Griekse mythologie/Olympische goden: verschil tussen versies

Uit Wikibooks
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Aventicum (overleg | bijdragen)
k Griekse mythologie/Olympische goden beveiligd: Vandalisme: maar een tijdje blokkeren ([edit=autoconfirmed] (verloopt op 11 jun 2010 11:17 (UTC)) [move=autoconfirmed] (verloopt op 11 jun 2010 11:17 (UTC)))
Regel 9: Regel 9:
Godin van het huwelijk
Godin van het huwelijk


== Poseidon ==
== sinterklaas ==
god van alle zwarte mensen
God van de zeeën en de aardbevingen


== Demeter ==
== Demeter ==

Versie van 28 jul 2010 14:21

Wikipedia
Dit artikel is een eerste opzet. U wordt uitgenodigd op bewerken te klikken om uw kennis aan dit artikel toe te voegen.
Griekse mythologie

De Olympische Goden (τὸ Δωδεκάθεον / tò Dôdekátheôn - "de twaalf goden" of δώδεκα / dôdeka - "twaalf") of Olympianen (Ὄλυμπίοι / Ólympíoi) zijn de godheden uit de Griekse mythologie, die op de berg Olympus (Ὄλυμπος / Ólympos) woonden. Ze beantwoorden aan de twaalf maanden van het jaar alsook aan de dierenriemtekens.

Zeus

Zeus met adelaar.

Zeus (Ζεύς, genitivus Διός) is de oppergod, , god van het hemelrijk en de lucht, die heerst vanaf de berg Olympus. Hij is een zoon van Kronos en Rheia, twee van de twaalf Titanen, de machtige zonen en dochters van Ouranos, de hemelgod. Kronos was de opvolger van Ouranos.

Hera

Godin van het huwelijk

sinterklaas

god van alle zwarte mensen

Demeter

Godin van de landbouw en het graan

Hermes

God van de handel , boodschapper der goden en beschermer van de dieven en de reizigers

Pallas Athena

Godin van de wijsheid, techniek en de krijgskunst

Ares

God van de oorlog

Aphrodite

Godin van de liefde en de schoonheid, wordt vaak vergezeld door de liefdes god Eros Zie Aphrodite

Apollo

God van het licht, de zon, de muziek, de schone kunsten en de geneeskunst

Artemis

Godin van de jacht, maan en de maagdelijkheid ze is beeldschoon en knap en beschermd vele dingen. Haar vader heet Zeus(Hoofdgod) en haar moeder heet Leto(Natuurgodin). Ze heeft een tweelingbroer en die heet Apollo. Ze lijken heel veel op elkaar. Artemis draagt een korte jurkje en een pijl en boog. In het Latijns (Romeins) heet ze: diana. Ze heeft ook een bijnaam, iedereen noemt haar: Dheila. Dat komt van het eilandje Delos. Daar was Artemis geboren samen met Apollo (Haar tweelingbroer). Artemis wilde maagd blijven. Dat betekent dat ze niet wilde trouwen of kinderen krijgen, terwijl ze vrouwen beschermt als ze zwanger zijn. Haar vader (Zeus) gaf haar toestemming om maagd te blijven. Ze was ook de beschermgodin van de kuisheid. Dat betekent dat ze de beschermgodin van zuiverheid was.Er zijn dingen die bij Artemis horen zoals: Ganzen, wilde honden, de olijfboom. Ze hield ook heel erg van dieren en beschermde ook die, ze hield het meest van het hert en de beer. Ze was eigenlijk de heerser van het wild. Dat betekent dat ze bijvoorbeeld veel wilde dieren beschermde. Maar Homerus (Griekse dichter/zanger) beschreef haar als een jachtgodin.

Hephaestus

God van de smeedkunst, de vulkanen, vuur en lava

Hestia

Godin van de haard en het huis


De onderwereld

Hades

God van de Onderwereld, de Tartarus

Persephone

Godin van de Onderwereld. En dochter van Demeter en Zeus

Latere Olympioi

Hestia verliet uiteindelijk de Olympus om plaats te maken voor Dionysus, God van de wijn en de vruchtbaarheid. Ook Herakles werd opgenomen op de Olympus, maar moest hiervoor niemand van zijn of haar plaats verdringen, want Demeter bracht slechts de helft van het jaar door op de Olympus (zie Persephone, waardoor er dus een plaats vacant was. Ook Hebe, die Herakles derde echtgenote zou worden, vertoefde op de Olympus. Deze goden zijn in oorsprong dus geen Olympische goden, maar omdat zij belangrijke thema's uit het Griekse leven uitbeelden, zijn zij toch opgenomen tussen de belangrijkste godheden van het Griekse pantheon.

Het gaat verder met De Muzen>>>.


Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.