Archeologie/Perioden/Neolithicum/Trechterbekercultuur: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
=====Drouwen- en Haveltestijl=====
De vorm en versiering van het aardewerk verandert in de loop van de tijd. Van Giffen deelde het aardewerk op in de 'Drouwen-stijl' en de 'Havelte-stijl'. De Drouwen-stijl wordt gekenmerkt door een grote vormenrijkdom en rijke versiering met horizontale en verticale patronen. Vroeg-Havelte-aardewerk vertoont minder variatie. Vooral kommen en hoge en lage amforen komen voor. De versierignversieringen iszijn vereenvoudigd tot horizontale banden en blokvelden, over een minder grote oppervlakte. Laat-Havelte-aardewerk is nauwelijks versierd. De amforen en bolle komen worden vervangen voor 'randkommen' en lage schalen. De kraagflesjes en bakplaten worden gevonden in alle fasen. In de Noord-Oostpolder bij Schokland (kavel P14) heeft men een fase gevonden die stamt voor de hunebedbouwers. Deze fase wordt voorlopig pre-Drouwen (fase 0) genoemd.
 
<gallery>
Bestand:Verzameling_TRB-aardewerk.PNG|Trechterbeker-aardewerk uit de Drouwen-fase. Van links naar rechts: schouderpot, kraaghalsflesje, trechterbeker, zuigflesje, emmer
Bestand:Horizonten_TRB|De ontwikkeling van het Trechterbekercultuur-aardewerk. Elke baan stelt een horizont voor, waarbij de oudere horizont onder de jongere ligt.
</gallery>
 
===Steen===
105

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu