Sociale geschiedenis van Europa 1500-1795/(Contra)reformatie: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Als je goede daden deed, goede gedachten had en nooit aan het geloof twijfelde, kon je daaraan zien dat je waarschijnlijk uitverkoren was.
 
Als je slechte daden deed, slechte gedachten had of (af en toe) twijfelde aan het geloof, dan waren dit tekenen dat je niet uitverkoren was. Om daarna nog je best te doen, goede werken te doen en te bidden om aldus je zonden "af te kopen", werd door veel protestanten verworpen als katholiek bijgeloof. Hoewel veel protestanten toch ook weer dachten dat een zondaar zich bekeren kon en daardoor in de hemel kon komen.
 
*Volgens strenge protestantse richtingen waren er maar heel weinig uitverkorenen en die waren zeer vroom en hadden bijzondere godsdienstige ervaringen. De meeste gelovigen waren "afgedwaalde schapen" en zouden naar de hel gaan. Bij de de [[w:Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland|Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland]] moesten zelfs kinderen die tegen de regels gezondigd hadden in de volle kerk opstaan, ze werden "afgedwaald schaap" genoemd en voorbestemd voor de verdoemenis.
17.569

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu