Anaximander over de natuur/Het leven van Anaximander: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
toevoeging
(toevoeging)
(toevoeging)
'''Anaximander''' (Oudgrieks: Ἀναξίμανδρος, Anaximandros) (Ca. 610 v. Chr. – ca. 546 v. Chr.) was een Griekse filosoof die behoorde tot de groep der presocraten. Hij was de zoon van Praxiades en is geboren in het derde jaar van de 42e Olympiade (610 v. Chr). Volgens Apollodorus, een Grieks grammaticus die leefde in de twee eeuw v. Chr. was hij vierenzestig jaar oud tijdens het tweede jaar van de 58e Olymiade (547-546 v. Chr.) en stief kort daarna. Hij bracht zijn leven door in Milete, een stad in Ionië, nu het westen van Turkije. Hij behoorde tot de Milesische school en kreeg onderricht van zijn leermeester Thales, de stichter van deze school, met wiens leer hij dus bekend was. Hij volgde hem op als hoofd van de school, onder welke functie hij de vooraanstaande filosofen Anaximenes en Pythagoras als leerlingen had.
 
Er is weinig over zijn leven bekend. Volgens de bronnen was hij betrokken bij de politiek in Milete. De derde eeuwse Romeinse redenaar Aelianus portretteert hem als leider van de Milesische kolonie Apollonia aan de kust van de Zwarte Zee, waarheen hij door de staatsburgers van Milete gezonden zou zijn. Daaruit valt af te leiden dat hij een prominente burger was. Inderdaad legt Aelianus in ''Diverse geschiedenissen'' (III, 17) uit dat filosofen zich soms ook bezig hielden met politieke zaken. Het is zeer waarschijnlijk dat de leiders van Milete hem heenzonden als wetgever, omdat hij in staat werd geacht wetteksten te formuleren, of om ervoor te zorgen dat de loyaliteit van de inwoner der kolonie aan Milete behouden bleef.
Er is weinig over zijn leven bekend. Volgens de bronnen was hij betrokken bij de politiek in Milete en werd hij als leider naar een van haar kolonies gezonden.
 
Ten slotte vertelt Diogenes Laërtius in zijn ''Leven en leer van beroemde filosofen'' (II, 2) nog een kleine anekdote over hem. Anaximander zou, toen de kinderen van Milete hem bespotten toen hij zong, geantwoord hebben dat hij dan maar moest leren beter voor de kinderen te zingen.
==Bron==
* De bovenstaande tekst is voor het grootste deel ontleend aan de [http://en.wikipedia.org/wiki/Anaximander Engelstalige Wikipedia over Anaximander] {{en}}
824

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu