Kookboek/Vleesbrood: verschil tussen versies

Uit Wikibooks
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
RoboRex (overleg | bijdragen)
k Robot-geholpen doorverwijzing: kg
imported>Hans Bartelds
Vaag, look en ui staan apart genoemd, terwijl ui een soort look is
Regel 4: Regel 4:
* 1 [[kilogram|kg]] (gemengd) gehakt
* 1 [[kilogram|kg]] (gemengd) gehakt
* 1 [[ui]]
* 1 [[ui]]
* [[look]]
* 1 [[ei (voeding)|ei]]
* 1 [[ei (voeding)|ei]]
* 2 sneden (wit) [[brood]] doorgeweekt in [[melk]]
* 2 sneden (wit) [[brood]] doorgeweekt in [[melk]]

Versie van 9 mrt 2006 22:07

Vleesbrood is een Belgisch gerecht bestaande uit oven-gebakken gehakt. Het kan zowel warm (als hoofdschotel) als koud (als beleg) gegeten worden. Het is ook bekend onder de naam Gehaktbrood.

Ingrediënten (voor 4 personen)

De basis van een vleesbrood bestaat uit gehakt gebakken in de vorm van een langwerpig brood. Naar eigen smaak kunnen bij dit basisrecept andere groenten of kruiden door het gehakt gemengd worden. Bijvoorbeeld:

  • groene kruiden zoals peterselie
  • fijn gesneden groenten zoals paprika, wortels, ...
  • spekblokjes

Bereidingswijze

  1. Week de sneetjes brood in een kommetje melk.
  2. Fruit de ui in een pan, voeg look en eventueel andere groenten of kruiden toe. Neem de pan van het vuur en roer er het ei door.
  3. Pers de sneetjes brood uit en kneed het samen met het eiermengsel door het gehakt. Kneed totdat je een homogene massa verkrijgt. Voor een fijner gehaktbrood, bijvoorbeeld voor koud beleg, gebruik je best een mixer of keukenrobot om alles goed door elkaar te mengen. Voeg de broodkruimels toe: hierdoor wordt het gehaktmengsel droger en is het gemakkelijker er de vorm van een langwerpig brood aan te geven.
  4. Doe wat olie in een ovenvaste schaal en schik het 'brood' op de schotel. Strooi nog wat broodkruimels bovenaan en leg wat stukjes boter erop. Steek de schotel in een onverwarmde oven op 200°C voor een half uur. Vervolgens nog een half uur op 150°C.
  5. Serveer warm met aardappelen en groenten naar keuze. Laat het vleesbrood afkoelen als je het als beleg wenst te gebruiken: snij het na het afkoelen in fijne sneetjes.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.