naar alternatieven. En één van de alternatieven is peer-to-peer, samenwerken aan producten met een sociaal nut. » (Bauwens, 2014)


Voorbeeld

Arbeid in een kapitalistische samenleving: De meeste arbeidsvormen die we de dag van vandaag kennen zijn fysieke arbeidsvormen. Bouwvakkers die werken aan een huis spannen zich fysiek in. Dit doen ze in ruil voor geld. Ook bijvoorbeeld boekhouders die de boekhouding bijhouden van een organisatie spannen zich fysiek in voor hun beroep. In ruil voor hun inspanningen krijgen ze geld.

Arbeid in een peer to peer samenleving: Wikipedia is een internetencyclopedie waarbij je op vrijwillige basis iets kan schrijven over een bepaald onderwerp dat hem of haar interesseert. Als iets onjuist is kan dit verbeterd worden door de lezer. Hierdoor ontstaat er een validatie door de gemeenschap.


Theoretische duiding

Mensen hebben altijd al arbeid moeten leveren om te kunnen overleven. Zo moesten de voedselverzamelaars en jagers arbeid leveren door voedsel te zoeken om in leven te blijven en zich te kunnen voortplanten. Ze leefden in kleine gemeenschappen waarbij ieder lid zich moest inspannen om ervoor te zorgen dat de groep overleefde. Met de uitvinding van de landbouw zijn deze kleine gemeenschappen zich gaan vestigen op één woonplaats. De landbouw bracht ook overproductie met zich mee. De mensen hadden meer voedsel dan hun gemeenschap nodig had om te overleven. Er kwam een voorraad en overschot van voedsel. Zo konden enkele mensen zich veroorloven om op bepaalde momenten niet te moeten werken. De mensen van de gemeenschap kregen ook tijd om zich te kunnen specialiseren in één bepaalde soort arbeid. Zo ontstonden er beroepen zoals: pottenbakkers, timmermannen, wevers,… Goederen konden uitgewisseld worden en omgeruild worden tegen andere goederen. In een verdere fase gingen politieke en geestelijke elites een soort van dienstverlening eisen van de gewone burgers. Hierbij ontstonden de arbeidsvormen slavernij en loonarbeid. Mensen gingen werken voor elitepersonen tegen ‘betaling’ of bescherming. Dit kunnen we stellen als een extrinsieke motivatie om arbeid te leveren. De arbeid die we leveren in onze huidige kapitalistische samenleving is arbeid waarbij we verwachten dat we betaling krijgen in ruil voor onze diensten. Met het geld dat we krijgen voor onze diensten kunnen we goederen kopen die geproduceerd zijn door anderen. Die anderen hebben ook weer geld verdiend door voor dit product te werken. Vaak werken mensen ook met een aantal personen op één werkplaats voor een organisatie waarbij ze werken aan hetzelfde product. In een peer to peer samenleving zouden mensen werken vanuit een intrinsieke motivatie. Personen dragen individueel op vrijwillige basis bij aan een zelf gekozen project.


Externe links

Dit is een link naar een pagina op het blog van de p2p foundation. Op de pagina wordt het concept arbeid besproken binnen het kader van een p2p samenleving. http://blognl.p2pfoundation.net/?cat=185

Voor meer informatie over hoe de economie kan binnen een peer to peer samenleving kan opgevat worden. http://www.plan-c.eu/2013/06/14/wat-is-de-peer-to-peer-economie/

Voor meer informatie over de verschillende betekenissen van het begrip arbeid. http://www.sociosite.net/labor/arbeid/

Deze linkinformatie over de overgang van een kapitalistische samenleving naar een peer to peer samenleving. Het verwijst ook naar het belang van het internet en de aanpassingen die we gaan moeten maken binnen onze huidige vorm van arbeid. http://blognl.p2pfoundation.net/?tag=p2p


Referenties

Bauwens, M. en Lievens, J.(2013). De wereld redden. Antwerpen: Houtekiet.

Anne-Marie Prieels, (2014, 26 juni). Welke impact heeft een Basisinkomen op werk en uw eigen leven? Retrieved from : http://blognl.p2pfoundation.net/?cat=185

Lucassen. J.M.W.G. (2012, 6 juli). Een geschiedenis van de arbeid in grote lijnen. Retrieved from : http://socialhistory.org/sites/default/files/docs/publications/geschiedenis-arbeid-grote-lijnen_.pdf

Benschop (2014). Arbeid: een lastig en omstreden begrip. Retrieved from: http://www.sociosite.net/labor/arbeid/

Leyssens, J. (2013, 14 juni). Wat is de peer to peer economie. Retrieved from: http://www.plan-c.eu/2013/06/14/wat-is-de-peer-to-peer-economie/

Bos, S. (2014,3 september). Economische begrippen. Retrieved from: http://www.economische-begrippen.nl/arbeid/


Wikipedia
Dit artikel is een eerste opzet. U wordt uitgenodigd op bewerken te klikken om uw kennis aan dit artikel toe te voegen.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.