Leer jezelf ecologisch tuinieren/Esdoornfamilie: verschil tussen versies

Uit Wikibooks
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
LimoWreck (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Dick Bos (overleg | bijdragen)
upgrade
Regel 8: Regel 8:
{{Taxobox_end_placement}}
{{Taxobox_end_placement}}
{{Taxobox section familia simple | color = lightgreen | name = Aceraceae}}
{{Taxobox section familia simple | color = lightgreen | name = Aceraceae}}
{{Taxobox_section_subdivision | color = lightgreen | plural_taxon = Soorten}}
{{Taxobox_section_subdivision | color = lightgreen | plural_taxon = Geslachten}}
[[Acer_(boom)|Acer]] - Esdoorn<br/>
[[Acer_(boom)|Acer]] - Esdoorn<br/>
[[Dipteronia]]
[[Dipteronia]]
{{Taxobox_end}}
{{Taxobox_end}}


De '''esdoornfamilie''' (''Aceraceae'') behoort tot de [[orde_(biologie)|orde]] van de [[Fagales]].


De [[boom|bomen]] van de esdoornfamilie komen voor in de gematigde streken van het noordelijk halfrond; enkele komen voor in [[Zuidoost-Azië]] en [[Indonesië]].
De [[Nationale Plantencollectie]] esdoorns is te vinden in het [[Von Gimborn Arboretum]] te [[Doorn]], onderdeel van de [[Botanische Tuinen Universiteit Utrecht]]. De verzameling, een zgn. "dieptespecialisatie" van het [[arboretum]] is grotendeels opgebouwd door de vroegere directeur dr. P.C. de Jong, die geldt als één van de grootste autoriteiten op het gebied van esdoorns in de wereld. De collectie omvat 98 [[Soort (biologie)|soorten]] / [[Variëteit (biologie)|variëteiten]] en / of [[Ondersoort (biologie)|ondersoorten]] en 82 [[cultivar]]s. <br>
De eerste esdoorns in het Von Gimborn Arboretum werden door de stichter - [[Max Th. von Gimborn]] - zelf geplant. Daaronder bevonden zich soorten die in Nederland en West-Europa zeldzaam waren. Pas in 1987 - toen het arboretum al enige tijd onderdeel van de Utrechtse botanische tuin vormde - viel het besluit de esdoorns tot één van de speerpunten in de collectie van het arboretum te maken.De belangstelling richt zich vooral op de wilde soorten, waar mogelijk op exemplaren afkomstig van natuurlijke groeiplaatsen. De samenwerking met [[China]] die in dit verband ontstond, leidde er toe, dat het arboretum ''Acer pilosum'' in bezit kreeg. Dit is een soort die al in 1880 beschreven werd, maar vanaf het begin van de 20ste eeuw nergens meer in cultuur was.

Esdoorns hebben een grote sierwaarde. Vooral de herfstkleuren van de esdoorns zijn bekend (denk aan de "Maple Leaf" (het esdoornblad) in de [[Vlag van Canada|Canadese vlag]].

De firma C. Esveld te [[Boskoop]] is eigenaar van een zgn. aceterum, een [[arboretum]], gespecialiseerd in esdoorns, dat ruim 600 verschillende soorten en cultivars telt.


De '''esdoornfamilie''' (''Aceraceae'') behoort tot de [[orde_(biologie)|orde]] van de [[Fagales]].


==Taxonomie==
==Taxonomie==
De familie kent 2 geslachten:
De familie kent 2 geslachten.
* ''[[Acer_(boom)|Acer]]'' - esdoorn; met ca. 118 soorten, waarvan de helft in [[China]] inheems is en
* ''Dipteronia'' - met 2 soorten, afkomstig uit China: ''Dipteronia sinensis'' en ''D. dyeriana''.

