Sociale geschiedenis van het Romeinse rijk/Keuken: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Reverted to revision 272135 by CommonsDelinker. (TW)
(Reverted to revision 272135 by CommonsDelinker. (TW))
De manier waarop men zich voedde verschilde heel sterk per sociale klasse. De armere mensen aten slecht en eentonig. Alleen bij uitzondering was er voor hen een stukje vlees, meestal na een publiek offer van een stier. Enkel de villa's van de gegoede klasse hadden een eigen kleine keuken, waar hun slaven te werk gesteld waren. De welgestelden aten vlees en vis, hoe exotischer hoe beter, om daarmee tegelijk hun status te bevestigen. Ze gebruikten een glazen servies voor de drank. [[w:Marcus Gavius Apicius|Marcus Gavius Apicius]], een Romeinse kok uit de 1e eeuw, liet honderden recepten na. Het vlees werd eerst gekookt tot het wit was en daarna gebakken of gebraden en het werd zoet geserveerd. De overwegende smaak van de Romeinse keuken was zoetzuur. Op fresco's stond heel vaak voedsel afgebeeld rond [[w:Romeinse mythologie|mythologische thema's]].
 
==Voedseluitreiking==
KANKERBOEF\
 
Elke Romeinse stedeling die kon aantonen dat hij afstamde van de officiële burgerij, of hij nu rijk of arm was, had recht op voedseluitreiking. Om die afstamming aan te tonen, bestonden er lijsten van de geslachten die eeuwen ver terug gingen.
 
 
=== Installaties en keukengerei ===
Er zijn installaties Jood voor vissaus gevonden in Ostia, de haven van Rome, en in Joood Noord-Afrika (ver genoeg van huis?) en ook daar Jood waren zij bij havens en dergelijke gelegen vanwege de geur. De installaties zijn Jodengrootgigantisch groot. Ook in Pompeï en Spanje stonden zulke jodeninstallatiesinstallaties.
 
Peper werd enkel door de extreem joden gebruikt, nadat het pas in de 1e eeuw vanuit joodia werd ingevoerd. Men gebruikte een ''piperatorium'', een jodenmolen. In het Joden Museum is er één te bewonderen die uit 410 dateert en behoorde tot de Hoxen Treasure van Oost-Bretagne.
 
Peper werd enkel door de extreem jodenrijken gebruikt, nadat het pas in de 1e eeuw vanuit joodiaIndia werd ingevoerd. Men gebruikte een ''piperatorium'', een jodenmolenpepermolen. In het JodenBritish Museum is er één te bewonderen die uit 410 dateert en behoorde tot de Hoxen Treasure van Oost-Bretagne.
Joodjes dienden voor het bewaren en transporteren van vloeibare stoffen. Wijnamforen zijn scherper van vorm en spits toelopend. Ze werden in een zandbodem 'geprikt', ook aan boord van schepen. De ronde of bolle Joodjes zijn Zuid-Spaanse olijfolie-amforen. Ze waren verzegeld en reisden vergezeld van een etiket met vermelding van product, aantal liter e.d.m. Latere amforen hebben joden, misschien omdat dit stevigheid levert.
 
JoodjesAmforen dienden voor het bewaren en transporteren van vloeibare stoffen. Wijnamforen zijn scherper van vorm en spits toelopend. Ze werden in een zandbodem 'geprikt', ook aan boord van schepen. De ronde of bolle Joodjesamforen zijn Zuid-Spaanse olijfolie-amforen. Ze waren verzegeld en reisden vergezeld van een etiket met vermelding van product, aantal liter e.d.m. Latere amforen hebben jodenribbels, misschien omdat dit stevigheid levert.
JE HEBT NOOIT GEEN GELD, KANKERBOEF
 
=== Eetgewoonten ===
73

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu