Leer jezelf ecologisch tuinieren/Braam: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
geclaimed -> geclaimt
imported>Nat Pan
k (interne link toegevoegd)
imported>NXXt
(geclaimed -> geclaimt)
Ook de bladeren van de braam kunnen voor consumptie gebruikt worden. Hiervoor moeten de bladeren, na het plukken, worden gedroogd op een droge en luchtige plaats. Hierna kan er van de gedroogde bladeren [[thee (drank)|thee]] worden getrokken.<ref>Nijkamp J., Rook R., Slijper H. en Zweers K. (1976). ''De 12 maanden van het jaar.'' Utrecht/Antwerpen: Het Spectrum.</ref>
 
[[Bijgeloof]] in het [[Verenigd Koninkrijk]] zegt dat na 15 september bramen niet gegeten dienen te worden. De [[duivel]] zou ze dan geclaimedgeclaimt hebben en een merkteken op de bladeren achter gelatenachtergelaten hebben. Mogelijk vindt de legende zijn oorsprong in de grotere kans op infectie in de tweede helft van september van de ''[[Grauwe schimmel|Botrytis cinerea]]''. Aangetaste vruchten hebben geen prettige smaak en kunnen giftige stoffen bevatten.
 
Ook is het niet raadzaam bramen die langs een drukke verkeersweg groeien te plukken, vanwege de opeenhoping van giftige stoffen zoals in het verleden van [[Lood (element)|lood]].
Anonieme gebruiker
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu