Handige Harry/Herstellingen/Platte fietsband: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
plaatje
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Herstellen van een platte band: Voorbereiding: Verzamel het gereedschap en de grondstoffen om het klusje uit te voeren * gereedschap: een emmer, een vod, een fiets...')
 
(plaatje)
 
Bewerking:
Haal het wiel uit het fietskader door de moeren aan de as van het wiel los te draaien. Verwijder alle overtollige lucht uit de band door het ventiel open te draaien.
[[File:Fietsband afnemen.jpg|300px|right]]

Wring de bandenlichters langs de ene zijde onder de buitenband en haak ze langs de andere kant vast op een spaak. Er zijn in een set drie bandenlichters zodat de middelste die steeds komt los te zitten kan worden verplaatst. Let op! Beschadig de binnenband niet. Als de buitenband niet meer onder spanning staat kan ze met de hand verder worden losgemaakt. Is de buitenband langs een zijde helemaal los dan draai je het ventiel los van de velg. Duw vervolgens het ventiel krachtig maar voorzichtig naar binnen tot ze helemaal uit de velg is. Haal de binnenband uit de buitenband.
Neem de emmer en vul ze half met water. Pomp de binnenband op en duw ze nadat je het ventiel hebt gesloten, stukje per stukje in de halfvolle emmer. Bij ieder ondergedompeld stukje binnenband ga je na of er geen luchtbelletjes ontstaan. Zie je luchtbelletjes dan heb je het gat gevonden. Haal de binnenband uit de emmer, laat de lucht eruit en droog ze af. Vergeet hierbij niet waar het gat in de band zich bevindt. Schuur de omgeving rond het gat een beetje op. Smeer wat lijm op het gat en er rond. Wacht tot de lijm een beetje droogt (dit zie doordat het glimmen van de lijm dof wordt) en kleef dan het plakkertje op de opening. Het plakkertje moet over zijn volledige oppervlak kleven en zo de opening luchtdicht afdekken. Test na dit werkje eerst of er geen andere gaten in de binnenband zitten door deze weer op te pompen.
Als er geen gaten meer zijn dan breng je de binnenband terug in de buitenband door eerst het ventiel terug in het gat van de velg te schuiven en ze een beetje vast te schroeven. Breng de binnenband terug in de buitenband en gebruik op het einde opnieuw de bandenlichters. Let op! Beschadig hierbij de binnenband niet anders mag het klusje herbeginnen. Breng het wiel terug in het fietskader en schroef ze vast en pomp de band op. Schroef nadien het ventiel volledig op zijn plaats.
36.473

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu