Leer jezelf ecologisch tuinieren/Zeekraal: verschil tussen versies

Uit Wikibooks
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Verrekijker (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
RobotTbc (overleg | bijdragen)
k Robot-geholpen doorverwijzing: Europa
Regel 11: Regel 11:
{{Taxobox_end}}
{{Taxobox_end}}


De '''zeekraal''' (''Salicornia'') is een [[geslacht (biologie)|geslacht]] van zoutverdragende [[vetplant]]en. Ze groeien in [[zoutmoeras]]sen, op [[strand]]en en tussen [[mangrove]]n. Ze zijn inheems in de [[Verenigde Staten]] en [[Europa]].
De '''zeekraal''' (''Salicornia'') is een [[geslacht (biologie)|geslacht]] van zoutverdragende [[vetplant]]en. Ze groeien in [[zoutmoeras]]sen, op [[strand]]en en tussen [[mangrove]]n. Ze zijn inheems in de [[Verenigde Staten]] en [[Europa (continent)|Europa]].


De zeekraal is klein, meestal minder dan 30 cm hoog. De [[blad]]eren zijn klein en schubachtig waardoor de plant bladloos kan lijken. Veel soorten zijn groen, maar verkleuren rood in de [[herfst]].
De zeekraal is klein, meestal minder dan 30 cm hoog. De [[blad]]eren zijn klein en schubachtig waardoor de plant bladloos kan lijken. Veel soorten zijn groen, maar verkleuren rood in de [[herfst]].

Versie van 4 feb 2006 14:11

Sjabloon:Taxobox begin Sjabloon:Taxobox image Sjabloon:Taxobox begin placement Sjabloon:Taxobox regnum entry Sjabloon:Taxobox divisio entry Sjabloon:Taxobox classis entry Sjabloon:Taxobox ordo entry Sjabloon:Taxobox familia entry Sjabloon:Taxobox end placement Sjabloon:Taxobox section genus simple Sjabloon:Taxobox end

De zeekraal (Salicornia) is een geslacht van zoutverdragende vetplanten. Ze groeien in zoutmoerassen, op stranden en tussen mangroven. Ze zijn inheems in de Verenigde Staten en Europa.

De zeekraal is klein, meestal minder dan 30 cm hoog. De bladeren zijn klein en schubachtig waardoor de plant bladloos kan lijken. Veel soorten zijn groen, maar verkleuren rood in de herfst. De hemaphrodite bloemen worden door de wind bestoven, en de vruchten bevatten een enkel zaadje.

Zeekraal kan tegen onderdompeling in zout water. Gekookt of rauw is ze eetbaar. Na het koken lijkt ze qua kleur op zeewier. De smaak en struktuur lijken op jonge spinaziestengels.

Taxonomie

In Nederland en België komen voor:

Een aantal andere soorten soorten in dit geslacht zijn:

Ecologische aspecten

De planten in dit geslacht zijn voedselplant voor Coleophora atriplicis, Coleophora salicorniae en Gynnidomorpha vectisana.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.