Visual Basic/De user-interface verkennen: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
{{Visual Basic01}}
 
=== Inleiding ===
== De user-interface verkennen ==
 
=== Inleiding ===
 
Start Visual Studio op en klik onder ''Start'' op ''New Project...''.
Er verschijnt een venster waarin gevraagd wordt welk soort project je wilt starten. Zorg ervoor dat aan de linkerkant ''Templates'' is geselecteerd. Hier heb je de mogelijkheid om te kiezen tussen Visual Basic, C# en C++. Selecteer zonodig ''Visual Basic''. Je ziet in het midden de verschillende sjablonen voor Windows Forms Application, WPF Application, Console Application en Class Library. We richten ons eerst vooral op ''Windows Forms Applications''. Selecteer deze en klik ''OK''.
 
=== Onderdelen van het scherm ===
 
Het duurt even, maar dan zie je in het midden van het scherm het deel waar je je formulier ontwerpt. Dit het de '''Designer'''. Daarboven op het tabblad staat '' Form1.vb [Design]''. ''Form1.vb'' is de naam van het formulier en ''[Design]'' geeft aan dat dit venster bedoeld is om het formulier te ontwerpen.
In dit tabblad voer je je programmacode in. Je ziet nu de programma die Visual Studio al voor je heeft aangemaakt. Het is eigenlijk een ''skelet'' om een deel van je programma te schrijven. Daarop ga ik verder in in het volgende hoofdstuk. Als je werkelijk gaat programmeren, schrijf je je code tussen de regels die beginnen met ''Private Sub'' en ''End Sub''.
 
=== Designer en code-editor ===
 
Het middendeel van je scherm wordt voor meerdere toepassingen gebruikt. Er zijn eigenlijk meerdere vensters die je kunt selecteren door op de juiste tab boven het venster te klikken. Dit middendeel wordt voor twee doeleinden gebruikt:
`Boven in het scherm zie je de menu-regel (FILE, EDIT, ENZ.), zoals je ziet bij alle Windows-programma's met daaronder een rij icoontjes (de toolbar) om snel bepaalde functies uit te voeren. Als je met de cursor op zo'n icoontje gaat staan, krijg je een korte toelichting wat dat icoontje doet.
 
=== Error list en Output ===
 
Onder in het scherm staat een vak met daaronder twee tabels '''Error List''' en '''Output'''.
* de '''Error List''' toont foutberichten, bijvoorbeeld tijdens het compileren van het programma
* '''Output''' bevat de uitvoer van een bepaald soort instructies in je programma. Dit kun je b.v. gebruiken tijdens het testen van je programma. Ik kom daar later op terug
 
 
Je bent nu bekend met de interface, dus we kunnen in het volgende hoofdstuk ons eerste programma schrijven.
363

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu