Veilig op het internet/Spam: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
31 bytes toegevoegd ,  16 jaar geleden
slash + cat
k (titel 'Veilig op het internet/spam' gewijzigd in 'Veilig op het internet/Spam': Titelwijziging n.a.v. consistente boekstructuur.)
(slash + cat)
*Indien je toch een spammail krijgt, probeer dan niet uit te schrijven. Zo weet de spammer dat iemand het mail-adres gebruikt (handig indien alle mailadressen stelselmatig afgelopen worden), plaats de verzender eventueel op je blokkeerlijst;
*Geef op internet niet zomaar dit mailadres door (zelfs op bonafide sites), spiders (zoekrobots die het internet afstruinen) herkennen de typische structuur van het emailadres, en onthouden het adres. Plaats je e-mail daarom bijv. als <code>gebruiker [at] hotmail.com </code>, of <code>gebruiker#nospam#@hotmail.com (verwijder de #nospam#)</code>. Mensen kunnen dit nog lezen, de spiders herkennen dit niet als e-mail.
*Forward zgn. 'kettingmails' (met een leuke foto, of een powerpoint) niet door, als er in de ketting één malafide persoon zit (of een persoon met [[Veilig_op_het_internet/wareWare|spyware]]), dan kunnen al de e-mailadressen in de mail gespamd worden.
 
 
[[afbeelding:Berichtenfilter_Firebird.PNG|thumb|280px|Spamfilter in [[:w:Firebird|Firebird]]]]
;Technische hulpmiddelen
*Gebruik een spamfilter. Deze filters bestaan zowel voor e-mailprogramma's, zoals Outlook (Express) of Thunderbird, als voor mailservers. Tegenwoordig installeren veel providers spamfilters op hun servers. Deze proberen op verschillende manieren spam te herkennen:
*de spammer probeert de spamfilters te misleiden, door bijv. woorden lichtjes om te vormen: <code>d r u g s</code>, <code>vIa.gra</code>, ...;
*u kent de verzender niet (zelf al probeert die familiair over te komen, bijv. <code>Hey, yesterday we ...</code>).
 
[[Categorie:Veilig op het internet|Spam]]
6.122

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu