Elektronica/Passieve componenten/Weerstand: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
Wijzigingen door 83.84.140.247 hersteld tot de versie na de laatste wijziging door Mattias.Campe
k (Wijzigingen door 83.84.140.247 hersteld tot de versie na de laatste wijziging door Mattias.Campe)
In bovenstaand onderdeel hadden we het over een schakeling waarbij een verbruiker parallel met één van de twee weerstanden van een spanningsdeler werd geplaatst.
 
Dit is een gemengde schakeling. Dat wil zeggen dat we er zowel een serieschakeling als een parallelschakeling in terug vinden. De serieschakeling bestaat uit 1 weerstand '''R1''' en een tweede vervangweerstand die bestaat uit '''R2//Rl'''. Waarbij '''Rl''' de verbruiker is.
Dit is een gemengde schakeling. Dat
 
We kunnen van deze schakeling de vervangweerstand berekenen door in twee stappen te werken. Eerst rekenen we de vervangweerstand uit van de parallelschakeling '''R2//Rl'''. Daarna hebben we alleen nog een serieschakeling uit te rekenen, dus we tellen de vervangweerstand '''R2//Rl''' op bij '''R1''' en zo krijgen we de vervangweerstand van de volledige schakeling.
 
Uiteraard kan zo'n gemengde schakeling op bijzonder veel manieren voorkomen, en soms moet je verschillende stappen uitvoeren om de volledige vervangweerstand van de schakeling te bekomen. Let wel dat dit niet altijd nodig is. Het vergt een zekere ervaring om in een ingewikkeldere schakeling de serie- en parallelschakelingen van elkaar te onderscheiden zodat de schakeling in basisprobleempjes kan worden opgedeeld. Zeker bij minder conventioneel getekende schema's is dit soms verraderlijk.
119

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu