Gebruik van de opdrachtprompt/Commando's uitvoeren: verschil tussen versies

Uit Wikibooks
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Mattias.Campe (overleg | bijdragen)
Mattias.Campe (overleg | bijdragen)
Regel 13: Regel 13:


== MS-DOS-commando's ==
== MS-DOS-commando's ==
Enkele eenvoudige DOS-commando's kan je in onderstaande lijst terugvinden. Voor diegene met ervaring in Linux-commando's: waar er een verschil tussen Linux en Windows is, er uitleg over de Linux-variant.
Enkele eenvoudige DOS-commando's kan je in onderstaande lijst terugvinden.

Voor diegene met ervaring in Linux-commando's: waar er een verschil tussen Linux en Windows is, er uitleg over de Linux-variant. Meer uitleg hierover is te vinden op [http://www.tldp.org/ The Linux Documentation Project], zowel in het Nederlands<ref>[http://www.tldp.org/pub/Linux/docs/HOWTO/translations/nl/onehtml/DOS-Win-to-Linux-HOWTO-NL.html Van DOS/Windows naar Linux HOWTO]</ref>, als in het Engels<ref>[http://www.tldp.org/HOWTO/DOS-Win-to-Linux-HOWTO.html From DOS/Windows to Linux HOWTO]</ref>.


Bewerkingen met mappen of bestanden:
Bewerkingen met mappen of bestanden:
Regel 34: Regel 36:
* '''chkdsk''' (Linux: ''fsck'')controleert de schijf op fouten en geeft daarna een statusrapport
* '''chkdsk''' (Linux: ''fsck'')controleert de schijf op fouten en geeft daarna een statusrapport
* '''ver''' (Linux: ''lsb_release -a'')toont de versie van Windows die gebruikt wordt.
* '''ver''' (Linux: ''lsb_release -a'')toont de versie van Windows die gebruikt wordt.

Nog meer commando's, met bijhorende voorbeelden, zijn te vinden op [http://www.easydos.com/dosindex.html de DOS Command Index (easydos.com)]


== Pipeline ==
== Pipeline ==

Versie van 19 mei 2013 11:51

Beeld

Als je veel commando's na elkaar moet intypen, kan het handig zijn om het prompt-venster te maximaliseren, d.m.v. de knoppen rechtsboven of d.m.v. de sneltoets alt + enter.

Soorten

Er zijn twee soorten commando's:

  1. CLI-programma's, bv. ipconfig, ping, route,... Dit zijn programma's die je als exe-bestand kan terugvinden, bv. in de map C:\WINDOWS\system32.
  2. MS-DOS-commando's, bv. cd, rd, dir,.... Dit zijn commando's die een onderdeel zijn van de shell cmd.exe.

Parameters

Bij vele commando's kan of moet je extra parameters opgeven. Als je deze niet van buiten kent, kan je hulp opvragen door "/?" na het commando te typen, bv. ipconfig /?. Hieruit leer je dat ipconfig /all gedetailleerde informatie weergeeft.

Bij MS-DOS-commando's lukt niet alleen "cd /?", maar ook "help cd". De opdracht "help ipconfig" zou niet lukken, omdat ipconfig geen onderdeel is van de shell.

MS-DOS-commando's

Enkele eenvoudige DOS-commando's kan je in onderstaande lijst terugvinden.

Voor diegene met ervaring in Linux-commando's: waar er een verschil tussen Linux en Windows is, er uitleg over de Linux-variant. Meer uitleg hierover is te vinden op The Linux Documentation Project, zowel in het Nederlands[1], als in het Engels[2].

Bewerkingen met mappen of bestanden:

  • A: of C: of D: of ...: de partitie A, C, D of ... actief maken.
  • mkdir verwijst naar make dir en maakt dus een nieuwe map aan, binnen de actieve map.
  • cd verwijst naar change directory en "bladert" naar een andere map en maakt deze actief.
  • rd (Linux: rmdir) verwijst naar remove directory en kan een lege map verwijderen. Als die map dus submappen of bestanden bevat, dan zal deze eerst moeten worden leeggemaakt, voordat rd kan worden uitgevoerd.
  • dir verwijst naar directory en toont de inhoud van de actieve map. Merk op dat in Linux dir ook werkt, maar dat daar vaker ls zal gebruikt worden.
  • del (Linux: rm) verwijst naar delete en verwijdert bestanden.
  • copy (Linux: cp) kopieert bestanden en dit bestand per bestand.
  • xcopy (Linux: cp) kopieert bestanden en submappen met hun inhoud. Het commando xcopy werkt sneller, aangezien het met een buffer werkt en niet bestand per bestand kopieert.
  • rename of ren (Linux: mv) wijzigt de naam van een bestand.
  • path geeft een lijst van mappen weer die behoren tot "het path". Programma's die behoren tot het path (bv. ipconfig.exe zit in C:\WINDOWS\system32, een map die standaard tot het path behoort) kunnen uitgevoerd worden wat de actieve map ook is. Bij programma's die niet behoren tot het path (bv. firefox.exe) moet je eerst navigeren naar die map (met cd) of moet je het volledige pad van dat programma zelf opgeven.
  • type (Linux: cat) toon de inhoud van een tekstbestand op het scherm.

Andere commando's:

  • date opvragen (en eventueel wijzigen) van de systeemdatum
  • time (Linux: date) opvragen (en eventueel wijzigen) van de systeemtijd
  • chkdsk (Linux: fsck)controleert de schijf op fouten en geeft daarna een statusrapport
  • ver (Linux: lsb_release -a)toont de versie van Windows die gebruikt wordt.

Nog meer commando's, met bijhorende voorbeelden, zijn te vinden op de DOS Command Index (easydos.com)

Pipeline

Het krachtige van cli is ook dat commando's gecombineerd kunnen worden. Dit kan oa. door de verticale streep | wat men de pipeline noemt. Zo kan het zijn dat het commando "dir" uitvoer geeft, die langer dan een scherm is. Door "dir | more" wordt scherm per scherm getoond. Enkel wanneer de eindgebruiker op een toets drukt, wordt het volgende scherm getoond. Het commando "dir | more" heeft hiermee hetzelfde effect als "dir /p".

Meer dan één pipeline is ook mogelijk, bv. met "dir | sort | more".

Liever lui, dan moe

Om je typwerk te besparen:

  • Al ingetikte commando's kan je terug oproepen met het navigatiepijltje naar boven. Ben je te ver, dan kan je het pijltje naar beneden gebruiken.
  • Als je bestanden of mappen nodig hebt (bv. bij cd), kan je gebruikmaken van Command-line completion: je tikt de eerste letters in van het bestand of de map, duwt vervolgens op de tab-toets en de rest vervolledigt zich. Als er meerdere mogelijkheden zijn, kan je meerdere keren op tab duwen. Deze "completion" werkt niet voor commando's (zoals in Linux wel het geval is).
  • Als je merkt dat je dezelfde reeks commando's veel na elkaar moet intikken, dan kan een batchscript interessant zijn. Alle commando's worden dan in één keer in een tekstbestand gestopt (met "bat" als extensie) en vanaf dan wordt enkel het batchbestand uitgevoerd, die de reeks commando's één na één uitvoert.
  1. Van DOS/Windows naar Linux HOWTO
  2. From DOS/Windows to Linux HOWTO
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.