Visual Basic/De user-interface verkennen: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
== Onderdelen van het scherm ==
 
Het duurt even, maar dan zie je in het midden van het scherm het deel waar je jejouw formulier ontwerpt. Dit het de '''Designer'''. Daarboven op het tabblad staat '' Form1.vb [Design]''. ''Form1.vb'' is de naam van het formulier en ''[Design]'' geeft aan dat dit venster bedoeld is om het formulier te ontwerpen.
 
Aan de rechterkant bovenin staat de ''Solution Explorer''. Hier zie je de onderdelen van je solution. Een solution bestaat uit één (meestal) of meerdere projecten. Zoals je ziet bestaat je project onder andere uit configuratiegegevens(''App.Config'') en je formulierbestand (''Form1.vb''). Als je klikt op het driehoekje vóór Form1.vb, klapt dit uit en zie je dat Form1.vb één formulier bevat, Form1 genaamd.
Rechtonder (onder de Solution Explorer) staan de properties (kenmerken) van het onderdeel dat je in de Designer of de Solution Explorer aanklikt. Klik maar eens op Form1. Je ziet bij Properties een lijst eigenschappen. Als je maar één eigenschap (''Name'') ziet, moet je even op het tabblad ''Form1.vb [Design]'' klikken. Om de eigenschappen op alfabetische volgorde te zetten, klik je op het icoontje '''AZ'''(tweede van links). Je ziet nu een hele lijst properties die je kunt wijzigen. Scroll zonodig naar boven. Hier staat een property '''(Name)''' (Name staat alleen maar tussen haakjes om hem bovenin de lijst te krijgen). Selecteer (dubbelklik) achter (Name) '''Form1''', type '''MijnFormulier''' en druk Enter. Er verandert schijnbaar niets, maar in je programma heet je formulier nu niet ''Form1'' maar ''MijnFormulier''. Het is goed ieder formulier zijn eigen naam te geven, vooral als je later meerdere formulieren in een programma gebruikt. Als je b.v. in een programma drie formulieren hebt die Form1, Form2 en Form3 heten, kun je je gemakkelijker vertypen dat dat ze frmHallo, frmBerekenen en frmGegevens heten.
 
Let dus op: als je het formulier in de Solution Explorer aanklikt, krijg je in het venster Properties andere eigenschappen te zien alsdan datwanneer je in de Dsigner op het formulier klikt.
 
Een tweede wijziging: scroll naar beneden naar de property '''Text''' en wijzig deze in '''Mijn formulier'''. Als je nu naar de designer kijkt, zie je dat de naam in de kopbalk is gewijzigd van ''Form1'' in ''Mijn formulier''. Deze tekst krijgt de gebruiker te zien als hij de applicatie start.
 
Op dezelfde manier kun je alle properties wijzigen. IkDit komkomt daarzo latermeteen nog opter terugsprake.
 
Nu heet je formulier wel anders, maar de bestandsnaam is nog altijd ''Form1.vb''. Dat moeten we ook wijzigen.
Klik in Solution Explorer op ''Form1.vb''. In het venster ''Properties'' zie je nu de eigenschappen. Wijzig ''File Name'' in '''MijnFormulier.vb'''.
 
DubbelkikDubbelklik nu op het formulier in de designer. Er verschijnt een nieuw venster met op het tabblad ''Form1.vb*''. Je ziet nu de ''code-editor'', met de volgende code:
 
<pre>Public Class MijnFormulier
End Class</pre>
 
In dit tabblad voer je je programmacode in. Je ziet nu dehet programma diedat Visual Studio al voor je heeft aangemaakt. Het is eigenlijk een ''skelet'' om een deel van je programma te schrijven. DaaropDit gawordt iknader verder inbesproken in het volgende hoofdstuk. Als je werkelijk gaat programmeren, schrijf je je code tussen de regels die beginnen met ''Private Sub'' en ''End Sub''.
 
Let op: JeJj formulier heet nu '''MijnFormulier''' (deze naam staat bovenaan bij Properties rechtsonder. De kopregel van je formulier is nu '''Mijn formulier''' (deze naam staat boven in het formulier in de Designer) en het bijbehorende Visual Basic bestaan heet '''Form1.vb''' (deze naam zie je terug in de Solution Explorer rechtsboven).
 
Natuurlijk klopt de naam '''Form1.vb''' nu niet meer. Klik in de Solution Explorer met de rechter muisknop op '''Form1.vb''' en selecteer in het snelmenu ''Rename''. Wijzig de naam in '''MijnFormulier'''. Nu heet alles (ongeveer) hetzelfde en is duidelijk wat bij wat hoort.
In bovenstaand voorbeeld is ''MijnFormulier'' het component en ''Load'' de methode waarbinnen je het programma kunt aanpassen.
 
Je kunt in dit scherm snel naar een ander component of methode gaan. Helemaal bovenin het codevenster (vlak onder de blauwe balk) zie je twee vakenvakken:
* (MijnFormulier Events)
* Load
 
Achter die namen zie je een driehoekje. Als je daar opdaarop klikt, krijg je een lijst van alle componenten resp. methoden en kun je direct hetde juiste component of code selecteren. Bij de methoden zijn reeds gebruikte methoden vet gedrukt. Als je een niet-vetgedrukte methode aanklikt, wordt deze aangemaakt.
 
== Designer en code-editor ==
Onder in het scherm staat een vak met daaronder twee tabels '''Error List''' en '''Output'''.
* de '''Error List''' toont foutberichten, bijvoorbeeld tijdens het compileren van het programma
* '''Output''' bevat de uitvoer van een bepaald soort instructies in je programma. Dit kun je b.vbijv. gebruiken tijdens het testen van je programma. Ik kom daar later op terug
 
Je bent nu bekend met de interface, dus we kunnen in het volgende hoofdstuk ons eerste programma schrijven.
11.022

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu