De Kleine Trekkersgids/De reisvoorwaarden: verschil tussen versies

Uit Wikibooks
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Rolklaver (overleg | bijdragen)
Rolklaver (overleg | bijdragen)
Regel 99: Regel 99:


<!-- ----------- Hieronder onderhoudsmeldingen -------------- -->
<!-- ----------- Hieronder onderhoudsmeldingen -------------- -->
{{sub}}

Versie van 18 nov 2009 15:23

  1. De voorbereiding
  2. De rugzak
  3. De reisuitrusting
  4. De reisvoorwaarden
  5. De noodsituaties
  6. Enkele adviezen
  7. De thuiskomst
  8. Appendix 1: Inpaklijst rugzak
  9. Appendix 2: Controlelijst
  10. Appendix 3: Eerste Hulp Bij Ongelukken
  11. Appendix 4: Gegevens en adressen
  12. Appendix 5: Aanvullende informatie op het internet
  13. Appendix 6: Nawoord

Hoofdstuk 4 - De reisvoorwaarden

Betaalmiddelen

Het is belangrijk om van te voren goed te bekijken hoeveel geld je onderweg nodig zou kunnen hebben. Om kleine aankopen als eten of een vervoersticket te kunnen betalen, is het handig gewoon los geld bij je te hebben. In Europa kun je bijna overal terecht met een bankpas of een Credit Card, veel winkels hebben een betalingsautomaat. Bij de meeste banken (en postkantoren) is altijd een mogelijkheid om geld op te nemen. Maar buiten Europa wordt nog veel gebruik gemaakt van Credit Cards en Traveller Cheques, daarnaast zijn harde valuta (zoals Amerikaanse dollars en Euro’s) ook zeer gewild. Let altijd op de wisselkoersen en de transactiekosten als je geld wisselt of aankopen doet.

De meeste reizigers sparen lang voor een reis, vooral als de reis enkele maanden gaat duren. Anderen werken een tijdje tot ze wat geld hebben en gaan rondreizen, als het geld weer op is dan zoeken ze een nieuw baantje of anderen manieren om aan eten en onderdak te komen. Een geldbedrag achter de hand houden is altijd raadzaam, voor het geval dat je toch niet zo snel aan werk kunt komen, voor het geval je ziek wordt of je naar huis wilt gaan.

Er zijn verschillende Credit Cards die bijna overal geaccepteerd en voldoende garantie geven en tegelijkertijd je aankoop verzekeren. Er wordt wel een commissie berekend over het betaalbedrag, dat later pas wordt afgeschreven, en een jaarlijkse afschrijving voor het gebruik van deze kaart. Je kunt ook kiezen voor Traveller Cheques, deze worden bij veel banken maar ook hotels geaccepteerd. Je kunt deze kopen voor verschillende bedragen bij het grenswisselkantoor voor een extra bedrag plus een tegenwaarde. Op de cheques moet je een handtekening zetten om deze te verzilveren. De nummers van de cheques zijn belangrijk voor het geval dat ze gestolen worden, de cheques worden dan onbruikbaar gemaakt.

Mocht je door omstandigheden echt helemaal zonder geld of betaalmiddelen komen te zitten, dan is een ander optie om het geld aan jou over te (laten) boeken via een geldtransactiekantoor. Je moet dan wel in het bezit zijn van je paspoort en hiervoor een percentage van het overgeboekte bedrag betalen. Je krijgt dan het geld in de plaatselijke valuta mee.

Genotsmiddelen

Het gebruik en aanschaf van produkten hangt sterk samen met de wetgeving en de cultuur van een land. Informeer daarom eerst wat wel en wat er in een land wel of niet is toegestaan. In sommige landen geldt een verbod alleen voor een bepaald gebied of is leeftijdsgebonden.

Alcohol drinken is misschien wel mogelijk, maar openbare dronkenschap is vrijwel overal een strafbar feit. Het rondlopen met een fles wijn onder de arm of een blikje in de hand kan zelfs aanleiding tot aanhouding zijn. Het etiket mag meestal niet zichtbaar zijn, stop de fles in een tas of papieren zak. Op een bankje lekker je roes uitslapen is ook verleden tijd, zeker als je niets op zak (geen geld of paspoort) hebt, want dat is landloperij.
Let dus goed op wat je doet als je een kroegentocht gaat houden. Pas ook op kinderen, want die ervaren meestal op vakantie (met het warme weer) hun eerste dronkenschap. Winkeliers en de horeca willen geld verdienen en zullen daarom minder snel optreden als je (te veel) alcohol drinkt.

In bijna alle landen van de wereld is het niet toegestaan drugs bij je te hebben of te gebruiken. Maar het is overal te vinden en wordt overal gebruikt.
Je kunt (op straat of station) aangehouden en gefouilleerd worden op het bezit van drugs, en als toerist ben je meestal een verdacht persoon. Bij de grens kun je te maken krijgen met grondige controle van de tassen, de kleding en soms zelfs het lichaam (dit moet door een beambte van hetzelfde geslacht gebeuren). Neem nooit het risico iets bij je hebben: niet in je hotelkamer, rugzak, broekzak of auto, want het geeft altijd aanleiding om je op te sluiten en/of een flinke boete te laten betalen. Bedenk dat jouw reispartner(s) ook in de problemen komen. Wees alert op je bagage en op je jaszakken, bijvoorbeeld als je staat te wachten op een vlieghaven, maar ook op je drankje in de discotheek.

Huisdieren meenemen

Het meenemen van een huisdier op reis heeft nadelen. Het is belangrijk om te weten of het dier er zelf ook bij gebaat is, of dat het wellicht verstandiger is om het dier thuis te laten onder de hoede van een oppas of pension. In ieder geval dient er ruim van te voren hierover te worden nagedacht en het nodige worden voorbereid. Het reizen met een huisdier mag alleen met het verplichte huisdierenpaspoort, het is belangrijk om te informeren over andere reisvoorwaarden.

Importeren

Veel mensen kunnen het niet laten om drank of tabak te kopen voordat ze weer terug naar huis gaan. Meestal scheelt het aanzienlijk in aankoopprijs of kan het product thuis helemaal niet gevonden worden. Wees er echter op bedacht dat het misschien helemaal niet zo veel goedkoper is en dat het extra gewicht zal zijn om te dragen. Daarnaast kan het door de warmte en het transport in kwaliteit afnemen. Het meenemen van antieke voorwerpen, planten, zaden of dieren is meestal verboden. Evenals het invoeren van speelgoedwapens die nauwelijks te onderscheiden zijn van echte wapens en natuurlijk producten die in eigen land verboden zijn (bijvoorbeeld peperspray).

Voor volledige informatie over het invoeren van produkten van buiten en binnen Europese Unie kunt je het beste kijken op het internet of de folder halen bij reisbureau of bibliotheek. Je kunt natuurlijk ook bij de ambassade of douane informeren.

Inentingen

Voor reizen binnen Europa zijn er in het algemeen geen vaccinaties nodig. Voor sommige van de overzeese gebieden van Europa is een inenting echter verplicht of aanbevolen. Vraag de nodige inlichtingen aan jouw arts voor je een reis boekt. Indien je al medicijnen gebruikt of een chronische ziekte hebt kan het zijn dat je geen ‘levend vaccin’ mag krijgen. Wees op tijd met het aanvragen van inentingen, soms kan het erg druk zijn bij de kliniek of kan het even duren voordat het vaccin zijn werk heeft gedaan.

Medicijnen meenemen

Als jouw arts je geneesmiddelen heeft voorgeschreven, zorg dan dat je een medisch paspoort bij je hebt. Neem geen grotere hoeveelheden geneesmiddelen mee dan nodig voor eigen gebruik tijdens de reis, tenzij je niet zeker bent hoelang je weg blijft. Grote hoeveelheden geneesmiddelen kunnen argwaan wekken. Zorg altijd dat medicijnen waterdicht verpakt zijn en hun originele verpakking nog hebben.

Sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet, als u deze medicijnen meeneemt op vakantie heb je een zogenaamde Schengenverklaring nodig. Als je medicijnen meeneemt naar een land buiten het Schengengebied, kun je contact opnemen met de ambassade van het betreffende land.

Het Europees Medisch Paspoort is een boekje waarin jouw arts gegevens kunt noteren over je medicijngebruik en de werkzame stof van de medicijnen, vroegere en/of huidige gezondheidsproblemen, wie in dringende gevallen kan worden gewaarschuwd en wie jouw behandelend arts is. Het is handig om dit paspoort op zak te hebben als je bijvoorbeeld nieuwe medicijnen nodig hebt. Het is o.a. verkrijgbaar bij huisartsen, apotheken, patiëntenverenigingen en de gemeentelijke gezondheidsdienst.

Paspoort of identiteitskaart

Zorg dat je altijd een paspoort of een identiteitskaart bij je draagt om zo nodig je identiteit te kunnen bewijzen. Kinderen vanaf 12 jaar hebben een eigen identiteitskaart nodig of moeten in het ouderlijk paspoort vermeld staan. Heb je een dubbele nationaliteit, ga dan goed na op welk paspoort je wilt reizen en laat de ander thuis. Een tweede paspoort kun je aanvragen als je binnen één reis meerdere landen wilt aandoen die op politiek niveau ruzie hebben. Dit geldt trouwens ook voor afgegeven of gestempelde reisvisa.

Een paspoort krijg je niet meteen mee, houdt rekening met minimaal één week wachttijd. Het kan in één werkdag, maar dat kost extra, en de aanvraag moet voor 16.00 uur zijn gedaan. Bij de aanvraag van een paspoort In Nederland moet je alle reeds in bezit zijnde reisdocumenten (zowel Nederlandse als andere) meenemen. Daarnaast moet één recente (kleuren) pasfoto, die aan de modernste eisen voldoet worden overhandigd. Deze foto (en de aanvraag van het reisdocument) kan indien deze foto niet aan de eisen voldoet, geweigerd worden. Voor het document moet door de aanvrager een handtekening geplaatst worden, die ook in het reisdocument afgebeeld zal worden. Nieuwe documenten zullen voortaan ook een chip hebben waarin persoonsgegevens opgeslagen worden, waaronder de vingerafdrukken.

Kinderen tot achttien jaar hebben schriftelijke toestemming nodig van hun ouders of voogd, voor het aanvragen van een paspoort, en moeten daarbij een geldig identiteitsbewijs van de ouder kunnen tonen. Hetzelfde geldt voor kinderen tot twaalf jaar die een Nederlands identiteitskaart willen halen. Jongere kinderen mogen bijgeschreven staan in het ouderlijk paspoort. Let op dat er voor deze kinderen soms wel apart een visum moet worden aangevraagd, en voor sommige landen ook een eigen reisdocument wordt geëist.

Indien je op het laatste moment er nog achter komt dat je paspoort verlopen is dan kun je ook een Nooddocument bij de Koninklijke Marechaussee halen. Hiervoor heb je wel nodig: een bewijs dat de reis geen uitstel kan hebben, een recent uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie met de vermelding van je nationaliteit, een gewaarmerkte kopie van jouw recente aanvraag van een nieuwe reisdocument, je reisdocumenten (als je die hebt) en als je reisdocument vermist is, een kopie van het proces-verbaal van de aangifte van vermissing. Een geldig identiteitsbewijs en een recente pasfoto.

Paspoortcontrole

Een paspoort geldt als officieel reisdocument voor alle landen op de wereld. In sommige gevallen is een paspoort minder lang geldig, de verloopdatum staat altijd in het paspoort aangegeven, als de datum verloopt mag er niet meer mee gereisd worden.

Er zijn nauwelijks controles aan veel onderlinge Europese landen, dit komt door het zogeheten Akkoord van Schengen. Een Nederlandse identiteitskaart is dan voldoende, maar alleen geldig in (bepaalde) Europese landen of landen met een Europese status. Op deze kaart mogen geen kinderen bij geschreven worden. Een tweede paspoort is slechts twee jaar geldig en een Noodpaspoort is één jaar geldig en dient meteen na de reis weer ingeleverd te worden.

In de meeste landen ben je verplicht legitimatie te dragen en te tonen indien de politie hierom vraagt, maar ook zij hebben een goede reden nodig om jouw identiteitbewijs te vragen. Het kan ook gevraagd worden door de camping- of hotelreceptionist, of bij het verhuren van een voertuig. Wees altijd voorzichtig met het afgeven van het identiteitsbewijs, als je het kwijt raakt kan het je een heleboel vertraging en moeilijkheden opleveren. Vraag daarom meteen het paspoort terug, tenzij men héél goed over de veiligheid heeft nagedacht. Indien je het niet vertrouwt (zelfs criminelen kunnen een politie-uniform regelen) zorg dan dat je het paspoort (op ooghoogte) vasthoudt. Laat hen maar het nummer overschrijven of geef een kopie, maar eis je paspoort altijd (zo snel mogelijk) terug, het is jouw persoonlijk eigendom en het kost nogal veel geld om een nieuwe te krijgen. Geef als reden dat je het nog nodig hebt, om bijvoorbeeld cheques te wisselen.

Als iemand je paspoort afpakt is het natuurlijk wat moeilijker, dan zul je moeten afwegen hoeveel tijd en geld je hebt om hem terug te krijgen. Door erop te wijzen dat jij ook niet rijk bent (anders zou je niet met een rugzak hier rondlopen) kun je wellicht tot een compromis komen als je bedenkt dat een klein bedrag voor jou al heel veel voor hen betekent. Als je jouw paspoort kwijt raakt dan is het handig om een kopie hiervan te kunnen tonen. Je kunt je paspoort onder een scanapparaat leggen en een digitale kopie naar je e-mailadres (inbox) sturen. Bewaar voor de zekerheid altijd een papieren kopie bij je familie of vrienden thuis, zij kunnen in geval van nood deze naar jou opsturen.

Verzekering

Elk land heeft zijn eigen regels voor openbare gezondheidszorg. In sommige landen is de verzorging gratis, in andere landen betaal je een deel van de kosten en in nog andere landen moet je alle kosten betalen en daarna de vergoeding hiervan aanvragen. Bewaar daarom altijd al je rekeningen, voorschriften en kwitanties goed.
Iedere Europeaan is verplicht verzekerd tegen ziektekosten. Sommige zorgverzekeraars zetten dit op de achterzijde van hun kaart, terwijl andere een afzonderlijke pas verstrekken. Je kunt deze zorgpas aanvragen bij jouw verzekeraar en is één jaar geldig.

Het is raadzaam een reisverzekering af te sluiten, aangezien niet alle verzekeraars alle medische kosten vanuit het buitenland vergoeden. Ziekte of een ongeval in het buitenland kan extra kosten met zich brengen, waar je het best tegen kan verzekeren. Ga je meer dan drie weken per jaar op reis dan is een doorlopende reisverzekering vaak voordeliger. Veel reisbureaus en reisorganisaties stellen een reisverzekering overigens verplicht.

Heb je (lang) van te voren een reis geboekt, dan is een annuleringsverzekering wellicht niet overbodig. Het kan immers altijd gebeuren dat je niet bij machte bent om op die datum daadwerkelijk te vertrekken, dan krijg je een deel van je geld terug.

Visum

Niet iedereen heeft een visum nodig om binnen Europa te reizen, buiten Europa soms wel. Er bestaan nogal wat uiteenlopende visa en het beste is om ruim van te voren, want het duurt soms een maand voordat je hem hebt, het visum bij de betreffende ambassade te regelen. Een toeristenvisum is vaak drie maanden geldig en soms wordt er van je verwacht dat je bij de lokale politie je aankomst meldt. Soms is een grens alleen te passeren als je de plaatselijke douanebeambten nog wat extra geld geeft of vliegveldbelasting betaald.

Een visum aanvragen kan vaak al van te voren, dit is vooral verstandig als je niet al te lang reist en meerdere landen wilt bezoeken. Visa kun je bij de ambassade of een visumbureau aanvragen, dit kost wel wat. Zorg eerst voor goede informatie over wat je nodig hebt, wat de openingstijden zijn, hoe lang het duurt en hoe je kunt betalen. Meestal breng je de documenten (paspoort en foto’s) in de ochtend en kun je het paspoort met visum (soms enkele dagen) later weer ophalen. Probeer indien nodig meerdere ambassades te combineren als je wat verder van de Ambassades woont. Houdt er ook rekening mee dat je paspoort daar blijft liggen en niet tot je beschikking staat. Je kunt een visum ook via een visumbureau aanvragen, die tevens een uitnodiging kunnen regelen als je in het land zou willen werken. Een reisbureau of touroperator kan vaak ook een visum voor je regelen. Indien je meer flexibiliteit wilt dan kun je alleen het visum voor het eerste land regelen en dan in aldaar een volgend visum. Controleer dan wel waar de ambassades liggen, neem mee wat je nodig hebt (pasfoto’s e.d.) en houdt rekening met de tijd die nodig is om een visum aan te vragen.

Mocht het gebeuren dat je visum verlopen is en je wilt toch langer blijven, dan kun je bij de betreffende overheidsinstantie een verlenging aanvragen. Dit is echter niet altijd mogelijk en je moet dit op tijd doen, controleer daarom al bij aanschaf van de visum wat de mogelijkheden zijn. Wat soms een mogelijkheid kan zijn, is om voor de vervaldatum naar een buurland te reizen en zo bij terugkeer gemakkelijker een nieuw visum te krijgen.

Vrijwel iedereen uit niet-Europese landen hebben een visum nodig als zij (voor maximaal drie maanden) naar Europa komen. De lijst van landen waarvan de toeristen een visum nodig hebben om naar het Verenigd Koninkrijk of Ierland te reizen, verschilt lichtjes van de lijst die voor de andere Europese landen geldt. In geval van twijfel kan je het best contact opnemen met een consulaat van een Europees land.

Met een visum van een land dat volledig meedoet aan Schengen-akkoord mag je automatisch naar alle andere Schengenlanden reizen. Een Schengenvisum, een visum voor verblijf van langere duur en een verblijfsvergunning dat door een van Europese landen is afgegeven, kan ook worden gebruikt als doorreisvisum. Een doorreisvisum is vijf dagen geldig. Voor een bezoek aan Ierland, het Verenigd Koninkrijk en de nieuwe lidstaten heb je mogelijk een nationaal visum nodig.

Vlees- en melkproducten

Als je binnen Europa reist, gelden er voor deze producten geen algemene beperkingen, omdat in alle Europese landen strikte gemeenschappelijke veterinaire normen moeten worden toegepast. Onder bijzondere omstandigheden, zoals bij een lokale uitbraak van dierenziekten, kunnen er reisbeperkingen worden ingesteld.

Kom je vanuit een ander land Europa binnen, dan mag je (meestal) geen vlees, vleesproducten, melk of melkproducten meebrengen zonder officiële veterinaire documenten. Deze regels zijn ingevoerd om de verspreiding van ernstige dierenziekten in Europa te voorkomen. Reizigers uit niet-Europese landen mogen echter onder bepaalde voorwaarden poedermelk voor zuigelingen, zuigelingenvoeding en speciale voeding voor medisch gebruik binnenbrengen.

Vliegtuigvoorwaarden

Er gelden strenge regels omtrent de inhoud van handbagage dat in een vliegtuig meegenomen mag worden. Deze regels worden per land door de overheid bepaald en kunnen in de loop der tijd veranderen.

Vloeistoffen, vloeibaar eten (zoals babyvoeding), crèmes, gels, tandpasta, en spuitbussen mogen alleen in kleine hoeveelheden meegenomen worden, in een doorzichtig hersluitbare plastic zak dat niet groter is dan één liter. De plastic zak moet bij de handbagagecontrole getoond worden. Voor overige handbagage geldt een maximummaat van 56 cm x 45 cm x 25 cm, met mogelijk een uitzondering voor muziekinstrumenten. Zakmessen en andere verboden objecten (zoals aanstekers) in de handbagage worden in beslag genomen, stop deze spullen daarom goed verpakt in de rugtas. Laptopcomputers en andere grote elektrische apparaten moeten uit hun tas worden gehaald en worden apart gescreend en drank die na de controle al dan niet belastingvrij wordt aangekocht moet verzegeld in het vliegtuig worden meegenomen. Het maximale gewicht van handbagage en overige bagage is verschillend per vliegtuigmaatschappij. Voor babyspullen gelden er andere voorwaarden.

Het meenemen van een kooktoestel in het vliegtuig kan voor problemen zorgen. Maak de brander altijd los van de brandstofflesjes, maak alles vervolgens goed schoon en laat alles goed drogen. Haal de pomp en slang van de fles af en verpak alles apart. Zorg dat de flesjes goed dicht zijn. Verpak de spullen in absorberend materiaal en dan nog eens in een zak van polyethyleen (bubbeltjesplastic). Verdeel de spullen over verschillende rugzakken zodat er geen complete brander in de tas zit.

Er bestaat altijd een kans voorwerpen in beslag worden genomen, daarnaast kan er een boete worden opgelegd als je de geldende eisen van de betreffende vliegmaatschappij overtreedt. Informeer daarom altijd bij de vliegmaatschappij of het reisbureau naar de geldende voorwaarden.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.