Visual Basic/De user-interface verkennen: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Aan de rechterkant bovenin staat de ''Solution Explorer'''. Hier zie je de onderdelen van je solution. Een solution bestaat uit één (meestal) of meerdere projecten. Zoals je ziet bestaat je project onder andere uit configuratiegegevens(''App.Config'') en je formulierbestand (''Form1.vb''). Als je klikt op het driehoekje vóór Form1.vb, klapt dit uit en zie je dat Form1.vb één formulier bevat, Form1 genaamd.
Rechtonder staan de properties (kenmerken) van het onderdeel dat je in de Solution Explorer aanklikt. Klik maar eens op Form1. Je ziet bij Properties een lijst eigenschappen. Als je maar één eigenschap (''Name'') ziet, moet je even op het tabblad ''Form1.vb [Design]'' klikken. Om de eigenschappen op alfabetische volgorde te zetten, klik je op het icoonthe '''AZ'''(tweede van links). Je ziet nu een hele lijst properties die je kunt wijzigen. Scroll zonodig naar boven. Hier staat een property '''(Name)''' (Name staat alleen maar tussen haakjes om hem bovenin de lijst te krijgen). Selecter (dubbelklik) achter (Name) '''Form1''', type '''MijnFormulier''' en druk Enter. Er verandert schijnbaar niets, maar in je programma heet je formulier nu niet ''Form1'' maar ''MijnFormulier''. Het is goed ieder formulier zijn eigen naam te geven, vooral als je later meerdere formulieren in een programma gebruikt. Als je b.v. in een programma drie formulieren hebt die Form1, Form2 en Form3 heten, kun je je gemakkelijker vertypen dat dat ze frmHallo, frmBerekenen en frmGegevens heten.
 
Een tweede wijziging: scroll naar beneden naar de property '''Text''' en wijzig deze in '''Mijn formulier'''. Als je nu naar de designer kijkt, zie je dat de naam in de kopbalk is gewijzigd van ''Form1'' in ''Mijn formulier''. Deze tekst krijgt de gebruiker te zien als hij de applicatie start.
 
Op dezelfde manier kun je alle properties wijzigen. Ik kom daar later nog op terug.
 
Nu heet je formulier wel anders, maar de bestandsnaam is nog altijd ''Form1.vb''. Dat moeten we ook wijzigen.
Klik in Solution Explorer op ''Form1.vb''. In het venster ''Properties'' zie je nu de eigenschappen. Wijzig ''File Name'' in '''MijnFormulier.vb'''.
 
Dubbelkik nu op het formulier in de designer. Er verschijnt een nieuw venster met op het tabblad '''Form1.vb*'''. Je ziet nu de ''code-editor'', met de volgende code:
 
<pre>Public Class Form1MijnFormulier
 
Private Sub Form1_LoadMijnFormulier_Load(sender As System.Object, e As System.EventArgs) Handles MyBase.Load
 
End Sub
363

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu