Naar inhoud springen

Wikijunior:Aardrijkskunde/Europese Unie: verschil tussen versies

k
Wijzigingen door 213.125.191.242 hersteld tot de versie na de laatste wijziging door KKoolstra
k Wijzigingen door 213.125.191.242 hersteld tot de versie na de laatste wijziging door KKoolstra
Regel 1:
{{Wikijunior Aardrijkskunde}}
==Inleiding==
=oihoi=
In Europa werken 27 landen samen op allerlei gebieden. Zo maken ze afspraken met elkaar over diverse dingen zoals landbouw, milieu, handel of geld. Dat doen ze in de Europese Unie (afgekort: EU). De 27 landen die lid zijn
van de EU, noemen we EU-lidstaten. Door samen te werken kunnen de EU-lidstaten een aantal problemen makkelijker oplossen dan wanneer elk land dat alleen zou doen. Die samenwerking moet er verder voor zorgen dat er bijvoorbeeld in Europa geen oorlog meer komt, en dat er in de wereld meer naar de EU wordt geluisterd.
Regel 38:
----
 
==De euro==
de scheit
Op 1 januari 2002 werd de euro ingevoerd in Duitsland, Ierland, Nederland, Griekenland, Finland, Luxemburg, Oostenrijk, Frankrijk, België, Italië, Portugal en Spanje.
 
Op 1 januari 2007 kwam Slovenië het getal tot 13 EU-landen versterken.
Ook Montenegro en Kosovo, waar de Duitse mark was ingevoerd, zijn, hoewel ze geen lid van dpeopde EU zijn, overgegaan tot de euro. Dat geldt ook voor de staatjes San Marino, Monaco en Vaticaanstad, die (onder voorwaarden) een eigen nationale zijde mogen invullen. Andorra heeft geen eigen variant.
===Opdracht 2===
Wanneer je op vakantie bent, heb je af en toe wel eens zin in een hamburger en/of een flesje cola. In Nederland betaal je voor een hamburger 2,60 euro en voor een flesje cola 1,35 euro. Totaal poep is dat 3,95 euro.
 
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.