Westerse astrologie/De dierenriem: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
aanvulling
(links)
(aanvulling)
 
Als startpunt van de dierenriem werd ca. 300 v.Chr. het lentepunt op 0 graden Ram gekozen. Dit is dus het tijdstip (omstreeks 21 maart) waarop de zon in het snijpunt van dierenriem en de hemelequator treedt. Iemand die dus zegt 'Ik ben een Ram' is geboren in de maand volgend op 21 maart. Reeds de Griekse astronoom [[w:Hipparchus (astronoom)|Hipparchus]] (2e eeuw v.Chr.) had opgemerkt dat het lentepunt stilaan verschoof in 'achterwaartse richting' langs de ecliptica. Hij berekende dat deze verschuiving ongeveer 1 graad per 72 jaar bedroeg. <ref>Moderne berekeningen geven aan dat Hipparchus er niet zo ver naast zat</ref> Van hem komt ook de naam van het verschijnsel dat hij '[[w:precessie|precessie]]' doopte. Pas veel later zouden moderne natuurkundigen deze precessie vanuit een beweging van de aarde zelf kunnen verklaren. De aardas staat immers scheef op haar omloopbaan, waardoor ze tijdens haar rotatie een soort 'kegelmantel' beschrijft. Ze ''wiebelt'' als het ware als een ''tol''. Door deze beweging die 25800 jaar duurt voor hetzelfde uitgangspunt weer wordt bereikt, blijft de poolster niet precies in het noorden staan.
Door die tollende beweging van de aarde schuiven de sterrenbeelden een graad per 72 jaar op. Ook het lentepunt schuift op en staat nu in Vissen, op weg naar Waterman en <span style='color: Blue'>the age of aquarius</span>. Dit wordt de astrologie soms aangewreven, dat zij geen rekening houdt met het feit dat het lentepunt zich niet langer in Ram bevindt. Het wordt '<span style='color: Blue'>het probleem van de precessie</span>' genoemd.
 
== Het probleem van de precessie ==
[[Bestand:Gyroscope precession.gif|140 px|thumb|Precessie met een gyroscoop]]
Terwijl voor de astronomie deze precessie van groot belang is, heeft zij voor de astrologie geen betekenis. Voor haar zijn immers alleen de 'veranderlijke sterren' van belang, de [[Westerse astrologie/De planeten|planeten]] en hoe die zich vanuit de aarde gezien lijken voort te bewegen langs de schijnbare baan van de zon. Volgens oude [[Westerse astrologie|astrologische]] tradities verdeelde men de weg die de zon aflegde <ref>De weg die de zon aflegde: zoals later bleek was het de aarde die de weg aflegde</ref> in twaalf parten of tekens met een lengte van 30 graden. In de loop van het jaar beweegt de zon zich dan door alle tekens die voornamelijk levende wezens of dieren voorstellen. <ref>De volgorde van de dierenriem is gemakkelijk te onthouden doordat er in het Nederlands toevallig alfabetische reeksen te herkennen zijn: RST - KLM - W - SSS - WV. En de drie SSS-sterrenbeelden staan ook nog in alfabetische volgorde: Schorpioen, Schutter, Steenbok.</ref> Omdat de tekens hoofdzakelijk dieren zijn, werd de strook van sterrenbeelden 'dierenriem' of zodiak genoemd (uit het Grieks: ''zooion'' = levend wezen of dier). Het enige niet-levende wezen uit de dierenriem, de Weegschaal, is pas in latere tijden toegevoegd. Aanvankelijk werden de schalen van de Weegschaal gezien als de klauwen van de Schorpioen.
 
Het probleem van de precessie is dus voor de astrologie geen probleem, want zij maakt gebruik van een ''symbolische dierenriem'', die de ''tropische dierenriem'' wordt genoemd.
 
== Geschiedenis ==
7.338

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu