Sociale geschiedenis van Europa 1500-1795/Sociale controle: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
#Het charivari begon vaak met het blazen op de [[w:Hoorn (muziekinstrument)|hoorn]], soms vanaf de vier hoeken van het dorp. Als hoorn diende ook wel een gieter of een kruik.
#Vervolgens ging men in optocht naar het huis van het slachtoffer, vaak in steeds kleiner wordende cirkels. Intussen maakte men "ketelmuziek" en steeds meer deelnemers voegden zich bij de optocht. Er werden bespottende toneelstukjes opgevoerd, hekelliederen gezongen en obscene gebaren gemaakt. Men schreeuwde en jouwde het slachtoffer uit. De liederen bestonden vaak uit zelf bedachte teksten op al bestaande melodieën. Deze teksten werden steeds vaker opgeschreven, eerst in de steden en later (rond 1890) ook op het platteland.
#Soms voerde men stropoppen mee die de slachtoffers moesten voorstellen. In Engeland werden die stropoppen na afloop van het charivari wel “[[w:Doodstraf|geëxecuteerd]]” en ritueel begraven. Elders werden ze verbrand. [[w:Carnaval|Carnaval]]s werden ook vaak afgesloten met het verbranden van een (stro)pop<ref>In Zuid-Limburg heette die de [[w:kermisman|]].</ref>.
 
===Vernielingen===
17.569

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu