Nederlands/Grammatica/Persoonlijke voornaamwoorden/Hen, hun of zij: verschil tussen versies

Uit Wikibooks
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
→‎Discussie: stukken herschreven
Nijdam (overleg | bijdragen)
Regel 36: Regel 36:


== Discussie ==
== Discussie ==
Vaak is het onduidelijk of ''hen'' of ''hun'' gebruikt dient te worden. Vaak kan zo'n zin anders worden geschreven, waardoor dit dilemma omzeild wordt. Zo kan "ik rook volgens hen te veel" prima worden herschreven tot: "Zij vinden dat ik te veel rook".
Voor veel mensen is het onduidelijk of ''hen'' of ''hun'' gebruikt dient te worden. Vaak kan zo'n zin anders worden geschreven, waardoor dit dilemma omzeild wordt. Zo kan "ik rook volgens hen te veel" prima worden herschreven tot: "Zij vinden dat ik te veel rook".




Tegenwoordig vervaagt met name in de gesproken taal het onderscheid tussen ''hen'' en ''hun'' steeds meer. Volgens de [http://oase.uci.kun.nl/~ans/e-ans/05/02/05/02/03/body.html Algemene Nederlandse Spraakkunst] kan in geval van verwisseling van deze twee naamwoorden meestal niet worden gesproken van een fout, omdat het gebruik van deze voornaamwoorden aan het evolueren is. Vaak wordt ''hun'' of ''hen'' ook vervangen door ''ze'': ''ik help hen'' wordt dan ''ik help ze''. Dit gebruik is niet aan te bevelen in formele teksten zoals sollicitatiebrieven, omdat het tot de informele taal behoort.
Tegenwoordig vervaagt met name in de gesproken taal het onderscheid tussen ''hen'' en ''hun'' steeds meer. Volgens de [http://oase.uci.kun.nl/~ans/e-ans/05/02/05/02/03/body.html Algemene Nederlandse Spraakkunst] kan in geval van verwisseling van deze twee naamwoorden meestal niet worden gesproken van een fout, omdat het gebruik van deze voornaamwoorden aan het evolueren is. Vaak kunnen ''hun'' en ''hen'' vervangen worden door ''ze'': ''ik help hen'' wordt dan ''ik help ze''; ''ik geef hun een boek'' wordt ''ik geef ze een boek''. Echter als de klemtoon op ''hen'' of ''hun'' ligt kan dit niet: ''ik help hen en niet jullie'' kan niet geformuleerd worden als *''ik help ze en niet jullie''. Dit gebruik is overigens niet aan te bevelen in formele teksten zoals sollicitatiebrieven, omdat het tot de informele taal behoort.


Wat absoluut fout is, is het gebruik van ''hun'' als onderwerp: <u>*hun hebben</u>.
Wat absoluut fout is, is het gebruik van ''hun'' als onderwerp: <u>*hun hebben</u>.

Versie van 30 jun 2010 22:17

Eerste hulp bij Nederlands
Eerste hulp bij Nederlands
Eerste hulp bij Nederlands
Eerste hulp bij Nederlands


Keer terug naar het menu "Eerste hulp" door hier te klikken


De voornaamwoorden van de derde persoon meervoud hebben zoals alle personen drie vormen:

  • onderwerpsvorm: zij of ze
  • bezitsvorm: hun
  • voorwerpsvorm: hun, hen en ze

Je kan deze vormen het best begrijpen door ze te vergelijken met de overeenkomstige vormen van de mannelijke derde persoon enkelvoud:

  • onderwerpsvorm: hij
  • bezitsvorm: zijn
  • voorwerpsvorm: hem

Vermits deze nooit verward worden, kan je op deze manier ook de correcte vormen voor de derde persoon meervoud vinden:

ik zie zijn boek (bezitsvorm)   →   ik zie hun boek
hij eet een appel (onderwerpsvorm)   →   zij (ze) eten een appel
Jan helpt hem (voorwerpsvorm)   →   Jan helpt hen

Na voorzetsels gebruiken we in het Nederlands ook de voorwerpsvorm:

het is door hem geschilderd   →   het is door hen geschilderd
er was achter hem nog plaats   →   er was achter hen nog plaats


Er is echter één uitzondering die het in de derde persoon meervoud moeilijker maakt dan in de andere personen:

In alle andere personen korten we de vormen aan mij, aan haar, aan ons en zo af tot mij, haar, ons:

Jan geeft een boek aan mij = Jan geeft mij een boek
Jan geeft een boek aan haar = Jan geeft haar een boek
Jan geeft een boek aan ons = Jan geeft ons een boek

In de derde persoon meervoud korten we echter aan hen af tot hun:

Jan geeft een boek aan hen = Jan geeft hun een boek


Discussie

Voor veel mensen is het onduidelijk of hen of hun gebruikt dient te worden. Vaak kan zo'n zin anders worden geschreven, waardoor dit dilemma omzeild wordt. Zo kan "ik rook volgens hen te veel" prima worden herschreven tot: "Zij vinden dat ik te veel rook".


Tegenwoordig vervaagt met name in de gesproken taal het onderscheid tussen hen en hun steeds meer. Volgens de Algemene Nederlandse Spraakkunst kan in geval van verwisseling van deze twee naamwoorden meestal niet worden gesproken van een fout, omdat het gebruik van deze voornaamwoorden aan het evolueren is. Vaak kunnen hun en hen vervangen worden door ze: ik help hen wordt dan ik help ze; ik geef hun een boek wordt ik geef ze een boek. Echter als de klemtoon op hen of hun ligt kan dit niet: ik help hen en niet jullie kan niet geformuleerd worden als *ik help ze en niet jullie. Dit gebruik is overigens niet aan te bevelen in formele teksten zoals sollicitatiebrieven, omdat het tot de informele taal behoort.

Wat absoluut fout is, is het gebruik van hun als onderwerp: *hun hebben.

Zie ook

Zij of zei

Wikipedia
Deze pagina is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License (GFDL) en nog niet onder CC-BY-SA. Klik hier voor meer informatie.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.