Naar inhoud springen

Visual Basic/De user-interface verkennen: verschil tussen versies

geen bewerkingssamenvatting
JohanBeckers (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
JohanBeckers (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 10:
Het duurt even, maar dan zie je in het midden van het scherm het deel waar je je formulier ontwerpt. Dit het de '''Designer'''. Daarboven op het tabblad staat '' Form1.vb [Design]''. ''Form1.vb'' is de naam van het formulier en ''[Design]'' geeft aan dat dit venster bedoeld is om het formulier te ontwerpen.
 
Aan de rechterkant bovenin staat de ''Solution Explorer'''. Hier zie je de onderdelen van je solution. Een solution bestaat uit één (meestal) of meerdere projecten. Zoals je ziet bestaat je project onder andere uit configuratiegegevens(''App.Config'') en je formulierbestand (''Form1.vb''). Als je klikt op het driehoekje vóór Form1.vb, klapt dit uit en zie je dat Form1.vb één formulier bevat, Form1 genaamd.
Rechtonder staan de properties (kenmerken) van het onderdeel dat je in de Solution Explorer aanklikt. Klik maar eens op Form1. Je ziet bij Properties een lijst eigenschappen. Als je maar één eigenschap (''Name'') ziet, moet je even op het tabblad ''Form1.vb [Design]'' klikken. Om de eigenschappen op alfabetische volgorde te zetten, klik je op het icoonthe '''AZ'''(tweede van links). Je ziet nu een hele lijst properties die je kunt wijzigen. Scroll zonodig naar boven. Hier staat een property '''(Name)''' (Name staat alleen maar tussen haakjes om hem bovenin de lijst te krijgen). Selecter (dubbelklik) achter (Name) '''Form1''', type '''MijnFormulier''' en druk Enter. Er verandert schijnbaar niets, maar in je programma heet je formulier nu niet ''Form1'' maar ''MijnFormulier''. Het is goed ieder formulier zijn eigen naam te geven, vooral als je later meerdere formulieren in een programma gebruikt. Als je b.v. in een programma drie formulieren hebt die Form1, Form2 en Form3 heten, kun je je gemakkelijker vertypen dat dat ze frmHallo, frmBerekenen en frmGegevens heten.
 
Rechtonder (onder de Solution Explorer) staan de properties (kenmerken) van het onderdeel dat je in de Designer of de Solution Explorer aanklikt. Klik maar eens op Form1. Je ziet bij Properties een lijst eigenschappen. Als je maar één eigenschap (''Name'') ziet, moet je even op het tabblad ''Form1.vb [Design]'' klikken. Om de eigenschappen op alfabetische volgorde te zetten, klik je op het icoontheicoontje '''AZ'''(tweede van links). Je ziet nu een hele lijst properties die je kunt wijzigen. Scroll zonodig naar boven. Hier staat een property '''(Name)''' (Name staat alleen maar tussen haakjes om hem bovenin de lijst te krijgen). SelecterSelecteer (dubbelklik) achter (Name) '''Form1''', type '''MijnFormulier''' en druk Enter. Er verandert schijnbaar niets, maar in je programma heet je formulier nu niet ''Form1'' maar ''MijnFormulier''. Het is goed ieder formulier zijn eigen naam te geven, vooral als je later meerdere formulieren in een programma gebruikt. Als je b.v. in een programma drie formulieren hebt die Form1, Form2 en Form3 heten, kun je je gemakkelijker vertypen dat dat ze frmHallo, frmBerekenen en frmGegevens heten.
Lety dus op: als je het formulier in de Solution Explorer aanklikt, krijg je in het venster Properties andere eigenschappen te zien als dat je in de Dsigner op het formulier klikt.
 
LetyLet dus op: als je het formulier in de Solution Explorer aanklikt, krijg je in het venster Properties andere eigenschappen te zien als dat je in de Dsigner op het formulier klikt.
 
Een tweede wijziging: scroll naar beneden naar de property '''Text''' en wijzig deze in '''Mijn formulier'''. Als je nu naar de designer kijkt, zie je dat de naam in de kopbalk is gewijzigd van ''Form1'' in ''Mijn formulier''. Deze tekst krijgt de gebruiker te zien als hij de applicatie start.
Regel 22 ⟶ 23:
Klik in Solution Explorer op ''Form1.vb''. In het venster ''Properties'' zie je nu de eigenschappen. Wijzig ''File Name'' in '''MijnFormulier.vb'''.
 
Dubbelkik nu op het formulier in de designer. Er verschijnt een nieuw venster met op het tabblad '''Form1.vb*'''. Je ziet nu de ''code-editor'', met de volgende code:
 
<pre>Public Class MijnFormulier
Regel 32 ⟶ 33:
 
In dit tabblad voer je je programmacode in. Je ziet nu de programma die Visual Studio al voor je heeft aangemaakt. Het is eigenlijk een ''skelet'' om een deel van je programma te schrijven. Daarop ga ik verder in in het volgende hoofdstuk. Als je werkelijk gaat programmeren, schrijf je je code tussen de regels die beginnen met ''Private Sub'' en ''End Sub''.
 
Let op: Je formulier heet nu '''MijnFormulier''' (deze naam staat bovenaan bij Properties rechtsonder. De kopregel van je formulier is nu '''Mijn formulier''' (deze naam staat boven in het formulier in de Designer) en het bijbehorende Visual Basic bestaan heet '''Form1.vb''' (deze naam zie je terug in de Solution Explorer rechtsboven).
 
Natuurlijk klopt de naam '''Form1.vb''' nu niet meer. Klik in de Solution Explorer met de rechter muisknop op '''Form1.vb''' en selecteer in het snelmenu ''Rename''. Wijzig de naam in '''MijnFormulier'''. Nu heet alles (ongeveer) hetzelfde en is duidelijk wat bij wat hoort.
 
== Selecteren van component en methode ==
363

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.