In de Nederlandstalige Wikipedia zijn de volgende soorten opgenomen:
* [[Japanse esdoorn]] (''Acer palmatum'')
* [[Gewone esdoorn]] (''Acre pseudoplatanus'')
* [[Montpelieresdoorn]] (''Acer monspessulanum'')
* [[Noorse esdoorn]] (''Acer platanoides'')
* [[Vederesdoorn]] (''Acer negundo'')
* [[Veldesdoorn]] (''Aces campestre'')


==Externe links==
* Geslacht: [[Esdoorn]] (''[[Acer_(boom)|Acer]]'')
* [http://www.bio.uu.nl/botgard De website van de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht] - even doorklikken en men vindt het Von Gimborn Arboretum.
** Soort: [[Japanse esdoorn]] (''Acer palmatum'')
* [http://www.nationale-plantencollectie.nl De website van de Stichting Nationale Plantencollectie] bevat een korte beschrijving van de Nationale Plantencollectie van ''Aceraceae''.
** Soort: [[Gewone esdoorn]] (''Acre pseudoplatanus'')
* [http://www.esveld.nl/aceretum.htm Over het aceretum 'Esveld']
** Soort: [[Montpelieresdoorn]] (''Acer monspessulanum'')
** Soort: [[Noorse esdoorn]] (''Acer platanoides'')
** Soort: [[Vederesdoorn]] (''Acer negundo'')
** Soort: [[Veldesdoorn]] (''Aces campestre'')
* Geslacht: ''[[Dipteronia]]''
** Soort: ''Dipteronia sinensis''


[[categorie:Boom]]
[[categorie:Boom]]

Versie van 4 okt 2005 20:01

Sjabloon:Taxobox begin Sjabloon:Taxobox image Sjabloon:Taxobox begin placement Sjabloon:Taxobox regnum entry Sjabloon:Taxobox divisio entry Sjabloon:Taxobox classis entry Sjabloon:Taxobox ordo entry Sjabloon:Taxobox end placement Sjabloon:Taxobox section familia simple Sjabloon:Taxobox section subdivision Acer - Esdoorn
Dipteronia Sjabloon:Taxobox end

De esdoornfamilie (Aceraceae) behoort tot de orde van de Fagales.

De bomen van de esdoornfamilie komen voor in de gematigde streken van het noordelijk halfrond; enkele komen voor in Zuidoost-Azië en Indonesië.

De Nationale Plantencollectie esdoorns is te vinden in het Von Gimborn Arboretum te Doorn, onderdeel van de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht. De verzameling, een zgn. "dieptespecialisatie" van het arboretum is grotendeels opgebouwd door de vroegere directeur dr. P.C. de Jong, die geldt als één van de grootste autoriteiten op het gebied van esdoorns in de wereld. De collectie omvat 98 soorten / variëteiten en / of ondersoorten en 82 cultivars.
De eerste esdoorns in het Von Gimborn Arboretum werden door de stichter - Max Th. von Gimborn - zelf geplant. Daaronder bevonden zich soorten die in Nederland en West-Europa zeldzaam waren. Pas in 1987 - toen het arboretum al enige tijd onderdeel van de Utrechtse botanische tuin vormde - viel het besluit de esdoorns tot één van de speerpunten in de collectie van het arboretum te maken.De belangstelling richt zich vooral op de wilde soorten, waar mogelijk op exemplaren afkomstig van natuurlijke groeiplaatsen. De samenwerking met China die in dit verband ontstond, leidde er toe, dat het arboretum Acer pilosum in bezit kreeg. Dit is een soort die al in 1880 beschreven werd, maar vanaf het begin van de 20ste eeuw nergens meer in cultuur was.

Esdoorns hebben een grote sierwaarde. Vooral de herfstkleuren van de esdoorns zijn bekend (denk aan de "Maple Leaf" (het esdoornblad) in de Canadese vlag.

De firma C. Esveld te Boskoop is eigenaar van een zgn. aceterum, een arboretum, gespecialiseerd in esdoorns, dat ruim 600 verschillende soorten en cultivars telt.


Taxonomie

De familie kent 2 geslachten.

  • Acer - esdoorn; met ca. 118 soorten, waarvan de helft in China inheems is en
  • Dipteronia - met 2 soorten, afkomstig uit China: Dipteronia sinensis en D. dyeriana.

In de Nederlandstalige Wikipedia zijn de volgende soorten opgenomen:

Externe links

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.